„Ei mor degeaba, problema rămâne! Eutanasierea nu este o soluție!” – Adunare publică la Curtea Domnească, pe 18 iunie

1

Comunicat de presă

Asociația Youth for Neamț a obținut prin dispoziția primarului nr. 1449 din 15.06.2022 avizul favorabil al comisiei de avizare a adunărilor publice de a organiza o manifestare în municipiul Piatra-Neamț sâmbătă, 18 iunie 2022, între orele 17.00-20.00, la Curtea Domnească, partea dinspre Biserica Sf. Ioan Domnesc.

„Vă invităm în data de 18 iunie 2022, ora 17°°, la adunarea publică împotriva incapacității Primăriei Municipiului Piatra-Neamț de a gestiona în mod etic și empatic fenomenul câinilor și pisicilor fără stăpân de pe domeniul public și privat al municipiului, prin implementarea unor politici medievale, lipsite de respect față de viața animalelor, împotriva opiniei publice și contrar recomandărilor ONG-urilor de protecția animalelor.

După 21 de ani de la O.U.G. 155/2001, este evident pentru toți că metoda eutanasierii nu are niciun impact asupra înmulțirii câinilor de pe stradă, singura soluție pentru împuținarea animalelor fără stăpân fiind oprirea abandonului și sterilizarea masivă a câinilor. Prin lege, doar câinii de rasă (cei cu pedigree) și câinii „utilitari” fac excepție de la operația de sterilizare. O.U.G. 155/2001 stabilește foarte clar obligațiile proprietarilor și sancțiunile în caz contrar, însă prevederile nu sunt puse în aplicare la nivel local.

Reamintim că, prin votul Consiliului Local de la începutul lunii iunie 2022, 50% din câinii care vor intra în adăpostul municipiului Piatra-Neamț în următorii doi ani riscă să fie eutanasiați, această măsură fiind stabilită prin caietul de sarcini al viitorului gestionar al problemei câinilor fără stăpân din municipiu.

Din păcate, măsurile votate în Consiliul Local nu au fost adoptate în urma unei consultări cu ONG-urile de protecția animalelor și nici cu opinia publică. Și nu este prima abatere de acest tip în ceea ce privește problema gestionării animalelor fără stăpân de către autoritatea locală.

Facem un apel public către toți cei care vor dori să participe să ni se alăture în mod pașnic, fără violență. Ne implicăm din iubire față de animale, față de viață, sub toate formele sale. Nu dorim să fim într-un conflict permanent cu autoritatea publică, cerem colaborare, dialog și, mai ales, implicare concretă și eficientă de ambele părți.

O implicare umană, etică și care să abordeze problema dincolo de interesul financiar. Nici noi nu ne dorim animale pe străzi, dar este clar că după 21 de ani de eșec e nevoie de o schimbare de paradigmă. ONG-urile s-au implicat și se implică în campanii de sterilizări gratuite în Piatra-Neamț, în adopții, în îngrijirea animalelor, iar municipalitatea ne răspunde, inuman, cu măsura eutanasierii a sute de câini după 14 zile lucrătoare de ședere în adăpostul public. Vă așteptăm!”, au declarat organizatorii.

Link eveniment: https://www.facebook.com/events/5668605569857303

Persoana responsabilă de buna gestionare a evenimentului din partea organizatorilor, în condiții pașnice și civilizate, este Majola Davide, care va fi prezent la fața locului cu însemne distinctive.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Mirela spune

    Cum isi permit sa ia viata unor animale inocente???Bani pe care ii iau pt ingrijirea lor,ii baga in buzunar si pe ei ii ucid!Trebuie dati in judecata!Exista legea care protejeaza animalele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate