Eveniment dureros pentru comunitatea din Mitocu-Bălan: Arde chilia regretatului părinte Proclu Nicău (IMAGINI)

0

Astăzi, 2 iunie 2023, în jurul orei 16.00, chilia regretatului părinte Proclu Nicău din satul Mitocu-Bălan, comuna Crăcăoani, a fost cuprinsă de flăcări. Amplul incendiu care se manifesta generalizat a fost surprins într-o filmare de o persoană aflată la fața locului. Localnicii au alertat echipele de pompieri care intervin pentru a stinge incendiul și a limita pagubele. Incendiul se desfășoară foarte aproape de zona forestieră.

Evenimentul nefericit a adus îngrijorare și mobilizare în rândul comunității locale, chilia părintelui fiind un punct de reper în această zonă.

La ora 15:47, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la mai multe anexe gospodărești în localitatea Mitocu Bălan din comuna Crăcăoani.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Târgu Neamț (3 autospeciale de stingere și două motopompe) și SVSU Crăcăoani (un buldoexcavator).
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă, într-o gospodărie (trei anexe gospodărești și o chilie) ce aparține Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu posibilitatea propagării și la locuință și alte anexe.
Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. Au ars chilia din lemn (30 mp) cu bunurile din interior (mobilier, materiale textile, obiecte de cult) trei anexe gospodărești, 100 mc de lemn de foc și 10 mc de căpriori lemn.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise (lumânare lăsată nesupravegheată).
Misiunea a fost finalizată în jurul orei 23:00.
Nu au fost victime.

a transmis ISU Neamț

Părintele Proclu Nicău s-a mutat la cele veșnice pe 28 ianuarie 2017. Pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. Părintele Proclu a intrat în obştea de la Mănăstirea Sihăstria pe când avea doar 12 ani. În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici. Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru. Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959 dat de comunişti, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, părintele Proclu a ales viața de liniște. Părintele Proclu s-a îndreptat spre satul natal, Mitocu Bălan, din comuna Crăcăoani, unde s-a retras într-o chilie la poalele pădurii. Însă, cu cât a fugit mai mult de lume, cu atât lumea l-a căutat mai mult.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate