Explozie la aeroportul din Bruxelles

7

Update 12:57

Tara noastra si concetatenii nostri au fost loviti de atentate orbesti, violente si lase„, a declarat premierul belgian Charles Michel, intr-o conferinta de presa. „Temerile noastre au devenit realitate. Sunt multi morti, multi raniti. Este un moment tragic, un moment negru pentru Belgia„. El a precizat ca momentan niciun grup nu a revendicat atacurile.

Update 12:40

O explozie controlata ar fi avut loc pe Rue de la Loi, in apropierea Parlamentului European, unde fortele de securitate ar fi detonat un pachet suspect.

Update ora 12:20

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în mod ferm atacurile care au avut loc astăzi, 22 martie 2016, la Bruxelles, Regatul Belgiei, soldate cu pierderi de vieți omenești şi numeroşi răniţi.

Suntem şocaţi de aceste incidente violente şi îmi exprim regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti. Transmit condoleanţe sincere familiilor afectate şi întreaga noastră compasiune persoanelor care au fost rănite în aceste tragice evenimente. În aceste momente dificile, este important să facem dovada solidarităţii la nivel european pentru a lupta cu determinare şi întreaga noastră putere împotriva acestui flagel al secolului XXI, care continuă să distrugă vieţi nevinovate. Reafirm angajamentul ferm al României în lupta împotriva terorismului la nivel european şi internaţional.  În acelaşi timp, MAE depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în Bruxelles şi familiilor acestora, fiind declanşate toate mecanismele aplicabile în astfel de situaţii de criză„, a declarat ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu.

Update 12:02

MAE a comunicat numerele la care pot suna cetatenii romani: Telefonul mobil de urgenta al sectiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles: +32(0)2 344 0854. De asemenea, romanii aflati in Belgia si rudele acestora pot suna la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658.

Update ora 11:40

Belgia – Nivel alertă de gradul 4 în Bruxelles

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, urmare evenimentelor de tip terorist, produse la data de 22 martie 2016, în aeroportul internaţional Zaventem – Bruxelles, care a şi fost închis pentru toate decolările şi aterizările programate, iar parte din cursele aflate deja în aer au fost redirecţionate către Amsterdam, inclusiv zborul TAROM – cursa RO 371 (Bucureşti – Bruxelles), care ar fi urmat să aterizeze la ora 09:20 (ora locală) pe Zaventem.

Astfel, nivelul de alertă teroristă pentru Regiunea Bruxelles Capitală a fost ridicat la nivelul maxim – „ameninţare serioasă şi iminentă”, iar nivelul 3 – ameninţare „posibilă şi credibilă”, este în vigoare deja și pentru restul teritoriului belgian.

Toate liniile de tren, metrou şi transport în comun, de suprafaţă şi subteran, sunt suspendate, iar circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, din cauza filtrelor de poliţie şi a mijloacelor specifice de intervenţie pe linia protecţiei civile.

Forţele de poliţie şi armata vor continua să fie prezente pe străzile capitalei, ca urmare a aplicării planului de urgenţă pentru astfel de situaţii.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale.

Update ora 10:35

O a treia explozie a avut loc la Bruxelles. De data aceasta, ținta a fost o stație de metrou.

_________

explozieÎn cursul acestei dimineți au avut loc două explozii la aeroportul Zaventem din Bruxelles. Conform presei belgiene, până în prezent s-au identificat 11 morți și 25 de răniți. Este suspectat un atact terorist, însă nu s-au identificat cauzele deflagrațiilor. Martorii declară că au simțit puternic suflul exploziilor.

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles,  în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale.

7 Comentarii
 1. Elena Si Constantin Costan spune

  OK. Noi suntem in VILLACH Austria,si aici autoritatile sunt in alerta !!! Sunt ATENTATE 100%,.

 2. Ziar Piatra Neamt spune

  Articolul a fost scris în primele momente după explozie. Oficial exista doar suspiciunea de atac terorist. Am revenit cu actualizari in interiorul articolului.

 3. Thomas spune

  13 morti, 35 de raniti.

 4. Carmen Elena Ilie spune

  En la intrarea metro Maelbeek,cu iesire la toate institutiile importante europene

 5. Carmen Elena Ilie spune

  Inainte de explozii au fost focuri de arma si tipete Alah agbar in araba

 6. Carmen Elena Ilie spune

  Dublu atentat in zona de facturare ,plecari in apropierea monstradorului American A.

 7. Dumitru Daniel spune

  Tocmai a mai fost unul, la metrou.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate