Elemente de munitie gasite intr-un santier

0


 

Pe data de 12 noiembrie a.c., ora 12.55, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost alertată şi s-a deplasat în localitatea Cordun pentru asanarea unor elemente de muniţie.

Marius R. (43 de ani), angajat (şi diriginte de şantier) al unei societăţi care desfăşura săpături pentru amenajarea terasamentului unei platforme pentru o fabrică din zonă, a descoperit două proiectile explozive calibru 152 de milimetri. Proiectilele au fost lovite şi scoase la suprafaţă ca urmare a acţiunii unui utilaj cu care se efectuau lucrările. Sesizând prezenţa celor două elemente de muniţie, dirigintele de şantier a dispus imediat încetarea lucrului şi anunţarea prin 112 a forţelor specializate în asanarea elementelor de muniţie.

La faţa locului s-au deplasat pirotehniştii militari şi organele de poliţie pentru asigurarea perimetrului. Echipa pirotehnică a ridicat cele două elemente de muniţie în condiţii de siguranţă şi a executat omisiune de cercetare a zonei cu ajutorul detectorului de metale. A fost cercetată o suprafaţă de 15.450 de metri pătraţi şi a mai fost descoperit un tub cartuş pentru proiectil exploziv calibru 152 de milimetri. În jurul orei 18.00, din cauza lăsării întunericului, au fost sistate lucrările de cercetare pirotehnică şi s-au luat măsuri de asigurare a zonei până a doua zi, când echipa pirotehnică a reluat misiunea.

Pe timpul misiunii de cercetare executate în cursul celei de-a doua zile (13 noiembrie), care a durat 8 ore, pirotehniştii militari au descoperit şi alte elemente de muniţie: o lovitură de aruncător calibru 120 de milimetri, două lovituri de aruncător calibru 82 de milimetri, un proiectil exploziv calibru 105 milimetri, două proiectile explozive calibru 100 de milimetri, cinci proiectile explozive calibru 75 de milimetri, două proiectile explozive calibru 47 de milimetri, patru focoase cap pentru proiectil, o grenadă de mână antitanc, şaisprezece tuburi de cartuş pentru proiectil calibru 152 de milimetri.

Muniţia a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare a acesteia. Echipa pirotehnică a verificat o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, nefiind descoperite alte elemente de muniţie.

Muniţia provine din cel de-al Doilea Război Mondial şi prezintă pericol la manipulare şi transport.

Atunci când sunt descoperite elemente de muniţie neexplodate, trebuie respectate în mod obligatoriu o serie de măsuri pentru a preveni producerea unor consecinţe tragice, astfel:

NU le atingeţi;

»NU le loviţi sau mişcaţi;

»NU le introduceţi în foc;

»NU încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;

»NU lăsaţi copiii să se joace cu asemenea componente;

»NU ridicaţi, nu transportaţi sau introduceţi muniţiile neexplodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;

»în zona unde se presupune că ar exista muniţie neexplodată NU permiteţi accesul, NU faceţi focul şi NU executaţi lucrări de îmbunătăţiri

Anunţaţi evenimentul la numărul de telefon 112!

 

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate