DSP Neamț: Anchetă epidemiologică la o tabără din zona Târgu Neamț

0
În dimineața zilei de 4 august a.c., Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a fost informată telefonic de către specialiștii compartimentului de prevenire și control al infecțiilor asociare asistenței medicale al Spitalul Orășenesc Târgu Neamț  că în noaptea de 3 spre 4 august s-au prezentat în unitate 4 copii cu tulburări digestive proveniti dintr-o tabara din zona Târgu Neamț.

Un număr de 2 copii au prezentat greţuri, vărsături, scaune moi, ceilalti 2 copii au prezentat grețuri și vărsături. Toţi pacienţii au fost ţinuţi sub supraveghere și tratați în CPU Spitalul Orășenesc Târgu Neamț în intervalul  130  – 830 . În această perioadă de timp (7 ore), pacienții nu au mai prezentat niciun simptom,  motiv pentru care au fost externați în tabără cu recomandarea de a urma tratamentul prescris.

Diagnosticul de externare a fost enterocolită acută – forma ușoară.

La ora 0930 inspectorii Departamentului de Control în Sănătatea Publică din DSP Neamț s-au prezentat la tabără și la Spitalul din Târgu Neamț, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la condițiile de apariție a acestui eveniment.

Ancheta epidemiologică a evidențiat faptul că un număr de 11 copii au efectuat o excursie la Cetatea Neamț în ziua de 3 august. Printre aceștia, și cei 4 copii care au prezentat simptome digestive și au ajuns la spital. Ei au declarat că au consumat mure cumpărate de la un vânzător ambulant.

În tabără, au fost cazați din seara zilei de 31 iulie până duminică, 6 august după prânz  un număr de 142 copii cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani, proveniți din 5 județe din țară. Toti ceilalți copii sunt sănătoși, potrivit unui comunicat de presă emis de DSP Neamț. Asistența medicală în tabără este asigurată în permanență de un medic specialist școlar și 4 asistente medicale.

Măsuri luate de către specialiștii DSP Neamț:
  • Ancheta epidemiologică
  • Pentru lipsa probelor  alimentare, inspectorii Departamentului de Control în Sănătatea Publică a aplicat sancțiuni  personalului din  tabără.
  • Echipele de specialiști ai DSP au făcut următoarele recomandări personalului din unitate:

-recoltarea de coproculturi și exudate nazo-faringiene la personalul din blocul alimentar;

-recoltarea și pastrarea corespunzătoare a probelor alimentare din meniurile zilnice;

-evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;

– spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea si pastrarea alimentelor;

-întreţinerea curăţeniei si dezinfectia tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru, utilaje, vesela, tacâmuri,etc.);

-spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;

-supravegherea si educația copiilor cazați în tabără privind spălarea cu apă şi săpun a mâinilor înainte de înainte de fiecare masă şi după folosirea toaletei, precum și evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate