„Ești plătit din salariul meu mă boule!”

5

Despre condițiile absolut mizerabile din sistemul nostru de sănătate am tot scris, și nu doar noi, ci mai toate publicațiile din România. Actele medicale condiționate de eternele atenții, mizeria, indolența, aroganțele nejustificate au fost mereu subiecte discutate și mediatizate până la refuz, și asta pe bună-dreptate.

Nu am vorbit însă despre atitudinea grobiană a celor care vin în unitățile medicale puși pe harță, cei care jignesc, înjură și se așteaptă la tratamente preferențiale. Celor care au îndoieli în acest sens, le recomandăm să observe o tură de 24 de ore în orice secție din spital, să se edifice.

Vorbim despre acea categorie care emană superioritate prin toți porii. Da, cei care le știu pe toate: de la cum trebuie făcut triajul și până la tratamentele pe care le contestă vehement, că așa au citit ei pe nenea Google. Sunt nepoliticoși, intră în spital ca la ei acasă, latră directive în toate părțile, comentează absolut orice, de la culoarea halatului și până la nuanța rujului ( dacă ești cadru medical , și mai ales femeie, trebuie musai să îți pui țolu` -n cap și să fii hâda-hâdelor, altfel nu ești „profi”), se apucă de sunat pe x sau y să îți arate ei cam cine sunt în amârâtul asta de oraș și cam ce cunoștințe sus-puse au, când ei de fapt put: și la propriu, și la figurat, de atâta prostie acrită de-acum în ei.

Nu contează că problema lor nu e de UPU, de exemplu, și că iau din timpul alocat celor care au cu adevărat nevoie, ei își fac apariția pentru că nu au cu cine se certa acasă. Nu scapă nimeni: de la paznicul care îi roagă să aștepte politicos ( „da tu știi mă cine sunt EU de îmi zici tu mie să aștept?” ), ghiolbanul nostru se ia de infirmieră, care nu e destul de rapidă în a anunța asistenta care la rândul ei oricum e o incompetentă boită cu prea mult roșu, ca în final să apară ținta mult-așteptată: medicul. Dacă e calm, nu e bine, că-l doare în cot. Dacă nu e calm, e un măgar. Ce-l interesează pe el ce ai mîncat tu azi, astea-s întrebări? Ce treaba au alte boli cu motivul pentru care te-ai dus tu azi acolo? Si ce mama naibii are de-a face greutatea cu durerea ta de stomac?

Investigațiile nu-s bune, că se așteaptă prea mult. Diagnosticul: o aberație, că doar a avut si soacra-sa aceleași simptome anul trecut și s-a tratat cu ceai de talpa gâștei. Iar dacă medicul îi explică cât de omenește poate el după 24 de ore de nesomn că totuși diagnosticul dat vine în urma unor ani grei de tocit creierii, începe scandalul : ” ești un incompetent mă boule, salariul ți-l iei din banii MEI, deci eu vreau sa imi dai aia, si aia, si aia, nu ce indrugi tu acolo!”

Nu, despre asta nu se face mare tam-tam deși ar cam fi cazul. Că există cadre medicale cu o conduită oricum numai profesională nu, suntem de acord, dar nici pacienții nu sunt taman un exemplu de bun-simț.

Pe unii chiar că îți vine să îi pocnești, dar nu o poți face că te trezești dat în judecată. Și uite-asa taci și înghiți mârlaniile unuia cu 3 clase, certat cu apa și săpunul, violent verbal, pentru că trebuie, nu pentru că te plătește el. Vă mai mirați de ce medicii și asistentele au uneori „sictirul” acela despre care se tot vorbește? Poate acum înțelegeți de ce. Adevărul este mereu undeva la mijloc, pentru cine vrea să înțeleagă.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
5 Comentarii
 1. Nicu spune

  Din pacate aceste lucruri sunt adevarate. Problema cea mai grava este ca acest „sictir” il regasim, sub o forma sau alta, in toate institutiile cu caracter bugetar si sunt destule.
  Un sistem sa functioneze trebuie condus de oameni competenti, atat pe plan local cat si central. Avem asa ceva ?!…..

 2. Liviu spune

  Adevarul este undeva la mijloc dar trebuie o selecție riguroasa a cadrelor medicale . Multe dintre ele nu au pic de empatie sau implicare . Va spun asta după ce am stat( civilizat )la UPU 5 ore intr-o duminica ca apartinator si nimeni nu mi-a comunicat nimic despre starea pacientului in aceste 5 ore. Nimic ….
  Si da , atitudinea medicilor s-a schimbat mult . Nu si a asistentelor . Am trecut de curând printr-o mica intervenție la SJN : doctorul nu a vrut nimic si am lăsat o cutie de bomboane . Dar asistenta avea intenția sa ma bata cu Bomboanele ( lăsate si si ) in cap …
  Cand salariul mediu in piatra neamt este 2500 lei net , o asistenta de la spital câștiga spre 4000 lei net . Mai ai tupeu sa ceri Șpaga ?!?! Chiar nu mai avem niciun Dumnezeu ?

 3. PIETREAN spune

  Atunci sa-i tratam si noi pe cei de la spital TOT CU SICTIR, cand apeleaza la serviciile noastre!

  Nu trebuie sa generalizeze, sa o ia personal sau sa se razbune pe pacienti .

 4. Ioan B. spune

  Sictirul este o dovada de profesionalism.

  1. Eu spune

   Hai sa o lasam balta….vedem paiul din ochiul altora dar padurea din ochii noștri nu….mergi la medic pt prima data in viata ta de cand platesti asigurare medicala(vreo 12 ani) si ai nevoie de o raza la umar dar sec iti spune o doamna asistenta ca daca vrei sa o faci pe aaigurare trebuie sa vii la sfarsitul lunii martie(eu fiind la medic pe 16 decembrie) si se intoarce cu sictir la cafeaua de care te faceai vinovat ca se racea.
   Stiu, asta cu asigurarea e vina sistemului.Dar cand dai 30 de lei si faci raza vietii si te duci la un doctor de la chirurgie sa iti interpreteze rezultatul iar el iti spune ceva vag din care nu intelegi nimic, dar iti spune sa vii la ora 4 la cabinetul lui particular ca sa ti se dea explicatii pe motivul ca sunt multi la rand…ei asta nu o mai inteleg…si da….din banii nostri sunteti platiti…pe spagi nu se dau chitante.;)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate