DIN ISTORIA URBANISTICĂ A ORAŞULUI PIATRA-NEAMŢ

0

logo

Din documentele inedite aflate în păstrare la Filiala Neamţ a Arhivelor Statului, aflăm că primul plan topografic al oraşului datează din 1876, fiind întocmit de inginerul, Mavrodin. Primul regulament de construcţii de case şi alinieri de străzi a fost întocmit în 1910. Lungimea străzilor în 1920 era de 48 km, din care cu trotuare 19, 5 km. Încălzirea caselor se făcea cu lemne, în sobe de zid sau teracote, în oraş existând, în acelaşi an 1920, doar 2 case cu calorifer. Iluminatul electric a fost introdus în urbea de la poalele Pietricicăi în octombrie 1908. Acesta se făcea, în acelaşi an 1920, pe stâlpi de lemn la o distanţă medie de 70 m, de binefacerile electricităţii beneficiind şi 857 locuinţe particulare, plus instituţiile publice. Dacă alimentarea cu apă se făcea la început din fântâni, iată că, din 1914, se foloseşte apa, din râul Bistriţa, urmare a proiectului făcut din 1909 de inginerul francez. C. Letourneur şi executat de inginerul român Vasilescu. Filtrarea apei se făcea prin filtre de nisip, iar distribuţia acesteia în oraş prin gravitaţie, cu ajutorul a două rezervoare de apă potabilă a câte 1 500 m3, construite din beton. În 1920, erau trase conducte de apă doar la 82 case (12% în procente). Baia comunală nu exista la sfârşitul deceniului al doilea al veacului al XX-lea. Existau în oraş două stabilimente de băi particulare, pentru populaţie. În case particulare erau amenajate băi doar la 13 case.
Din planul oraşului Piatra-Neamţ, întocmit la 1900 de C. Vrânceanu şi G. Simionescu, după vechiul plan a lui Vasile M. Mavrodin şi desenat de C. Vrânceanu, cât şi din şedinţele Consiliului comunei urbei Piatra din luna ianuarie a aceluiaşi an, de sub preşedinţia primarului din acea vreme Costache V. Andrieş, reiese preocuparea edililor din aşezarea de la poalele Pietricicăi pentru înfrumuseţarea şi asigurarea oraşului, prin elaborarea unui proiect de regulament, în acest sens, la iniţiativa consilierului comunei Lascăr Vorel.
Astfel, conform proiectului amintit, la art. 1 stradele comunale, precum şi şoselele judeţene şi naţionale ce traversează oraşul Piatra se împart în 3 categorii.
Din categoria I, făceau parte 35 de străzi, din care amintim: Cuza Vodă, Carol I, Lascăr Catargi, Mihail Kogălniceanu, Petru Rareş, Col. Gh. Roznovanu, Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Emanoil Halunga, Sfântu Gheorghe, Emanoil C. Albu, Iordanului, Doamna Elena Cuza, Principesa Maria, Principele Ferdinand, Vasile Alecsandri, Credinţei, Cozla, Aurora etc.
Printre cele 31 de străzi din categoria II, deci cu patru mai puţine decât cele din categoria I, enumerăm: Ion C. Brătianu, Alexandru Lăpuşneanu, Vasile Conta, Unirii, Moţoc, General C. Manu, Sfântu Ion, Dărmăneşti, Apele Minerale, Pietricica, Th. Dornescu, Dimitrie Şoarec, Mihail L. Adamescu, V. Andrieş etc.

10
În sfârşit, în categoria III, 11 la număr: Regina Elisabeta, Dragoş-Vodă, Cantemir, Gheorghe Asachi, Petrodava, Ţărăncuţa, Valea Viei etc. Ca o concluzie, trebuie subliniat faptul că străzile oraşului reşedinţă de judeţ purtau, spre cinstea locuitorilor şi edili-lor purtau nume de personalităţi politice şi culturale, de sfinţi, locuri împământenite în conştiinţa cetăţenilor din această parte de ţară.
Cum trebuiau să fie străzile? Toate străzile oraşului fie comunale, judeţene sau naţionale vor avea lărgimea de 12 metri din care, 4 metri pentru trotuare, câte doi metri la fiecare parte şi 8 metri lărgime pentru partea carosabilă (art. 3 la Proiect, n. n.). În acelaşi timp, toate străzile comunale care sunt şoseluite se vor construi, iar cele ne şoseluite se vor şoselui, făcându-se totodată trotuare.
În acest sens, judeţul şi statul român erau datoare a face trotuarele pe şoselele judeţene şi naţionale care traversează oraşul, precum şi întreţinerea lor conform legii respective.
Aşadar, preocupări meritorii pentru edilii pietreni de acum mai bine de un secol, privind modernizarea străzilor şi şoselelor ce treceau prin această zonă a ţării, preocupări continuate în zilele noastre cu mult succes de autorităţile locale.

Prof. Gheorghe Radu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate