Domnul Dr. Lucian Ciobotaru despre functionarea Spitalului Judetean de Urgente Neamt

0

1. Datoriile SJU Neamt catre furnizori

Se observa ca datoriile care depasesc un an (asa zise istorice) au scazut de cand am preluat oficial conducerea spitalului (februarie 2012).
Datoriile aflate in perioada de scadenta (intre 30 si 180 de zile) sunt crescute cu putin, deoarece in primul semestru 2012 am beneficiat de un buget mai generos decat in anul 2011, fapt care a permis achizitionarea unei cantitati sporite de medicamente si materiale sanitare. Aceste datorii vor fi achitate la termenele stabilite prin contract , pe masura ce se primesc fondurile alocate.
Subliniez faptul ca avem de recuperat sume importante de bani de la CJAS Neamt (pentru programele de sanatate si depasiri de DRG), M.A.I. (plati pentru servicii prestate de catre medicina legala) si terti.
Daca comparam debite vs creante, vom constata ca SJU Neamt este pe plus.

2. Economii si renegocieri de contracte


Prin renegocierea contractelor de furnizare de reactivi pentru analizoarele de biochimie am reusit reducerea pretului de achizitie cu 17 % (peste 1 miliard de lei pentru un an de zile)/
Prin renegocierea contractului de furnizare a soft-ului de calcul al ICM, s-a redus pretul de achizitie cu aproximativ 27% fata de anul 2011 (peste 570 milioane pe an).
Printr-o regandire a procedurii de negociere a contractelor de achizitii s-au obtinut scaderi ale pretului de achizitii la multe produse alimentare, materiale sanitare si dezinfectanti intre 4 – 40 % fata de preturile de achizitie din 2011.
Gestionarea judicioasa a fondurilor destinate achizitiilor de medicamente au dus la cresterea cu peste 70% fata de 2011 a cantitatii de medicamente cumparate de catre spital, in conditiile folosirii unui buget apropiat cu cel din 2011. Practic, in primul semestru 2012 nu s-a observat o lipsa acuta de medicamente din spital.
Pentru toate contractele de furnizare de servicii si piese de schimb s-au dus negocieri care au avut in multe cazuri succes (de exemplu o scadere de pret de la 87.840 Ron la 60.000 Ron pentru achizitia si montarea unui tub Rx. pentru un aparat din sectia de radiologie).

3. Realizari

S-a reamenajat intrarea principala in Spitalul Nou. Pentru acest proiect s-a obtinut si o sponsorizare de la BRD. Pe langa schimbarea radicala a aspectului intrarii, s-a obtinut si un control al accesului de persoane in spital, cu cresterea nivelului de securitate pentru pacienti si personal.
Pe de alta parte, prin introducerea obligativitatii purtarii de echipament adecvat, se vor reduce costurile cu materiale de curatenie si dezinfectie precum si cheltuiala de personal aferenta igienizarii holurilor si saloanelor.

Prin negociere si regandirea prioritatilor de investitii, s-a reusit includerea in proiectul de reabilitare a sectiei de obstetrica si nou-nascuti a achizitiei unui lift modern de transport persoane si targi, a doua lifturi de transport materiale sanitare si deseuri, a reabilitarii holului de lift de la parter, a montarii de usi anti-incendiu pe fiecare etaj in spitalul nou. In acest fel se va continua ceea ce s-a inceput prin reamenajarea intrarii in spital.

Realizarea studiului de fezabilitate pentru viitorul bloc operator, pe baza caruia se va lansa tema de proiect si constructie. Implicarea medicilor de pe sectiile chirurgicale a fost totala, proiectul final raspunzind la toate cerintele lor.

Achizitia unui aparat de echografie performant pentru ambulatorul integrat spitalului.

Finalizarea negocierilor privind achizitionarea unui aparat de radiologie pentru sectia pediatrie (proiect demarat in 2008).

Urmeaza
– achizitia unui aparat de radiologie digitala (unic in judet) cu fonduri de la MS
– demararea lucrarilor de reabilitare a ambulatoriului integrat spitalului, dupa ce se va semna contractul de finantare cu MDRT.

4. Cresterea veniturilor proprii si reducerea de cheltuieli

Inlocuirea furnizorului de oxigen lichid cu o fabrica de oxigen, care va face obiectul unui contract de leasing. Astfel se va reduce pretul platit pentru oxigenul medicinal cu aproximativ 25 – 30 % pe perioada de derulare a leasing-ului si cu peste 80% in perioada urmatoare.

Achizitia de aparate de imagistica performante (descrise la pct. 3.), va permite intrarea in relatii contractuale cu CJAS Neamt a laboratoarelor de imagistica medicala din AIS si in plus va genera un important flux de capital pentru spital.

Lansarea pe piata libera a laboratorului de analize medicale a spitalului va genera un aport important de fonduri. Precizez ca laboratorul spitalului detine cele mai performante aparate din judet si foloseste numai reactivi originali de calitate. Chiar si in aceste conditii preturile noastre sunt mult mai convenabile decat concurenta din mediul privat.

Realizarea unor rezerve de confort sporit , in special pe sectiile chirurgicale unde cererea este mare. Pentru acest proiect se vor folosi noile coloane de apa si canalizare instalate odata cu reabilitarea sectiei de obstetrica si nou nascuti de la etajul IV. Realizarea se poate face cu fonduri de la CJ sau prin atragerea de investitori in parteneriate public-private.

Diversificarea ofertei de produse alimentare oferite contra cost pacientilor, apartinatorilor precum si personalului medical prin organizarea unui bufet si a unui serviciu de livrare de hrana preparata in spital.

Servicii medicale cu plata, vor fi oferite in ambulatorul spitalului si in afara programului de lucru normal. Precizez ca in acest moment, conform contractului cu CJAS Neamt, ambulatorul integrat spitalului ofera consultatii gratuite pentru asigurati prin cabinete medicale care au, in majoritate, un program de lucru de 6 – 8 ore pe zi. In restul timpului ele sunt inchise.

Controlul accesului in spital, folosind un sistem cu bariera si plata orara, va creste substantial veniturile incasate comparativ cu sistemul actual.

Inchirierea noilor Sali de Operatii va aduce venituri la bugetul spitalului. Deja am primit cereri in acest sens.

Proiecte  aflate in lucru

Reorganizarea sectiilor functie de indicatorii de performanta si in concordanta cu evolutia cazuisticii si progresul tehnologic in diagnosticul si tratamentul diverselor afectiuni.

De exemplu – numarul de nasteri pe an a scazut de la aprox 15 la mia de locuitori in 1990 … la aprox 9 la mia de locuitori in prezent… deci gradul de ocupare a paturilor a scazut. Prin urmare si incadrarea cu personal pe sectia de obstetrica si nou nascuti ar trebui sa fie reanalizata.

Pe de alta parte – progresul tehnologic face posibil ca diagnosticul si tratamentul multor afectiuni sa se faca in ambulatoriu, fara a necesita internarea pacientilor. Prin urmare am trecut la o regandire a criteriilor de internare.

Nu trebuie de neglijat faptul ca anumite sectii au un grad mare de ocupare al paturilor, iar alte sectii unul mic. Deci o redistributie a numarului de paturi pe sectiile spitalului se impune.

Anumite sectii necesita atragerea unor specialisti care sa rezolve si cazurile care in mod traditional sunt trimise spre alte spitale. Acest lucru se poate face prin includerea SJU Neamt in circuitul spitalelor care beneficiaza de prezenta unor specialisti de maxima reputatie, care pot organiza sesiuni de training pentru specialstii nostri.

Am pus in prim plan nucleul de calitate al spitalului, care a inceput deja un amplu program de evaluare a foilor de observatie ale pacientilor, cu accent pe criteriile care au stat la baza internarii si a stabilirii schemelor de diagnostic si tratament. Vom avea astfel o evaluare a performantelor fiecarui medic care activeaza in SJU Neamt.

In cel mai scurt timp vom incheia contractele de management cu sefii de sectii (asteptam doar aprobarea de la CJ pentru organizarea concursurilor de desemnare a sefilor de sectii, pentru sectiile care sunt conduse de sefi de sectie cu delegatie). In acest fel vom creste implicarea medicilor de pe sectii in managementul resurselor spitalului.

Imbunatatirea performantei profesionale reprezinta o permanenta preocupare pentru toti angajatii spitalului

Beneficiind de colaborarea unor oameni inimosi, care de cele mai multe ori lucreaza ca voluntari, la nivelul SJU Neamt se organizeaza cursuri de pregatire profesionala pentru medici, asistenti , infirmieri si ingrijitori.

Sunt de notorietate congresele si simpozioanele medicale care se organizeaza la Piatra Neamt.

 Nu am abandonat ideea organizarii unui centru de training in proceduri minim invazive, in baza relatiilor dezvoltate cu Centrul European de Training in Proceduri Minim Invazive din Caceres, Spania. Am fost asigurat de sprijinul direct al Presedintelui acestei organizatii, Prof. Dr. Jesus Uson, cu ocazia vizitei de lucru pe care am efectuat-o in 2010, si despre care am scris un articol publicat in revista Medica Academica (11 noiembrie, 2010).

Am demarat procedurile de includere a SJU Neamt in programul national de transplant de organe. Aceasta activitate va aduce beneficii importante spitalului, atat financiare cat si de imagine si competente medicale.

Am stabilit o serie de prioritati in ceea ce priveste politica de personal. Astfel, pentru sectiile unde se inregistreaza deficit de personal, avem in vedere atragerea de tineri specialisti motivati sa ramana si sa lucreze pe termen lung in SJU Neamt. Avem in vedere atat deficitul acut de personal, cat si prognoza pe urmatorii ani.

Cultura organizationala reprezinta o prioritate a echipei manageriale

Pentru a obtine maxim de randament, toate structurile organizatiei (respectiv sectiile si departamentele spitalului) trebuie sa actioneze ca un singur organism in vederea rezolvarii cu profesionalism a problemelor de sanatate ale pacientilor.

Desele schimbari in management, observate in ultimii ani, nu au lasat timpul necesar managerilor sa-si puna in practica planul lor de management, ceea ce a dus la fragmentarea activitatii spitalului.

Planul de management pe care l-am propus noi atunci cand am semnat contractul de management cu CJ se intinde pe o perioada minima de 3 ani. Scopul nostru este sa obtinem acreditarea SJU Neamt in trimestrul  3, 2014.

Evident ca intre timp vom rezolva cat mai multe dintre problemele spitalului… unele dintre ele ramase nerezolvate de ani de zile, tocmai pentru motivul ca desele schimbari de manageri nu au permis acestora sa-si puna in practica  planurile de management.

Dau aici exemplul spitalului din Moinesti, care din anul 2000 are un singur manager – Dr. Cotarlet. Acestas a reusit sa faca din acest spital unul de referinta in regiunea noastra, a reusit sa-si ia acreditarea printre primii din Romania… dar asta dupa aproape 12 ani de lucru…

Am instaurat o politica a usilor deschise in ceea ce priveste conducerea spitalului. Aceasta a dus la obtinerea unui climat de incredere in spital, la o comunicare deschisa intre conducerea spitalului si angajati. Garantat nu veti vedea managerul unitatii ridicand vocea la angajati sau alte persoane cu care intra in contact. Un manager care isi pierde cumpatul nu poate decat sa greseasca in lucrul cu personalul. Acest mod lucru a fost transmis catre toti colaboratorii directi.

De mare eficienta se dovedeste metoda –stick and carrot- adica sanctioneaza corespunzator greseala si stimuleaza performanta. In acest sens, proiectul viitoarei legi a sanatatii va permite o serie de masuri care sa duca la o retribuire superioara pentru cei care se implica mai mult la locul de munca. Practic incercam sa scapam de unele mentalitati – relicve ale unor epoci apuse –  care se mai regasesc pe alocuri…

Feed-back-ul primit de la angajati este unul bun, am sesizat implicarea multora dintre ei in a oferi idei si solutii la problemele curente legate de buna functionare a spitalului.

Am intarit ideia ca managerul este parte a echipei cu care lucreaza si care are doar responsabilitati mai mari decat ceilalti membri.

Am reusit in mare parte sa distrug mitul – turnului de fildes – al managerului. Prin exemplu personal incerc sa transmit acest mod de lucru catre ceilalti sefi de departamante.

Schimbare de mentalitate

SJU Neamt reprezinta, din punct de vedere al numarului de angajati, cea mai mare unitate economica din judet.

Niciodata un spital –oriunde in lume – nu va spune ca are un buget suficient. La fel consideram si noi…

Din acest motiv sunt entuziasmat de modul in care CJ Neamt a abordat problema SJU Neamt – acesta trebuie privit ca un obiectiv special, care trebuie sprijinit si nu trebuie a fi vazut ca un loc de facut profit pentru diverse firme.

Vom demara in scurt timp o actiune de sensibilizare a mediului de afaceri local, prin care speram la o implicare mai mare a acestuia in rezolvarea problemelor spitalului. Printr-o totala transparenta a modului de cheltuire a banilor in spital, dorim sa aratam ca fiecare leu care intra in visteria spitalului va fi folosit la maxim pentru binele pacientilor.

 Externalizarile de servicii

Analiza diverselor propuneri a aratat ca multe dintre ele se refera la servicii care sunt inca rentabile pentru spital.

Externalizarile se justifica mai ales in acele arii unde nu avem solutii legale pentru rezolvarea unor situatii. De exemplu curatenia policlinicii, unde nu dispunem de personal si echipamente suficiente, iar legea nu ne permite sa facem angajari. Bucataria, in anumite limite, s-ar putea califica si ea la acest proces…

Din acest punct de vedere parteneriatele public-private reprezinta o alternativa viabila, mai ales pe acele sectii unde se impune o diversificare a gamei de servicii medicale oferite pacientilor si unde nu exista fonduri suficiente a fi investite.

De exemplu, se pot gandi parteneriate public private in ambulatorul integrat spitalului (policlinica) care sa priveasca servicii de litotritie extracorporeala, endoscopie, tratamente dermatologice, etc.

Putem lua in considerare asocierea pe radioterapie, pentru sectia de radiologie si oncologie.

Art. pub.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate