Drumul de la Piatra Neamț la Piatra Filozofală

0

Legendarul elixir ”Lapis philosophorum,, transforma în imaginația alchimiștilor plumbul în aur, avea puteri vindecătoare și garanta veșnica tinerețe. Rețetele existente nu s-au dovedit a fi de succes însă de multe ori creativitatea a demonstrat că  poate deveni mai mult decât un hobby, chiar un stil de viață. Prioritățile sociale s-au adaptat, atenția concentrându-se pe individualizarea dușmanilor progresului. Căutând printre lecțiile trecutului putem spune fără reținere că sindicatele au reprezentat o mare piedică în fața reformelor din sectorul public. România se mândrește cu aproximativ 1,2 milioane de bugetari, posesori de venituri mai mult decât rezonabile. Dacă ideologia dominantă în cadrul acestui segment merge spre centru-stânga are importanță atât timp cât sfera națională de influență este omogenă și semnificativă.

Politicienii abili nu au făcut concedieri masive în sectorul public, au dăruit vacanțe, sporuri la pensii, totodată plafonând nivelul salarial. Explozia tehnologică preconizată că va domina următorul deceniu pare să fi intrat în concediu, iar băncile au nevoie vizibilă de rebranding.

Este natural să ne temem uneori de o robotizare extinsă, însă evoluția tehnologică trebuie privită din prisma beneficiilor oferite, nu a dezavantajelor generate de adaptare. In mod clar combaterea încălzirii globale, la fel ca soluțiile pentru combaterea virusurilor vor atrage implementarea de noi tehnologii, generând și reconversie profesională.

În acest moment construim sau nu viitorul?

Orice nuanță de pesimism poate fi depășită, dacă se pleacă de la un scepticism sănătos.

Dezamăgirile istorice au apărut în general dintr-un melanj al speranțelor neîmplinite și consecințelor neprevăzute.

Unul dintre cei mai cunoscuți alchimiști din Evul Mediu, Paracelsus, în timpul studiilor pentru descoperirea formulei „elixir”  a inventat aparatul de distilare cu vapori de apă, contribuind la construcția lumii. Dacă suntem corecți și loiali unor principii, chiar în lipsa descoperirii pietrei filozofale putem umple exteriorul cu eleganța interioară!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate