Exerciţiu de alarmare publica, joi 7 octombrie

0

În ziua de 07 octombrie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ organizează un exerciţiu de alarmare publică în oraşul Târgu Neamţ. În cadrul acestui exerciţiu se va verifica activitatea diferitelor structuri locale implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, pe timpul producerii inundaţiilor cauzate de fenomene meteorologice periculoase şi creşterea debitelor râurilor/pâraielor situate în zona montană. De asemenea, se va verifica şi modul de comportare şi de respectare a regulilor de către personalul didactic, elevi şi populaţie pe timpul producerii unor asemenea situaţii de urgenţă.

Situaţia tactică a exerciţiului cuprinde un set de ipoteze în cadrul cărora, fiecare dintre structurile cu responsabilităţi în managementul situaţiilor de urgenţă va trebui să execute misiunile specifice aflate în competenţă. Situaţia tactică generală descrie ipoteza unei înrăutăţiri a evoluţiei fenomenelor meteorologice, conform prognozei pentru zilele următoare, în contextul în care, până în momentul desfăşurării acţiunilor, timp de zece zile au căzut precipitaţii însemnate cantitativ, fapt ce a dus la creşterea debitelor şi nivelurilor unor cursuri de apă din zonă (implicit producerea de revărsări ale acestora în zonele populate). Pe lângă celelalte activităţi planificate, în cadrul exerciţiului va fi simulat producerea unui accident rutier (un autocamion care transportă substanţe periculoase este implicat într-un accident rutier şi se răstoarnă în albia unui râu, soferul acestuia rămânând încarcerat).

Exerciţiul este planificat şi se va desfăşura pe parcursul a trei etape. Prima etapă vizează activităţi de avertizare, înştiinţare şi aplicare a măsurilor de evacuare a populaţiei din zonele de risc. Cea de-a doua etapă urmăreşte activităţile specifice alarmării populaţiei, instituţiilor şi operatorilor economici, precum şi desfăşurarea acţiunilor de intervenţie în raioanele afectate. În cadrul ultimei etape se va evalua modul în care se intervine pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor dezastrului şi reluarea activităţilor economico – sociale.

Scopul organizării şi desfăşurării acestui exerciţiu este de a verifica viabilitatea Planului de Analiză şi Acoperire a Riscurilor de pe teritoriul judeţului Neamţ, a Planului de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi poluării accidentale şi a Planului de evacuare în situaţii de urgenţă precum şi a capacităţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă în coordonarea şi conducerea acţiunilor de intervenţie şi evacuare a populaţiei în cazul producerii poluării accidentale şi inundaţiilor. Totodată, va fi verificată încadrarea forţelor de intervenţie în criteriile de performanţă operaţionale şi antrenarea acestora în aplicarea procedurilor de limitare şi înlăturare a urmărilor produse de viituri şi creşterea debitelor râurilor din zona de responsabilitate, precum şi funcţionarea mijloacelor de înştiinţare – alarmare şi a nivelului audibilităţii semnalului introdus pe teritoriul oraşului Târgu Neamţ. În cadrul exerciţiului va fi verificată şi pregătirea personalului didactic şi a elevilor pentru conducerea şi aplicarea regulilor de comportare pe timpul şi imediat după producerea în sediile instituţiilor de învăţământ a unor incendii datorate fenomenelor meteorologice periculoase.

I.S.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate