Dragostea încătușată a tinerilor nemțeni și povestea din spatele ei

6

Urmând exemplul marilor capitale europene, nemțenii au început să-și pecetluiască iubirea pe terasa îndrăgostiților, situată deasupra parcului din zona centrală a orașului. Cuplurile au prins de balustrada terasei câte un lacăt inscripționat cu inițialele lor, ca simbol al iubirii veșnice.

Începând cu anul 2000, podurile acoperite cu lacăte în care este „încuiată dragostea” s-au răspândit în numeroase locații de pe mapamond. Acestă tradiție a luat amploare la nivel mondial, după ce, în 2006, scriitorul italian Federico Moccia a publicat romanul de succes Am nevoie de tine, în care 2 îndrăgostiți își scriu numele pe un lacăt pe care il agață de  stâlpul unui felinar de pe Ponte Milvio. După ce se sărută, cei doi aruncă cheile în apele Tibrului. Romanul a fost ecranizat, iar obiceiul a devenit un legământ al dragostei eterne. Ideea a devenit foarte populară în rândul îndrăgostiților, iar astăzi există cel puțin 100 de locații celebre sau spații publice în care cuplurile își încătușează dragostea prin intermediul unui lacăt.

Unul dintre cele mai atractive locuri pentru tinerii îndrăgostiți ai orașului Piatra Neamț este terasa învecinată Curții Domnești. Aspectul medieval al zidului de piatră condimentează cu romantism atmosfera, motiv pentru care au început să se observe și în cadrul orașului nostru timide pecetluiri ale poveștilor de dragoste nemțene. Câteva cupluri ale orașului Piatra Neamț au importat acest frumos obicei existent de ceva timp în marile capitale europene în speranța că, în viitorul apropiat, va deveni una din numeroasele tradiții locale.

Există însă și un aspect negativ al acestui minunat obicei, iar el constă în efectul distructiv pe care il au aceste lacăte asupra mobilierului stradal. În iunie 2014, o parte din grilajul de pe Podul Artelor, care traversează Sena, prin fața muzeului Luvru și oferă una dintre cele mai frumoase vederi asupra Parisului, a cedat sub greutatea iubirii. Cu o lungime de 155 de metri, podul a adunat de-a lungul timpului sute de mii de lacăte cu greutate mai mare de 45 de tone.

În urma lucrărilor de consolidare și restaurare a elementelor care compun Curtea Domnească a orașului, sperăm că balustrada noastră va rezista presiunilor iubirii și va deveni, în curând, un punct de atracție pentru toți turiștii care vor vizita Perla Moldovei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
 1. Razvan spune

  Ooo… Fier vechi, fier vechi !!!
  Suntem buni doar la copiat?

 2. Ingrid spune

  Am observat ca cei de la primăria orașului au făcut doar câteva cercificatepentru o zi… Aici se vede ca a fost ceva mai amplu și merita o continuitate.

 3. Ingrid spune

  Minuna! Felicit inițiativa tinerilor. Nu știu cat este de importantsau nu ca sunt tinerii lliberali, dar trebuie felicitați pentru frumoasa idee. Ma bucur ca asa, încet, încet se mișcă ceva și în acest oraș.

  1. Lolita spune

   Sa vezi si ziua adica sa mai traiesti si ziua cind toata balustrada din parc se va misca in jos. Si atunci inseamna ca se mai misca ceva in perla moldovei. Costurile de reparatie le va stabili viitorul prim-alti cu multa dragoste incatusata in lacatele inlantuite pe cuferele primariei cu multa dragoste.

 4. Matematician spune

  A fost o activitate deosebita de Dragobete a celor de la tineret a organizatiei PNL Piatra Neamt. A aparut si in presa! Ei sunt cei care au legat lacatele pe balconul Curtii Domnesti.

 5. Lolita spune

  io zic asa: sa mutati gardul la starea civila si dupa ce spun da sa puna lacatul si apoi sa tina cheile la dulapul starii civile si apoi cind divorteaza sa mute lacatul la tribunal pe gardul lor si sa arunce cheile la judecator. Astfel se obtin bani de tribunal din reciclarea dragostei vesnice jurata anterior.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate