Eclipsă totală de Lună vizibilă în România, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

1

O eclipsă de Lună, vizibilă și în România, va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”, eclipsa de Lună este una totală, luna intrând complet în umbra Pământului.

Maximul se produce la ora 07:12 dimineata, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o ora înainte să răsară Soarele.


Fenomenul începe la ora 4.36, când Luna intră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05:34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălțime față de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decît de obicei. Totalitatea începe la ora 06:41 și are maximul la 07:12, terminându-se la ora 07:43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziționată foarte aproape de orizont” , se menționează pe site-ului Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”

În timpul eclipsei, Luna va părea mai mare ca de obicei și de culoare puțin roșiatică. Eclipsele lunare totale mai poartă și numele de „Lună sângerie” având în vedere culoarea – un roșu portocaliu – pe care o capătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. mickey999 spune

    Da’ la eclipsa de luna daca mă uit cu monoclul oare se vede mai bine sau se vede mai… sticlos? 🙂 🙂

    Iaca eclipsa de luna se mai numește int-un fel ….ia fii atent cum se mai numeste :

    Alternative name: „Super Blood Wolf Moon” !!!!

    Pfaaaaai de mine fratzica…treaba e serioasa….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate