Elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” scriu istorie și învață ecologie în Spania

0

În săptămâna 6-10 mai 2019, trei elevi însoțiți de cinci cadre didactice de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț au participat la reuniunea proiectului Erasmus+ „Writing our history. Creating our planet” găzduită de orașul spaniol Badajoz din regiunea Extremadura. Proiectul, care are o perioadă de derulare de doi ani (2017-2019), reunește elevi de gimnaziu și profesori din patru țări: România, Italia, Spania și Portugalia. Fiecărui an din proiect i-a fost alocată o temă, iar anul acesta tema a fost ecologia și protecția mediului.

Astfel, în decursul celor cinci zile petrecute în orașul spaniol, elevii și profesorii Colegiului Național „Calistrat Hogaș” au luat parte la activități specifice din agenda proiectului. În prima zi, obiectivul acestei reuniuni a fost amenajarea unei grădini de legume și fructe în incinta școlii gazdă, Colegiul „Enrique Iglesias Garcia”. Același obiectiv a fost urmărit și de colegiul pietrean care a amenajat, în urmă cu o lună, o livadă în spațiul verde dintre clădirile destinate studiului. În cea de-a doua zi a reuniunii de proiect, elevii celor patru țări implicate au avut de redactat un decalog în care și-au exprimat intențiile lor concrete legate de protejarea mediului și de consumul inteligent al resurselor Terrei: apa, pământul, aerul și pădurile. A treia zi a debutat cu vizita colectivului Erasmus+ la unica fabrică de reciclare a PET-urilor din Europa, situată în apropierea orașului Merida, fabrică ce are ca obiectiv revenirea în circuit a PET-urilor utilizate sub formă de noi PET-uri, de materiale textile sau de produse cu scop industrial. Programul zilei a continuat cu o drumeție în munții San Jose de la granița Spaniei cu Portugalia și s-a încheiat cu o incursiune în Rezervația Internațională a fluviului Tejo, unde elevii au urmărit cu discreție viețuitoarele în habitatul lor.

Ziua cea mai încărcată de semnificații din acest proiect a fost chiar Ziua Europei, 9 Mai, când elevii și profesorii Colegiului Național „Calistrat Hogaș” au avut privilegiul de a vizita Guvernul regiunii Extremadura, cu sediul în orașul spaniol încărcat de istorie, Merida. Aici au fost întâmpinați de oficialități responsabile de domeniul educației, cu care au intrat în dialog și în fața cărora au avut prilejul să împărtășească impresiile legate de implicarea lor în acest proiect. Ultima zi a fost dedicată pregătirilor pentru ultima reuniune de proiect, găzduită de Colegiul Național „Calistrat Hogaș” în iunie 2019.

Experiența câștigată de elevii și profesorii din Piatra-Neamț s-a dovedit cu atât mai relevantă cu cât, în aceeași săptămână, la Sibiu, aceleași teme de reflecție reuneau șefii de stat sau de guvern ai Uniunii Europene. Este o imensă satisfacție pentru colegiu să se alinieze, prin preocupările pentru mediu, cu viziunea Europei asupra ecologiei. Este, la fel, o satisfacție reală să știm că elevii noștri sunt conștienți de amenințările la adresa echilibrului mediului natural și că își impun să adopte o conduită ecologică constantă.         

  • Informații furnizate de Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate