Echipamentele care formează spitalul modular au plecat din Turcia către România

0

După cum scriam aici (click), termenul de livrare a spitalului modular la care Consiliul Județean Neamț a participat cu finanțare, alături de CJ Iași, era 19 mai. Potrivit președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, termenul nu a putut fi respectat, deoarece restricțiile la vamă sunt foarte drastice.

Echipamentele care formează spitalul mobil au fost încărcate și au plecat din Turcia către România. În ciuda tuturor vicisitudinilor legate de contextul în care ne aflăm și al restricțiilor diferite impuse de fiecare țară pe care o vor tranzita, componentele spitalului mobil vor fi transportate pe cale rutieră, iar echipamentele și aparatura medicală vor ajunge pe cale maritimă în portul Constanța.”, a precizat Ionel Arsene.

Președintele CJ Neamț a mai precizat că, în cadrul colaborării cu CJ Iași și ADI Euronest, s-a purtat o corespondență cu Ambasada Turciei în țara noastră, care a confirmat oficial faptul că, după încheierea carantinei, echipamentele vor fi livrate în cel mai scurt timp posibil.

Deși Guvernul Orban pune bețe în roate proiectului și nu a inclus printre potențialii solicitanți eligibili pentru obținerea finanțării și Asociația EURONEST, prin care noi realizăm spitalul mobil modular, se vor căuta și alte variante pentru obținerea finanțării, pe alte axe sau chiar o asociere cu IGSU, așa cum s-a mai procedat și în trecut.”, a mai spus Ionel Arsene.

Platforma de la Lețcani pe care va fi instalat spitalul mobil a fost amenajată. Valoarea contractului de achiziție pentru unitatea medicală mobilă este de 13,2 milioane de euro, mai informează președintele CJ Neamț.

 Spitalul mobil va avea:

📌 o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă;
📌 va fi format din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care au sistem de ventilație prin presiune negativă;
📌 va avea triaj, UPU şi terapie intensivă;
📌 policlinică şi zonă administrativă;
📌 depozit şi zonă de suport tehnic;
📌 radiologie, unitate de sterilizare;
📌 laboratoare de analize medicale;
📌 bancă de sânge;
📌 depozit pentru medicamente;
📌 farmacie;
📌 saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii;
📌 saloane pentru terapie intensivă;
📌 sală de operaţie, zonă postoperatorie;
📌 spaţii pentru personalul medical;
📌 spălătorie, bucătărie, sală de mese;
📌 morgă, toalete, rezervor de apă;
📌 generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT;
📌 staţie pentru oxigen și zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.

„Le mulțumesc tuturor celor care au încredere în mine și îi asigur pe toți nemțenii că voi susține sistemul medical și voi căuta în permanență soluții pentru a le proteja sănătatea și pentru a avea toate condițiile necesare tratării bolnavilor în maximă siguranță. Paza bună trece primejdia rea și îmi doresc să fim prevăzători, iar eventualele situații grave de pandemie să nu ne ia prin surprindere. Cu ajutorul acestui spital modular vom fi mereu pregătiți, pentru intervenții rapide de specialitate indiferent de situație, deoarece va dispune de aparatură medicală de înaltă calitate și suficiente cadre medicale.”, a conchis Ionel Arsene.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate