Explicația gunoaielor din cartierul Văleni, Piatra-Neamț

2

Cartierul Văleni din Piatra-Neamț se desfășoară preponderent pe malul Bistriței, un loc pitoresc, înfrumusețat în această perioadă de lebede și rațe sălbatice. Grav este faptul că, în ciuda frumuseții naturii, omul își face simțită prezența în moduri murdare, la propriu. Malul apei este plin de deșeuri, multe dintre ele nefiind biodegradabile și dăunătoare pentru fauna acvatică.

Autoritățile, în special reprezentanți ai Poliției Locale, care au în atribuție supravegherea curățeniei mediului și amendarea în caz de aruncare necorespunzătoare a deșeurilor, trec frecvent prin această zonă. Măsuri drastice nu au fost luate niciodată, căci, după cum bine se observă, gunoaiele se înmulțesc pe zi ce trece, formând cel mai probabil o veritabilă groapă de gunoi și o bombă ecologică în vecinătatea apei.

Localnicii au fost ”educați” de firma de salubritate să arunce deșeurile în containere speciale situate în incinta curților. Deșeurile sunt preluate periodic de firma în cauză. Cu toate acestea, nu ne explicăm de ce în secolul XXI taxa pe gunoi este colectată din poartă în poartă și nu există un sediu în municipiul Piatra-Neamț unde să poată fi achitată plata de localnicii din Văleni, însă acesta este un subiect pe care îl vom aborda cu altă ocazie.

Dincolo de acest aspect, o educație a aruncării deșeurilor în spații cu destinație specială există în Văleni. Și atunci de unde aceste gunoaie aruncate la voia întâmplării?

Una din explicații este nesancționarea responsabililor, pe de o parte pentru că nu există martori, pe de altă parte pentru că nu există nici camere de supraveghere care să poată identifica făptuitorii.

O altă explicație este inexistența pe o rază de câțiva kilometri a coșurilor de gunoi publice sau măcar a unor pubele unde gunoaie de tipul PET-urilor, dozelor de bere, suc, șervețele, ambalaje de produse alimentare etc. să poată fi aruncate. Oricât de civilizat ai fi, după aproximativ doi kilometri de purtat gunoaiele după tine există, inevitabil, tendința de a lăsa gunoaiele pe unde poți. Azi așa, mâine așa și se adună mormane de deșeuri…

Desigur, e simplu ca autoritățile să se spele pe mâini și să argumenteze că în urma repetatelor acte de vandalism coșurile de gunoi montate s-au furat sau au fost distruse, acesta fiind motivul pentru care nu se înlocuiesc. Însă, atât timp cât există patrule de poliție care ar trebui să prevină astfel de fapte sau să le sancționeze, atât timp cât se pot monta camere de supraveghere, atât timp cât spiritul civic ar trebui să existe nu găsim justificare pentru situația din Văleni…

Propunem mobilizarea asistaților sociali din această zonă pentru a curăța valea Bistriței de deșeuri și implicarea autorităților în prevenirea unor astfel de situații în întreg municipiul prin sancțiuni severe, prin montarea camerelor de supraveghere și prin implicarea organelor competente în educarea localnicilor.

gunoaie

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
 1. Tic spune

  Locatarii din zona arunca gunoaiele acolo doar nu vin di alta zona sa le arunce pe malul Bisritei?Dar de ce nu faceti poze si in zona tiganilor sa vedeti ce au este acolo?ei nu merita amendati?sau ei au scutire de la primarie?

 2. FLORIN spune

  Asta arata nivelul maxim de indolenta si nesimtire al acestei administratii in frunte cu Chitic si demonstreaza inca o data ca agenda acestui cetatean este sa acopere hotiile lui Pinalti el neocupindu-se/neinteresindu-l nici macar sa pastreze curatenia in acest oras,lucru care tine de bunul simt elementar si de cei 7 ani de acasa.

  In schimb a inaugurat punctul de informare turistica.

  Ce bataie de joc.

  Cit despre Politia Locala,cu totii stim ca nu fac absolut nimic decit sa ne hartuiasca prin oras pentru nimicuri.In rest,lucrurile sunt neschimbate:masini parcate in intersectii,linga trecerile de pietoni,orasul e plin de cersetori si boschetari,totul este vandalizat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate