Din noiembrie avem acces la dosarul electronic de sănătate

0

Pe 12 noiembrie, va intra în vigoare Ordinul nr. 1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informațiilor și procedurilor operaționale necesare utilizării și funcționării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului, emis de Ministerul Sănătății (MS) și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Cu ajutorul portalului DES (www.des-cnas.ro), oricine este asigurat în sistemul de sănătate își poate accesa dosarul electronic de sănătate, începând cu 12 noiembrie 2016.

Autentificarea în portal se va putea face după ce un medic va genera o matrice de securitate și după ce pacientul va stabili o parolă de acces. Autentificarea se va putea face fie prin folosirea cardului național de sănătate și a codului PIN asociat, dar și cu ajutorul parolei de acces; fie prin folosirea codului de asigurat de pe cardul de sănătate (CID) sau a codului numeric personal (CNP), a matricei de securitate și a parolei de acces.

După autentificare, orice asigurat va putea avea acces la informațiile medicale proprii, va putea să adauge informații și va putea să acorde sau să retragă dreptul de acces al medicilor la DES.

Informațiile pacienților din dosarul electronic vor cuprinde: alergiile și intoleranțele diagnosticate, protezele și alte dispozitive medicale interne, transplanturile, procedurile medicale relevante pentru urgență, existența fistulei arterio-venoase, bolile cronice, bolile hematologice relevante pentru urgență, bolile transmisibile relevante pentru urgență, tratamentele curente și internările recente.

Fiecare persoană va putea să mai introducă informații, cum ar fi antecedentele medicale heredo-colaterale, antecedentele fiziologice, patologice, informațiile despre mediul și modul de viață, precum și informațiile despre consumul de alcool, tutun, cafeină sau droguri.

Persoanele care au nelămuriri privind accesul la dosarul de sănătate pot consulta secțiunea de întrebări și răspunsuri a portalului DES sau forumul DES.

des

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate