DSVSA Neamț: Prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în sezonul cald

0

Pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele in care se constata o crestere a temperaturilor peste valoarea mediei obisnuite, DSVSA Neamt, va intensifica controalele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor in toate unitatile in care se prepara si se servesc alimente, de tipul restaurantelor, cantinelor, unitatilor de tip fast-food, baruri, pensiuni turistice, unitati in care vor fi verificate aspecte legate de :
– existenta documentului de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare;
– starea de intretinere si igiena a unitatii, a echipamentelor si ustensilelor de lucru care sunt folosite pentru prepararea, expunerea si servirea alimentelor;
– asigurarea sursei de apa potabila, necesara pentru prepararea alimentelor, cat si pentru mentinerea starii de igiena in obiectiv (controlul potabilitatii apei, buletine de analiza, program control, etc);
– respectarea conditiilor de sanatate si igiena a personalului care manipuleaza si serveste alimentele (igienizarea frecventa a mainilor in timpul lucrului, existenta halatelor si bonetelor de culoare deschisa, existenta cametelor de sanatate sau a fiselor de aptitudine, etc), existenta spalatoarelor de maini dotate corespunzator;
– existenta programului de dezinfectie, dezinsectie si deratizare;
– originea si eligibilitatea produselor alimentare (materiile prime) ce urmeaza a fi preparate, expuse si servite, respectarea conditiilor privind temperatura de pastrare a acestora, precum si existenta documentelor care sa ateste faptul ca au fost achizitionate din unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar;
– pestii si produsele din pescuit care sunt expuse, comercializate si prezentate in stare vie prezinta miscari caracteristice de vitalitate, atat in bazinele si containerele de expunere pentru desfacere si cisternele de transport, cat mai ales dupa scoaterea din apa;
– modul de achizitie si receptie a carnii provenita de la animale salbatice (vanat salbatic) si asigurarea ca aceasta carne a provenit din unitati de manipulare a vanatului autorizate sanitar veterinar, iar carnea poarta marca de sanatate/identificare;
– evacuarea rapida a deseurilor si subproduselor rezultate, precum si depozitarea acestora astfel incat sa nu constituie o sursa de contaminare;
– aplicarea prevederilor legislatiei in vigoare privind marcarea si etichetarea alimentelor, incadrarea in termenele de valabilitate, precum si a modului de ambalare sau preambalare a alimentelor;
– respectarea modului in care se efectueaza servirea alimentelor, in recipienti igienizati corespunzator sau in recipienti de unica folosinta;
– intocmirea evidentelor si inregistrarilor privind intrarile/iesirile de produse alimentare de origine animala si nonanimala, in scopul stabilirii trasabilitatii, (evidente privind fumizorii, categorii de produse, data receptionarii, cantitatea, termenul de valabilitate si alte date de identificare a produselor);
– asigurarea igienei si protectiei pe timpul transportului sau distributiei la alte adrese pe baza de comanda, cu mijloace de transport dotate corespunzator.
In situatiile in care se va constata nerespectarea legislatiei sanitare veterinare in vigoare vor fi dispuse masurile legale care se impun.
Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit numarul de telefon – 0800 826 787.

Birou Comunicare,
DSVSA Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate