Dovezi că maghiarii au profanat în anul 1994 Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului

3

Așa cum am promis ieri, când vă spuneam că Adevărul despre cimitirul din Valea Uzului nu-i deținut de CJ Harghita. Primarul din Dărmănești Bacău vine cu o declarație, iată că după o discuție purtată cu primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, ies la iveală detalii și dovezi pe care șeful CJ Harghita a omis să le facă publice, deși le cunoaște foarte bine.

Urmăriți cu atenție ce declară primarul din Dărmănești, pe baza unor documente pe care le deține:

”Din puntul meu de vedere, nu este un conflict la granița dintre județul Bacău și județul Harghita. Cred că este ceva artificial făcut acolo. Vreau să fac precizarea că am demersurile legale pentru a reabilita zona eroilor români care sunt înhumați în acel cimitir. Este foarte important de precizat că, în primul rând acel cimitir este un cimitir internațional și din documentele pe care le avem noi reiese foarte clar că acolo au fost înhumați 1306 de eroi aparținând a șapte state  – lucru de netăgăduit, iar un alt aspect important este că acel cimitir a fost făcut în perioada 1926-1927 de ”Societatea Cultul Eroilor”, cu registrul numelor eroilor care au fost înhumați acolo, din ce armată făceau parte și gropile unde sunt înhumați, și aș vrea să vă dau un singur exemplu: la poziția 25 în registrul de înhumări figurează Cosma Gheorghe, soldat român, mort pe data de 29.03.1917, înhumat în groapa 763. În urma verificărilor făcute din teren, am constatat că în groapa 763, acolo unde a fost înhumat EROUL ROMÂN în anul 1926, figurează la căpătâiul lui o cruce pe care scrie ”EROU MAGHIAR NECUNOSCUT”. Exemplele pot continua cu sutele la eroii germani, la eroii sârbi, la eroii italieni, unguri, austrieci, ruși, s.a.m.d. Practic, însemnele acestui cimitir internațional au fost șterse”.

Interesant de reținut este și faptul că începând de pe de 30 august 1994 a avut loc o acțiune a comunității maghiare prin care crucile altor naționalități au fost demontate și înlocuite cu cruci pe care în prezent apar doar însemne maghiare. Evident, după această ”acțiune” din 1994, Cimitirul Internațional al Eroilor s-a transformat în cimitir maghiar. Totodată, din acel an, comunitatea maghiară din Sânmartin a început un amplu program de reabilitare a cimitirului fără să mai țină cont de cum a fost gândit în anul 1926 acest cimitir, profanând memoria celorlalți eroi care au fost înhumați acolo.

Surprize apar și când vine vorba despre cui aparține teritorial acest cimitir. Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află pe teritoriul orașului Dărmănești, din Bacău.

Edilul Constantin Toma a punctat faptul că prin Legea nr. 2 din 1968, a fost împărțită teritorial România și atunci s-a stabilit și granița dintre județul Bacău, cu județul Harghita, respectiv orașul Dărmănești și comuna Sânmartin.

”Consider că este foarte important de precizat că începând cu anul 2008, Prefectura Bacău, Oficiul de Cadastru și Consiliul Județean Bacău și Prefectura Harghita Oficiul de Cadastru și Consiliul Județean Harghita au început un proces de grănițuire între cele două județe, fără a ajunge însă la un consens – au vrut să stabilească printr-un proces verbal granița între județe, pentru că erau în litigiu pe acel tronson. După parcurgerea de către ambele Prefecturi a unor etape de consiliere între părți, conform legii, în 2012 tot nu s-a ajuns la niciun fel de acord. Totuși, în astfel de cazuri, legea spune că până la soluționarea litigiului, se utilizează limitele care se găsesc Geoportalul INSPIRE al României la 10 ianuarie 1990. Cunoscând această situație, am făcut o adresă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău și am cerut să mi se spună unde se află Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Am primit răspuns și amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află în interiorul orașului Dărmănești, județul Bacău.”

La începutul anului 2018, Consiliul Local al orașului Dărmănești a hotărât reabilitarea tuturor monumentelor de pe raza orașului. În acest sens, primarul a făcut o solicitare la Ministerul Culturii în cadrul Manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și a primit – atenție! – pentru Cimitirul Internațional al Eroilor situat Valea Uzului, la limită cu județul Harghita, suma de 65.000 de lei. Dacă acest cimitir ar fi aparținut județului Harghita, administrația publică locală din Dărmănești Bacău ar mai fi primit vreun ban pentru monumentul vecinului? – Cu suma de la Ministerul Culturii, plus o completare de la bugetul local și cu un parteneriat cu Ministerul Apărării au fost reabilitate simbolic 50 de morminte situate pe o parcelă liberă.

”Crucile sunt dedicate eroilor români necunoscuți, iar monumentul ridicat acolo este dedicat tuturor eroilor înmormântați acolo: români, maghiari, nemți, etc. Am vrut să scoatem în evidență caracterul de cimitir internațional, iar pentru aceasta, în parcela românilor, am montat opt catarge pe care am arborat steagul Uniunii Europene și a celor șapte state care au eroii îngropați acolo” – a menționat primarul Constantin Toma, care a mai adăugat: ”Noi n-am profanat și nu ne-am atins nici de-un fir de iarbă. Cimitirul are are aproape 8.000 de mp și noi am lucrat pe 300 de mp, deci pe mai puțin de 4%. Am dat statutul de cimitir internațional și ne propunem în continuare să purtăm discuții cu ambasadele țărilor care au înhumați eroi acolo, și dorim să invităm aceste ambasade să vină, în funcție de cum preferă, să reabilităm solele eroilor lor. În baza Legii nr.379, eu ca administrator de cimitir sunt obligat să întrețin, să evidențiez detaliat mormintele și operele comemorative de război  – bineînțeles, din fonduri locale – și să am o relație de bună vecinătate și înțelegere cu toți cei care au eroi înmormântați acolo. ” 

La comunicatul de mai jos făcea referire Borboly Csaba, când a afirmat următoarele: ”Construcția nu are bază legală. Fiecare argument al primăriei Dărmănești poate fi infirmat”.

Însă, contraargumentele cu care șeful CJ Harghita încearcă să tragă foc sub oala lui, sunt contrazise print-o serie de documente care datează de la 1926 și până în prezent:

PLAN DE AMPLASAMENT CIMITIR 1926 – CULTUL EROILOR ȘI EXTRAS DIN ÎNHUMAȚI

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău, din data de 04.10.2018:

Extras din CARTEA FUNCIARĂ, din data de 17.04.2019:

Viorela Gherasim

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Giuc spune

    Sunt foarte multi cetateni ai Romaniei care nu au avut si nu au parinti. Spun aceasta cu gandul la un mare roman,ucis de legionari,care a spus (citez din memorie): ,,un om care nu-si cunoaste istoria ,este ca un copil care nu-si cunoaste parintii „.Iar cei care ingroapa istoria,o murderesc,o batjocoresc , ar trebui condamnati la fel ca si cei platiti sa o descopere sau promoveze. Bravo Fechete ,esti cu o viata inaintea unora !

  2. Fechete spune

    Rusine administratiilor românesti, care lasa in paragina cetati dacice, vestigii arheologice, precum si tot ceea ce dovedeste continuitatea românilor in spatiul romănesc. O lasitate si indolenta fara margini, o lipsa de dragoste de tara, mai pregnanta, ca ori cand. A incaput tara pe mana tradatorilor. Rusine si autoritatilor reprezentate de etnicii maghiari pt toata stradania lor de a batjocori ceea ce este românesc. A ajuns politica si minciuna sa coboare in morminte, la nivelul mortilor eroi cazuti in lupte. Au ajuns sa fure si mortii din morminte. Traiesc intr-o minciuna etetna, promoveaza ura si segregarea, au falsificat sute de ani istoria si isi educa copiii in spiritul urii nationale. Le invenineaza fiinta cu minciuni, stiind foarte bine, care e adevarul istoric. Desi am putea trai fericiti, in respect reciproc, cum se traieste in multe tari civilizate.

  3. Teodorescu spune

    Foarte corect,vinovații de profanare sa fie judecați și condamnati, iar vinovații morali la fel.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate