După 8 decenii de monahism, maica Glicheria de la Văratec a plecat la Domnul în zi de Bobotează, la epicleză

0
Monahia Glicheria Mănăstireanu/ Sursă foto: Mănăstirea Varatic

În zi de Bobotează, pe 6 ianuarie 2022, chiar în momentul epiclezei din timpul Sfintei Liturghii, a trecut la Domnul monahia Glicheria Mănăstireanu de la Mănăstirea Văratec. Maica a trecut la cele veșnice la vârsta de 98 de ani, 81 de ani petrecând-i în viața de obște mănăstirească.

Monahia Glicheria a primit la naștere numele Eugenia, fiind una din cei 9 copii (3 surori și 6 frați) ai familiei Elena și Neculai Mănăstireanu. După absolvirea școlii gimnaziale, la vârsta de 17 ani a intrat în viața monahală, la mănăstirea Văratec, arată doxologia.ro. Un alt detaliu interesant din viața maicii este că, în fiecare an, ea făcea agapa pentru maicile din cor, având chilia exact lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.

De-a lungul anilor, maica Glicheria a îndrumat numeroase personalități renumite la nivel local și național. În chilia ei, situată lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, poposeau deseori nume precum Draga Olteanu-Matei sau Constantin Ciopraga.

Slujba înmormântării va avea loc sâmbătă, 8 ianuarie, de la ora 10:00.

În timpul viețuirii sale ca monahie, a fost un exemplu pentru toate surorile și maicile din mănăstire, prin îmbinarea rugăciunii cu ascultarea, cu smerenia și tăierea voii, atât de necesare vieții monahale.

A îndeplinit mai multe ascultări în cadrul mănăstirii; ascultarea ca economă a mănăstirii a îndeplinit-o cu multă responsabilitate, în perioada cea mai grea, atunci când în mănăstire era în vigoare Decretul 401.

A fost un exemplu de călugăriță, un model pentru multe generații de monahii, statornică în această viețuire, cu toate greutățile de atunci, din perioada comunismului. A fost primitoare de pelerini, dar și de oaspeți de seamă ce poposeau în căsuța ei, precum Constantin Ciopraga, Liliana Teodoreanu, Draga Olteanu-Matei, medici de renume și alte personalități, care o respectau foarte mult.

După anii ’90 a fost trimisă la Mănăstirea Războieni, ca egumenă și ca să se ocupe de reînființarea și coordonarea acestei mănăstiri.

Fie ca Dumnezeu să-i primească sufletul în Împărăția Cerurilor, să fie o  rugătoare la tronul ceresc și pentru noi, cele care am rămas slujitoare în această viață, în continuare pe pământ,

a declarat stareța Mănăstirii Văratec, stavrofora Iosefina Giosanu, pentru doxologia.ro.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate