DOUA REALIZARI ALE SAPTAMANII

0

1) Luni, 20 aprilie, la întâlnirea grupului PSD din Camera Deputaţilor , întâlnire la care a participat și premierul Victor Ponta, am ridicat o problemă care ar aduce mari nemulţumiri mediului de afaceri, dacă ar rămâne în forma în care a fost propusă de către guvern.
Concret, este vorba despre o modificare propusă în codul fiscal prin care microîntreprinderile sunt supuse unei impozitări excesive. Se știe că în prezent ele plătesc către buget 3% din veniturile realizate.
Prevederea de modificare adaugă că acele microîntreprinderi care un au un minim de 3 salariaţi plătesc CAS de 26,3% pentru salariul minim de 950 lei. Cei 23,6% sunt: 15,8% angajator și 10,5% angajat, adică 250 lei pentru fiecare salariat.
În general, aceste microîntreprinderi sunt mici afaceri de familie care asigură 1-2 locuri de muncă și care au un profit destul de redus, dacă îl au.
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, vă prezint următoarele date: în România sunt:1800 întreprinderi mari, 50000 IMM-uri și peste 500 000 microîntreprinderi.
În Neamţ, din cele 9023 de societăţi comerciale, 4984 nu au niciun salariat și ar trebui să plătească suplimentar, pe lângă 3% din venituri, suma de 750 lei lunar, adică 250 lei x3 salariaţi.
* 1057 au un salariat, așadar, 3% venituri și 500 lei lunar pentru cei doi angajaţi;
* 2982 au peste doi salariaţi, deci și aici sunt întreprinderi care ar trebui să plătească 250lei lunar pentru fiecare angajat.
Premierul a fost de acord cu propunerea mea de a fi eliminată din Codul fiscal acestă modificare. Sunt sigur că așa se va întâmpla și mă bucur că am reușit să conving. Am remarcat că pe parcursul dezbaterilor colegii din grupul PSD din Camera Deputaţilor care au intervenit au avut doar cuvinte de apreciere, drept pentru care au promis să voteze noua formă a textului de lege propusă de mine.
2). Miercuri, 22 aprilie, am votat un proiect de lege care are ca punct de plecare o situaţie din judeţul Neamţ. Consiliul local Farcașa a solicitat trecerea unui drum forestier și a unei amenajări privind corectarea torenţilor din zona Bușumei din administrarea Romsilva în cea a administraţiei locale. Plecând de la această propunere punctuală, am ajuns la una de interes naţional, ţinând cont de neregulile de acest fel din toată România.
Deci, proiectul de lege are ca obiect de reglementare trecerea cu titlu gratuit a unor drumuri forestiere, a lucrărilor de corectare a torenţilor, precum și a terenurilor aferente acestora, din domeniul public al statului și din administrarea Romsilva, în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale. Fac precizarea că ele nu pot fi trecute în domeniul privat.
Transmiterea se va face pe baza măsurătorilor topografice de către Romsilva, ea realizându-se în baza HG la cererea consiliului local sau judeţean. Trebuie să se înţeleagă că e vorba doar de cele aflate pe amplasamente pe care Romsilva nu deţine/ ori deţine doar suprafeţe restrânse de terenuri cu vegetaţie forestieră. Aici Romsilva nu poate să întreţină drumurile și torenţii care au neaparată nevoie de investiţii. Unele, așa cum se observă și în judeţul Neamţ, sunt într-o asemenea stare de degradare, încât nu poţi crede că acolo au fost făcute investiţii. Romsilva nu mai are interese economice, în schimb au unităţile administrativ- teritoriale care ar putea rezolva situaţia prin atragerea de fonduri europene sau guvernamentale.
Cât de important este acest proiect de lege rezultă și din voturile primite, din 302 doar două abţineri, restul de 300 fiind pentru. A votat și premierul Victor Ponta.

Ioan Munteanu,
deputat

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate