EDUCAŢIA RELIGIOASĂ IN GRĂDINIŢĂ

2

Prezenţa disciplinei Religie in sistemul de invaţamânt public nu reprezintă o inovaţie sau un,,model românesc,, ci un act de dreptate bazat pe cultura românească europeană şi o necesitate permanentă in procesul nobil de formare moral socială al elevilor.”

IPS DANIEL, Patriarhul BOR

Educaţia religoasă s-a facut din cele mai vechi timpuri cu mai multe sau mai puţine mijloace.În zilele noastre ea trebuie să fie un răspuns la îndemnul lui Iisus „Lăsaţi copiii să vină la mine”.
Morala creştină poate fi dezvoltată la cote înalte pe baza receptivităţii înalte a vârstei şi a imensei disponibilităţi pentru informare.
Dacă in trecut aceasta se realiza prin mijloace minime, în prezent la indemâna cadrelor didactice există o multitudine de căi accesibile:comunitatea, Biserica,biblioteca, televiziunea ,presa de specialitate.
Toate acestea ,folosite cu inţelepciune şi dăruire vor ajuta la formarea unor generaţii cu o morală creştină sănătoasă şi o bună educaţie.

Încă din perioada preşcolară educaţia religioasă se poate realiza cu mari sorţi de izbândă si multe mijloace la indemâna oricui.Rezultatele se pot observa in foarte scurt timp.O icoană ,o rugăciune scurtă , un desen, o Biblie pentru copii,participarea la o slujbă religioasă,la un botez îşi vor lăsa amprenta adânc în sufletele celor mici.
La maturitate copiii şi le vor aminti cu drag şi le vor păstra în suflet ca pioase amintiri.
Iată o rugăciune ,creaţie proprie, folosită de mine la grupă in cadrul opţionalului,,Micul creştin,, şi câteva lucrări de la colţul destinat acestui opţional .

RUGĂCIUNE
O Măicuţă Preacurată,
Născătoare-a lui Iisus,
Mulţumesc încă o dată
Că nicicând tu nu mă uiţi!

Tu m-ai bucurat Preasfântă,
Chiar şi când nu meritam,
Dar acum sunt fericit
Căci pe Tine eu te am.

Iar pe fiul tău Iisus,
Roagă-l Maică să ma ierte
Ajutor astăzi să-mi dea
Să nu greşesc in calea mea!

Educatoare Leonte Elene Liza

Gradinita Negulesti, Neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
  1. doru spune

    Nu cred ca ai citit articolul corect.Aceste mijloace se folosesc ,,cu intelepciune,,.In ceea ce priveste,,vestul,, de acolo ni se trag multe,de ce sa copiem toate greselile lor???Haideti atunci sa incurajam haosul.Un copil trebuie modelat in spiritul corectitudinii.Totul trebuie oferit copilului cu moderatie.Cand va creste va decide singur ce, cat si cum isi ia.Iar daca religia,oricare ar fi ea ,ne ajuta de ce sa nu o folosim?

  2. Leo Taxil spune

    Este o mare prostie sa indoctrinezi copiii de gradinita cu asemenea lucruri, expresie a inapoierii si misticismului caracteristic vremurilor trecute. Pina si cei din vest inregistreaza scaderi masive ale fenomenului religios, numai noi, romanii, construim sute si mii de biserici si facem cozi la pupat ciolane mucegaite!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate