Elveţienii au cel mai lung tunel din lume

0

Pe 15 octombrie 2010, după 20 de ani de excavaţii de către 2500 de muncitori, dintre care 8 şi-au pierdut viaţa, inginerii elveţieni au finalizat cel mai lung tunel din lume. Această realizare i-a făcut chiar şi pe cei mai duri dintre mineri să lăcrimeze. Având o lungime de 35.4 mile sub Elveţia centrală, tunelul Gotthard Base a fost conceput în 1947 ca o metodă de a transporta mai uşor mărfurile spre Europa, în special produsele între portul din Genova, Italia şi portul olandez Rotterdam.

Maşina masivă excavatoare numită „Sissi” a spulberat ultimii metri de piatră pe 15 octombrie în focuri de artificii, trompete şi urale.  În săparea tunelului, muncitorii au fost susţinuţi de maşini excavatoare de 3000 de tone. A fost nevoie de un plan logistic excepţional. A fost nevoie de săparea unui canal vertical în munte  de 800 de metri lungime pentru ca muncitorii să poată începe activitatea de excavatie.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate