DOCUMENT: Noile restricții impuse de CNSU, în urma ședinței de astăzi (VIDEO)

0

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în urma ședinței de astăzi, ca românii care vin din statele din sudul Africii unde a apărut noua variantă Covid să intre în carantină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în continuare vaccinarea este soluția oportună pentru protecție împotriva virusului.

Având în vedere aceste alerte, în mod normal și România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate. În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (…), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile„, a spus Alexandru Rafila.

La rândul lui, Raed Arafat a precizat că se instituite obligativitatea testării la sosirea în România și în a opta zi de la sosire. „La un test cu rezultat negativ, se poate ieși din carantină în a zecea zi. Dacă nu se testează în ziua a opta, cei carantinați rămân în carantină 14 zile”, a explicat acesta.

„Limitați vizitele în zonele respective doar la situații extrem de esențiale”, a mai transmis Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a mai spus că urmează să se vadă în viitor dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce privește acest virus și dacă evoluția bolii este modificată față de varianta standard sau față de varianta Delta.

Trebuie să spunem foarte clar (…) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare„, a mai spus ministrul.

„Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla, nu putem exclude, nicio țară nu exclude apariția de cazuri de aceste tulpini.

INSP, prin rețeaua de laboratoare care fac secvențieri au demarata activitatea aceasta. Cazurile grave care sunt internate acum în spitale vor fi subiecți ai acestor secvențieri. Să vedem dacă sunt corelații epidemiologice dacă aceste tulpini ar putea fi prezente în România și dacă evoluția clinică a pacienților infectați diferă de alte tulpini.

Contează transmisibilitate, avem date că se transmite mai ușor, forma de manifestare a bolii și eficacitatea anticorpilor obținuți prin vaccinare.

În 3 săptămâni probabil vor apărea primele studii care vor demonstra dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de noua variantă„, a completat ministrul Rafila.

HCNSU_nr._107_din_27.11.2021

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate