Europa, sub semnul secetei: Comisia solicită reutilizarea apelor uzate în agricultură

0

Comisia Europeană a publicat pe 3 august niște ghiduri pentru a ajuta autoritățile naționale și companiile să aplice normele UE privind reutilizarea în siguranță a apelor uzate urbane tratate pentru irigații în agricultură. 

Pe măsură ce Europa suferă din ce în ce mai mult din cauza secetei, din punctul de vedere al Comisiei reutilizarea apei devine crucială pentru a asigura o sursă suplimentară de apă sigură și previzibilă, ajutând UE să se poată adapta la schimbările climatice. 

Comisarul pentru mediu, pescuit și oceane, Virginijus Sinkevičius, a declarat:„Resursele de apă dulce sunt rare. În aceste vremuri de creșteri de temperaturi fără precedent, este datoria noastră să oprim risipa de apă și să folosim această resursă mai eficient pentru a ne adapta la schimbările climatice și a asigura securitatea și sustenabilitatea aprovizionării noastre agricole. Ghidurile adoptate ne pot ajuta să realizăm acest lucru și să asigurăm circulația sigură a alimentelor cultivate cu apă reciclată în întreaga Uniune Europeană.” 

Regulamentul de reutilizare a apei, aplicabil din iunie 2023, stabilește cerințe minime pentru calitatea apei, managementul riscurilor și monitorizarea pentru a se asigura că reutilizarea apelor uzate este sigură. De asemenea, face posibilă limitarea presiunii asupra apelor de suprafață și a apelor subterane, precum și promovarea unui management mai eficient al apei, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European. 

În mod similar, recenta propunere a Comisiei de revizuire a Directivei privind emisiile industriale încurajează, de asemenea, utilizarea mai eficientă a apei în toate procesele industriale, inclusiv prin reutilizarea apei. Propunerea viitoare a Comisiei de revizuire a Directivei privind tratarea apelor urbane uzate va urmări, de asemenea, să faciliteze reutilizarea apei. 

Mai mult de 40 de miliarde de metri cubi de ape uzate sunt tratate în fiecare an în UE, dar doar 964 de milioane sunt reutilizați, potrivit Comisiei Europene, notează AFP.

State precum Israel, California, Singapore și Australia au deja sisteme mai bune pentru a redirecționa apele uzate către ferme, iar Bruxelles consideră că membrii UE ar putea reutiliza cel puțin șase miliarde până în 2025. Aceste discuții apar în contextul în care penuria de apă şi stresul hidric vor afecta probabil jumătate din bazinele hidrografice ale UE până în 2030 şi statele membre trebuie să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate pentru a contracara efectele.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate