„Economisirea energiei electrice și a gazelor naturale constituie o înaltă îndatorire patriotică!”

3

Acesta era mesajul transmis în ziarul Scînteia din 7 februarie 1987, odată cu decretul dat de Nicolae Ceaușescu privind unele măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică. Decretul a fost adus în atenția publică astăzi de Puterea, făcând o paralelă cu ordonanța de plafonare a consumului de gaze și curent dată de Guvernul actual al României, după 35 de ani de la decretul comunist.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat la B1 TV că ar trebui să încercăm să fim mai moderaţi în ceea ce priveşte consumul de energie.

Nu vrem să existe profitori de pe urma crizei energetice şi anumiţi intermediari să câştige. Am aprobat în Guvern un proiect de ordonanţă şi de la 1 februarie venim în sprijinul românilor cu mai mult, practic ridicăm plafonul de consum la energie electrică de la 300 la 500 kW şi la gaze naturale de la 200 la 300 mc. Cred că ar trebui să ne obişnuim şi noi să nu mai fim aşa pro-consum, să încercăm să fim mai moderaţi. Cei care consumă până în 500 kW vor plăti 0,68lei/kW, cât plăteau şi înainte, iar pentru cei care consumă mai mult, plafonul scade de la 1 leu, la 0,80 lei/kw”, a arătat Virgil Popescu, citat de g4media.ro.

Că o fi moderarea o îndatorire patriotică sau nu, nu ne precizează ministrul Energiei, însă cert este că preocuparea Guvernului este aceea de a nu se îmbogăți intermediarii. Cel puțin asta se înțelege din declarația domniei sale.

Iată cât avea voie să consume populația în 1987 dacă nu voia penalități sau chiar sistarea utilităților:

De asemenea, consumul la nivel național era atent monitorizat:

Ca o curiozitate, Scînteia prezenta ce se putea produce cu un kW/h, în încercarea de a arăta cât de prețioase sunt resursele energetice:
• Alumină – 1,3 kg
• Oțel în cuptoare electrice – 1,5 kg
• Fontă brută de furnal — 25 kg
• Îngrășăminte complexe — 7 kg
• Ciment – 10 kg
• Paste făinoase — 6 kg
• Țesături finite din lână — 1,5 mp

Pentru producerea unui kW/h erau necesare:

• 1,5 kg lignit
• sau 280 g păcură
• sau 0,32 mc gaz metan

Întregul decret din 1987 poate fi citit aici – click.

Ce s-a schimbat, mai exact, în 35 de ani? Poate ne răspundeți dumneavoastră.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. mosu spune

  Ceausescu a fost impusccat tot pentru caldura si mancare, asa ca actualii guvernanti sa aiba mare grija; nu au pierit chiar toti care stiu ce s-a intamplat in 1989!

  1. Leone Giuseppe spune

   Da asa este.
   Am simtit pe propia piele acel Decret din 1987. Eram adolescent clasa a IX-a la (cursuri dupa amiaza de la 14:00 – 18:00 se economisea curent electric in salile de curs )acea vrema dar nu am uitat acele vremuri.

 2. Marius spune

  Se incearca schimbarea de pe
  • 1,5 kg lignit
  • sau 280 g păcură
  • sau 0,32 mc gaz metan
  pe energie regenerabila, verde.
  Si daca ziceti ca e „vrajeala” uitati-va la toate fenomenele extreme din ce in ce mai dese de pe planeta Pamant. A, dar stai, ca nu va intereseaza, ca voi traiti undeva la 85 de ani si ce mai conteaza, sa mergem in continuare pe resursele convetionale, chit ca se distruge planeta, sa va fie bine voua acuma, da-i incolo pe urmatorii…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate