Discutii despre fonduri europene

0

Instituţia Prefectului a fost, astăzi, 12 august, gazda unei întâlniri între beneficiari ai fondurilor europene, instituţii finanţatoare – bănci comeciale, fonduri de garantare – , organisme intermediare ale programelor operaţionale, servicii publice şi firme de consultanţă, din judeţul Neamţ.

La întâlnirea moderată de prefectul judeţului, Mihai Archip, au mai participat deputatul Culiţă Tărâţă şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Pintilie.

Astfel, 27 de participanţi au purtat discuţii în sensul evidenţierii cauzelor care conduc la blocaje care, la rândul lor, determină întârzieri în accesarea fondurilor europene.

Unul şi cel mai discutat motiv al blocajului în absorbţia fondurilor comunitare, enunţat de firmele care au câştigat proiecte finanţate din fonduri europene, l-a constituit creditarea lor pentru susţinerea părţii de cofinanţare, băncile neaprobând la nivel central, într-un procent ridicat, dosarele de împrumut.

Instituţiile finanţatoare au explicat, la rândul lor că, au propriile proceduri şi norme interne după care se aprobă un dosar de creditare.

În urma dezbaterii din cadrul acestei întâlniri  s-a desprins, ca o primă modalitate de debolcare, armonizarea procedurilor din ghidurile de finanţare ale programelor europene – realizate de autorităţile de management -, cu procedurile bancare.

Totodată s-a propus elaborarea ghidurilor într-o manieră mai clară, cu definirea costurilor reale ale proiectului, pe diferitele etape de implementare.

Deasemenea, experienţa în elaborarea de proiecte arată că, prezenţa unui consultatnt alături de un beneficiar de proiect este necesară, de la începutul proiectului inclusiv la primul contact cu instituţia financiară.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate