Dezertare la nivel inalt

0

koreeanUn consilier al lui Jang Song-thaek, unchiul cazut in dizgratie al lui Kim Jong-un, liderul de la Phenian, a fugit in China unde s-a predat diplomatilor sud-coreeni, scrie ziarul francez Le Figaro.

Transfugul a cerut azil politic Coreei de Sud si este acum intr-un loc secret sub paza agentilor sud-coreeni. Daca se confirma, fuga consilierului este cea mai importanta dezertare din Coreea de Nord din ultimii 15 ani.

Consilierul, despre care autoritatile de la Seul cred ca gestiona fondurile de stat plasate in responsabilitatea lui Jang Song-thaek, ar fi fugit din Coreea de Nord acum doua luni, cand au inceput epurarile politice la Phenian carora le-a cazut victima unchiul dictatorului si multi din acolitii sai.

Potrivit serviciilor de informatii ale Coreii de Sud, Jang Song-thaek a fost retras din functia de vicepresedinte al Comisiei de aparare nationala, organul decizional cel mai puternic de la Phenian.

Daca se confirma, destituirea lui Jang Song-thaek va constitui derapajul politic cel mai semnificativ in cadrul puterii nord-coreene de la venirea la conducerea tarii a lui Kim Jong-un in decembrie 2011, care i-a succedat tatalui sau, Kim Jong-il, decedat in urma unei crize cardiace.

Intr-o reuniune de urgenta cu o comisie parlamentara, serviciile de informatii sud-coreene au indicat ca Jang “a fost recent indepartat din functie si doi apropiati ai sai, Ri Yong-ha si Jang Soo-kil, au fost executati in public la mijlocul lunii noiembrie”, potrivit deputatului sud-coreean Jung Cheong-rae.

“Toti membrii armatei au fost informati in legatura cu aceasta executie. De atunci, Jang Song-thaek a disparut”, a adaugat acelasi parlamentar.

 

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate