DGASPC Neamț este o instituție bolnavă, nu handicapată

3

Recent am prezentat cazul unei femei care primește 50 lei pe lună deși este imobilizată la pat, are 140 kg, un picior amputat, ultima oară a fost nevoie de 9 pompieri să fie dusă la spital, are un picior tăiat și face insulină de 4 ori pe zi.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ s-a splălat pe mâini cu următorul răspuns:

Caz Maria Durnescu

Invaliditatea (boala) este diferită de handicap!
Ca urmare a articolului „Caz social strigător la cer în Piatra-Neamț! Femeie foarte bolnavă, umilită de sistem!“ apărut recent în mass-media locală facem următoarele precizări:
Doamna Maria Durnescu a solicitat în 2009 și 2014 încadrarea în grad de handicap dar afecțiunile de care suferea și documentele medicale prezentate nu se regăseau în criteriile legale de încadrare în grad de handicap. În 2015 a solicitat din nou evaluarea iar în data de 02.07.2015 a fost emis certificatul de încadrare în grad de handicap mediu cu valabilitate de 12 luni. Doamna a contestat certificatul la Comisia Superioară a Persoanelor cu Handicap București care a menținut decizia Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Neamț (CEPAH). În 2016 este din nou evaluată și se emite certificatul de încadrare în grad ușor cu termen de valabilitate 24 de luni. În anul 2018, la solicitarea doamnei Durnescu, se face reevaluarea la domiciliu de către o echipă de specialiști la DGASPC. Ca urmare a evaluării și a documentelor medicale prezentate, doamna a fost încadrată gradul mediu de handicap, cuantumul indemnizației fiind de 50 de lei lunar.
Facem precizarea că evaluarea persoanelor cu handicap nedeplasabile/greu deplasabile se face la domiciliul acestora!!!
În cazul Mariei Durnescu, CEPAH Neamț a respectat legea, termenele legale și criteriile medico-psiho-sociale de încadrare în grad de handicap reglementate de aceasta. Este de reținut că o multitudine de boli pot afecta capacitatea funcțională a unei persoane dar nu toate acestea conduc la încadrarea în grad de handicap (în Neamț sunt peste 100.000 de bolnavi cronic și 20.000 de persoane cu handicap).
Doamna Durnescu beneficiază de o pensie de invaliditate (de boală) gradul II iar aceasta a fost stabilită în baza unor criterii diferite care iau în calcul capacitatea de autoservire și de muncă, criterii diferite de cele pentru încadrarea în grad de handicap.
Noțiunile de invaliditate și de handicap sunt diferite, acestea fiind reglementate distinct, constatate de organe de specialitate diferite, în condiții diferite și conferă persoanelor în cauză statute și drepturi diferite.

Pe scurt, DGASPC ne spune că așa e legea și femeia e bolnavă, nu handicapată. Așadar, ne permitem să concluzionăm că DGASPC este o instituție doar bolnavă, nu și handicapată, deci are nevoie de un tratament cu concedieri.

Din titulatura instituției vedem că ea se ocupă și de ASISTENȚA SOCIALĂ, adică și de cazurile oamenilor care au nevoie de 9 pompieri să iasă din casă, desigur, nu direct, ci prin asistențele sociale ale localităților.

Să plecăm de la premisa că DGASPC are dreptate 100% și că avem un vid legislativ care nu acoperă astfel de cazuri. În această situație, DGASPC trebuie să pună mâna și să solicite schimbarea legislației, să propună pe linie ierarhică soluții pentru acoperirea vidului legislativ în vederea creării cadrului legal pentru ca aceste persoane să poată primi măcar un însoțitor.

Probabil DGASPC așteaptă ca politicienii care fac și schimbă legi să viseze într-o noapte că exista astfel de lacune legislative pe linie de asistență socială și să se ducă în Parlament să le repare. Nu, domnilor de la DGASPC, treaba cu sesizatul acestor probleme și căutarea soluțiilor este treaba voastră, nu a celor de la CFR sau de la ITM.

 • Nu credem că sunt nemțeni care să nu cunoască cazuri de oameni care primesc bani pe motive de handicap, dar ei par teferi și buni de muncă.
 • Nu credem că sunt nemțeni care să poată să își imagineze măcar statistica conform căreia unul din 20 de nemțeni are un handicap și primește bani lunar.
 • Nu credem că nu vă dați seama cât de penibili sunteți cu zeci de cazuri de handicapați închipuiți care sunt sănătoși tun, dar voi sunteți corectitudinea întruchipată când vine vorba de o astfel de femeie.
 • Nu credem nici că organele de urmărire penală nu văd că în România media de persoane cu handicap este de 3,53% iar la Neamț este de 4.44% ceea ce indică clar o fraudare a fondurilor alocate pentru persoanele cu handicap.

Credem doar că DGASPC primește peste 50% din bugetul județului Neamț deci sume uriașe de bani care nu întotdeauna ajung la cei aflați în nevoi, dar cei care au interese ca banii să ajungă unde trebuie sunt mulți și bine înfipți în sisteme. Atât de bine înfipți încât atunci când moare câte un copil nimeni nu este sancționat măcar simbolic, atât de bine înfipți încat nimeni nu pățește absolut nimic și totul este bine ținut la secret cum ar fi de exemplu faptul că la această oră o fată aflată în grija DGASPC este fugită și se pare că este pusă să practice prostituția.

I.R.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
 1. Mirabela spune

  Buna sunt persoane cu handicap si eu am patit de miea schinbat gradual de la gr 1 grav si nerevizuibil acum am gr 2 pe 24 de luni pe nedrept isi bate joc de noi cei bonlavi si da bani la cei sanatosi .at trebui verificati persoanele care are intradevar nevoie de facilitatile de la stat .

 2. Zabulica spune

  TOT ce e POSIBIL , ori poate asteapta un MIRACOL ! sa ajunga Dna MARIA pe la PRISLOP , ori mai in toamna pe la IS la SF Cuvioasa Parascheva ,ocrotitoarea Moldovei , sa se inchine si Roage din adancu sufletului sa i creasca picioru inapoi , sa Termine cu Suferinta si Umilinta la care este supusa . Doresc Celor care se ocupa cu Dosare , anchete ptr astfel de cazuri , sa Ajunga CLIPA in care sa treaca prin aceleasi sicane ,, Hai lasati d na ca Nu va doare chiar asa ,, ori sa se tarasca si ei pe scari , cum se tarau acum cva timp , unii pe la Tv , chemati la COMISIE . Ma gandesc , cat timp trebuie sa mai treaca , sa apara unu ca HOESS , care sa Aplice Metodologia Auschwitz , SELECTIA : ii incoloneaza dupa care se impart , Rechts , Links , scapi ori raposezi .

 3. CLAUDIU spune

  NIMIC NOU ! deci acum iar au un CAZ de tipu , celui de anul trecut cu Fetita de 15 ani din Bodesti , ajunsa pe la grajdurile de la Col , Barbuceanu ,unde avea EA asa o Aplecare spre a tesala caii si a fi Abuzata , ACUM probabil ? pregatesc Comunicatul in care BInenteles si cea de acum ,va apare ca figurand in evidenta Medicilor Psihiatri , ca avand tendinte de Nimfomana , Scuze ! , e PUSA sa practice am vazut , DAR Pariem ca ei or sa sustina ca i placea sa Practice . Dealtfel CUm sa NU cunosti , cazuri , cand in parcari , pe strazi vezi niste persoane DE BINE , ONORABILE , coborand din niste Auto pe care au pus Legitimatia Bleu cu insemnu de HANDICAPAT , Dar din Indemnizatia , Ajutoru de Handicap , Cumulat si cu cel de Insotitor NU i ti poti permite Intretinerea unei masini , dar sa o mai si achizitionezi , BINE : Copii , FIRMA , matusa TAmara , niste Amagiri ptr Creduli .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate