DSVSA Neamț verifică prevalența E. Coli în produsele de origine animală

0

ecoliAvand in vedere dispozitiile transmise de catre ANSVSA privind demararea Planului National de Control pentru determinarea prevalentei E. Coli verotoxigene in produsele de origine animala, va comunicam urmatoarele:

1. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Neamt este implicata in implementarea acestui program pe teritoriul de competenta pentru determinarea prevalentei E. Coli in carnea proaspata de bovine/ovine, carnea tocata si carnea preparata provenita de la aceste specii (de la una din specii sau amestec de carne de la ambele specii);
2. Implementarea consta in prelevarea unui numar de probe prestabilit de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, respectiv Directia Siguranta Alimentelor de Origine Animala, din tipurile de unitati stabilite de autoritatea centrala;
3. Conform celor stabilite de ANSVSA si transmise prin nota de serviciu in data de 17.05.2016, DSVSA Neamt urmeaza a preleva in perioada iunie-decembrie 2016 un numar de 18 probe din tot atatea obiective, mai exact 6 probe de carne preparata (pasta mici, hamburgheri, frigarui, carnati proaspeti, carne marinata, etc) din supermarketuri, 5 probe carne proaspata provenita din macelarii/magazine si 7 probe de carne tocata prelevate din carmangerii inregistrate sanitar veterinar pe raza judetului;
4. Stabilirea unitatilor din care se va realiza prelevarea acestor probe se va realiza in baza unei analize de risc (specificul unitatilor, aprovizionarea cu loturi apartinand unor mari producatori de carne de bovine/ovine, existenta unor antecedente in istoricul unitatilor, etc);
5. Prelevarea probelor se va realiza de catre medicii veterinari oficiali din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si/sau de medicii veterinari angajati in conformitate cu Ordinul presedintelui ANVSA nr. 64/2007, modificat si care asigura controlul oficial in unitatile stabilite in cadrul programului;
6. In conformitate cu cerintele Regulamentului CE nr. 882/2004 prelevarea probelor de la operatorii stabiliti in program se va realiza fara o avertizare prealabila a acestora;
7. Probele prelevate vor fi dirijate catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti unde vor fi testate in conformitate cu specificatiile tehnice descrise de EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor);
8. In eventualitatea izolării E. coli verotoxigene (VTEC) confirmata in baza buletinelor de analiza emise de IISPV, carnea tocată de bovine şi ovine, carnea tocată amestec, care conţine carne de bovine şi/sau ovine, precum şi carnea preparată de bovine şi ovine se va confisca şi denatura.

Director executiv,
Dr. Sorin Ulea

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate