Din cauza gunoaielor, România este dată în judecată de Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE

0

Comisia a hotărât să trimită din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curții din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea de către România a obligațiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE). 

Potrivit acestei hotărâri, România avea obligația ca, până la 16 iulie 2009, să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au primit autorizație de funcționare. Curtea a constatat că România nu a respectat această obligație în ceea ce privește 68 de depozite de deșeuri.

Directiva privind depozitele de deșeuri prevede măsuri, proceduri și orientări pentru a preveni sau a reduce pe cât posibil efectele negative asupra mediului ale depozitării deșeurilor. Pactul verde european și Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării stabilesc pentru UE obiectivul ambițios de reducere la zero a poluării.

Este important ca standardele stabilite în legislația UE să fie pe deplin puse în aplicare pentru a proteja în mod eficace sănătatea umană și mediul natural. La trei ani de la pronunțarea hotărârii, 42 de depozite de deșeuri nu au fost încă închise. Pentru a se conforma hotărârii Curții, România trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceste depozite de deșeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate și reabilitate, din cauza riscurilor pentru sănătate și mediu pe care le implică. Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni pentru intervalul de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității.”, a transmis Comisia. Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă.

La trei ani de la sentință, România a închis și reabilitat 24 de gropi de gunoi. Astfel, 42 încă nu sunt închise și pentru multe dintre ele nu sunt încă planificate lucrările necesare reabilitării lor. Pentru a se conforma hotărârii Curții, România este așteptată să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că aceste gropi de gunoi sunt închise, sigilate și reabilitate cât mai curând posibil din cauza riscurilor pentru sănătate și mediu pe care le presupun.

În conformitate cu legislația UE, în Europa ar trebui să se desfășoare numai activități de depozitare sigure și controlate. Directiva privind depozitele de deșeuri ( Directiva 1999/31/CE ) stabilește standarde pentru protejarea sănătății umane și a mediului, în special a apelor de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului, de efectele negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deşeuri. Acesta urmărește prevenirea sau reducerea, pe cât posibil, a efectelor negative ale depozitării deșeurilor pe întregul ciclu de viață al depozitelor de deșeuri.

Există multe moduri diferite de a elimina deșeurile. Îngroparea în pământ, cunoscută sub numele de „depozitare”, este cea mai puțin durabilă din punct de vedere ecologic și ar trebui menținută la minimum.

În cazul României, studiul Comisiei Europene a scos la iveală deficiențe la toate amplasamentele vizitate și faptul că majoritatea deșeurilor sunt depozitate fără niciun tratament. Depozitele de deșeuri care au făcut obiectul investigației nu dispun de capacități de infrastructură, la fel ca și județele în care se află aceste depozite de deșeuri. În plus, în cazul României, în urma unei alte investigații, Comisia a constatat că depozitele de deșeuri situate în București nu respectă cerințele legislației UE, deoarece acestea nu dețin o autorizație în conformitate cu Directiva-cadru privind deșeurile și cu Directiva privind depozitele de deșeuri.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate