După ce „i s-a uitat” degetul amputat la Roman, medicii nu i l-au putut replanta, ca urmare a leziunilor
Marți, 6 aprilie, în urma unui accident de muncă în Neamț, un bărbat a fost transferat la spitalul din Roman cu leziuni grave la o mână și un deget amputat. La unitatea medicală au ajuns și pacientul și degetul, iar de la Roman s-a decis transferul bolnavului la Iași.
Pe drum și-au dat seama că au uitat degetul pacientului la Roman, prin urmare au trimis un aparținător să-l…recupereze. Acesta din urmă (pe bună dreptate!), supărat foc a sunat la „112” iar soluția găsită a fost o alta ambulantă care să aducă degetul omului la Iași. Toată distracția cu plimbatul pacientului de la Piatra la Roman și apoi la Iași a durat ore bune, e lesne de înțeles.
Click aici pentru știrea inițială și declarația reprezentanților spitalului de la Roman.
„Pacientul a fost adus de la compartimentul primire urgențe Roman de către ambulanța Neamț în urgență la Spitalul Sf. Spiridon și a fost internat în clinica de chirurgie plastică a spitalului. Prezenta un traumatism complex de mână produs printr-un circular în timpul unei activități practice.
Pacientul a venit în ambulanță și cu segmentul, respectiv degetul 1, policele care a fost amputat. În cursul evaluării din clinica de chirurgie plastică s-a constatat că acest segment era devitalizat și prezenta leziuni incompatibile cu activitatea de replantare. Astfel, deși inițial am aflat de la ambulanță că inițial au fost 2 ambulanțe care au transportat una pacientul, cealaltă segmentul de deget, la momentul ajungerii se aflau în aceeași ambulanță și evaluarea nu a permis replantarea.
A existat de asemenea amputația de deget 2 și leziuni care au necesitat chirurgie plastică și reparatorie la nivelul metacarpului, la nivelul degetelor 3, 4 și 5 care au fost refăcute integral. Acum pacientul are cele 3 degete la nivelul mâinii, este în continuare internat și va avea nevoie de evaluarea medicului chirurg plastician, iar pe viitor este candidat la un transplant de deget de la picior, în opinia specialiștilor de chirurgie plastică.”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi.
De la Iași se confirmă că într-adevăr degetul a fost preluat cu o altă ambulanță, dar pe traseu cele două ambulanțe sau întâlnit și degetul a ajuns împreună cu pacientul la Sf. Spiridon Iași. Potrivit medicilor, leziunile pacientului nu făceau posibilă replantarea degetului.
„Tipul de traumatism a fost atât de complex încât nu era posibilă replantarea. Ce a fost înainte (n.r. la Neamț) nu putem evalua. Leziunile traumatice au fost cele care nu permiteau replantarea, și nu elementele de conservare. Nu exista posibilitatea refacerii axului vascular, axului nervos, a elementelor osoase și musculo-tendinoase.”, a mai precizat dr. Diana Cimpoeșu.
Toate ambulanțele au pungi speciale pentru transportarea părților amputate și există un fluid de conservare care se află într-un prim recipient, iar acest recipient se pune într-o pungă cu gheață.
Reprezentantul SMURD Iași a declarat că degetul a ajuns la Iași „fără primul fluid, devitalizat”, dar în gheață.
„Accidentul s-a produs în jurul orei 17.00, pacientul a ajuns în jurul orelor 23.30 – 24.00 la Iași. Ce s-a petrecut înainte, s-a petrecut în Neamț.”,a conchis Diana Cimpoeșu.
În concluzie, pacientului nu i s-a putut replanta degetul, din cauza leziunilor suferite. Cu toate acestea, din declarațiile medicilor de la Iași se pare că, pe lângă „uitatul degetului” la Roman, au fost probleme și în conservarea acestuia pe traseu. Speranța bărbatului din Neamț rămâne transplatul unui deget de la picior pentru a-și putea recăpăta mobilitatea mâinii.