Din nou ziarpiatraneamt.ro a avut dreptate 100% pe un subiect ce părea de neconceput

3

La sfârșitul anului trecut, în articolul ”Anii care vin vor aduce surprize serviciilor secrete din România” previzionam o reconfigurare a serviciilor secrete din România pe motiv că sunt prea multe și că țările intrate înaintea noastră în Europa au făcut deja aceste comasări.
Deoarece nimeni din presa românească nu abordase această variantă și nici nu existau măcar zvonuri că e posibil să se întâmple așa ceva, mulți colegi din presă sau persoane destul de bine ancorate în realitățile socio-politice europene și naționale ne-au sugerat politicos să nu mai spunem asemenea aberații pentru că nici măcar la nivel de idee nu s-a vehiculat în România o comasare a serviciilor secrete. Unii chiar ne-au sfătuit să nu mai facem previziuni de acest gen pentru că ne decredibilizăm ca publicație.
Ei bine, nu a trecut nici o lună de zile și ce previzionam noi și părea absolut imposibil a început să se întâmple exact cum am scris noi. Discuțiile au început de la 10 ianuarie când prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut public desfiinţarea SPP, STS şi a serviciului secret al Ministerului de Interne, informează România TV pe motiv că România are prea multe servicii speciale.
Imediat după scoaterea în spațiul public al ideii desființării unor servicii, brusc unii și-au dat seama că aceste servicii propuse spre desființare nu fac parte din Comunitatea Naţională de Informaţii, instituţie aflată sub control prezidenţial din 2005 încoace și acum se caută metode de a introduce problematica în zona politică, ca apoi să se treacă procedura de desfiinţare prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Acest proces de reconfigurare a serviciilor speciale din România va fi de durată și, din păcate, va face multe victime colaterale, în special în rândul serviciilor vizate pentru desființare, deoarece în CSAT va trebui să se prezinte dovezi solide care să susțină comasarea lor și ne referim la dovezi negative care să arate că DGIPI, STS şi SPP și-au depășit uneori atribuțiunile. De STS și SPP nu prea am auzit să fi sărit calul în Neamț, dar în schimb, la capitolul DGIPI poveștile urbane sunt nenumărate și conduc la ideea că ar avea preocupări ce depășesc cu mult ceea ce credem noi că ar trebui să facă acest serviciu.

PARAGRAFE DIN ARTICOLUL LA CARE FACEM REFERIRE – ”Anii care vin vor aduce surprize serviciilor secrete din România”

După ce alte țări europene ieșite inaintea României din blocul comunist au umblat serios la structurile serviciilor de informații, surse bine documentate ne spun că urmează ca și serviciile românești să intre într-o mult așteptată rearanjare.serviciipresa
După tiparele neoficiale pe care funcționează serviciile secrete din țările europene se vrea o concentrare a capacităților pe două axe: una internă, atribuită unui serviciu de tip SRI și una externă, atribuită unui serviciu de tip GDIA.
………….după mai multe reconfigurări, la ora actuală țările din jur au mai puține servicii secrete decât România. Mai precis Ungaria are 5 servicii IH, KBH, KFN, NBH și NBSZ, iar Polonia tot 5 AW, ABW, SKW, SWW, CBA, în timp ce România se mândrește cu nu mai puțin de 9 astfel de structuri: Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), Direcția de Informații Militare (DIM), Direcția Contrainformații și Securitate Militară (DCISM), Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) și Directia Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA).
Din ce spun cei avizați, se pare că serviciile vizate pentru reorganizare sunt în primă fază DGIPI ( fostul doi și un sfert ) și STS. Ca informație pe surse, imposibil de verificat, se spune că cele două servicii si-au depășit  atribuțiunile pentru care au fost create și se suprapun pe activitățile altor structuri de informații din România. Alt gen de presiuni ar fi și cele legate de modul de control asupra serviciilor care în România încă nu se supun toate controlului parlamentar.
……………..

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Lolita spune

    Se pare nea Feraru ca uitam ca acesti angajati vor lucra la proiecte comune fiind in acelasi birou. Asa vor putea mai repede care dintre ei sustine pe cine si vor afla mai repede banii pe care unii i-au pentru protectia oamenilor politici si acolitilor lor. Cam greu de inteles acum dar vom vedea ca cei care sint incomozi dindu-si coate in acelasi birou se vor elimina unii pe altii. Poate asa vor intelege ca e bine sa devii angajat la DNA cu tot cu bagajul de cunostinte pentru mai binele multora mici si amariti. Creierul va fi polizat pentru noua pozitie incit ceea ce inseamna acum in slujba poporului roman sa devina o sintagma plina de adevarata ei insemnatate in cuprinsul juramintului pe care-l depun si desigur cei mai multi dintre ei…uita.

    1. feraru marcel spune

      Lolita, tu, adica d-vs, sunteti o tipa cu pregatire si probabil stiti ca atunci cand va adresati unui mascul strain, se foloseste d-le in loc de nea. Nea, e cand ne cunoastem si eu iti permit ! Nu trebuia sa-mi raspundeti mie, ci ar fi fost mai bine sa va referiti strict la articol. Cel putin atat am reusit eu sa-nteleg din ce ati scris ! Va multumesc anticipat, pentru intelegere si conformare… Regret sincer daca va pricinuiesc vreo suparare ! Cu deosebita stima, pentru doamna Lolita, sus numitul….”Marcel”.

  2. feraru marcel spune

    SI ??? Care-i castigul ? Din noua, raman doua ? Si sa zicem, din 9.000 raman 2.000 ? Cu ceilalti 7.000 ce facem ? Cu totii stim ca tipii astia-s profesionisti intr-un domeniu, de care orice tara are mare nevoie ! Cei 7.000, ramasi pe dinafara vor trebui sa-si continue activitatea pe profilul pe care au specializarea. Deci, vor ramane angajati ai celor doua structuri ramase, vor merge la servici in aceleasi cladiri in care mergeau pana mai ieri si pe care se va schimba doar sigla. Cu siguranta ca, in sediile principale, nu se va face aglomeratie ! Salariile, le vor ramane, cred, neschimbate, iar efortul bugetar va fi acelasi. Deci, din 9.000 raman…tot 9000. Si asa, nu se vor mai calca pe picioare ? Mi se pare doar un paleativ, o shimbare de forma, fondul ramanand acelasi…. Avem, la o populatie redusa cu cateva milioane, de cateva zeci de ori, mai multi „securisti” !!! Cat despre controlul parlamentar….. Poate doar dupa ce DNA-ul va curata clasa politica, de uscaturi, sa avem niste comisii care sa „puna saua” pe servicii ! Pana atunci, folosim Legea lui OHM si traim si noi, traiesc si ei !!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate