Dezbatere: Candidații de la primăria Piatra-Neamț despre sistemul de sănătate

Întrebare: Care considerați că sunt problemele cu care se confruntă pietrenii pe linia sistemului de sănătate și cum vedeți rezolvarea lor?

Valerică Frățilă, PND
fratilaPentru o sănătate cât mai bună sunt necesare următoarele măsuri:

a) obligativitatea analizelor medicale – la doi ani pentru populația de până la 50 ani, anual pentru populația de peste 50 ani. Această măsură a prevenției poate salva peste 70% din pacienți.

b) Ministerul Sănătății să asigure dotarea cabinetelor medicilor de familie cu analizoare simple și ecografe portabile. Aceasta pentru a depista cât mai repede afecțiunile existente.

Cătălin Drăgușanu, ALDE

dragusanuProblemele întâmpinate de pietreni în relația cu sistemul de sănătate se pot repartiza pe două mari paliere:

– cel național, în care problemele sunt comune tuturor românilor, și unde putem vorbi de sub-finanțare, birocrație excesivă și nerespectarea întru-totul a drepturilor pacienților

– cel local, în care autoritățile județene și locale au partea lor de responsabilitate.

Dacă în privința problemelor de nivel național nu am putut face, ca deputat, mai mult decât să interpelez autoritățile centrale de fiecare dată când au apărut probleme punctuale și să depun eforturi pentru atragerea unei finanțari de 2.000.000 lei pentru Spitalului Județean Neamț, ca și primar voi putea, cu siguranță, să fac mult mai mult decât s-a făcut până acum.

La nivel local am identificat următoarele probleme:

Spitalul Județean de Urgență Neamț, în cadrul căruia se tratează majoritatea peste 60% din pietreni, suferă de ani de zile din pricina următoarelor aspecte:

-management defectuos și politizat excesiv de fostele administrații PDL (azi PNL) și PSD-UNPR.

-investiții greșit prioritizate și făcute la costuri mult exagerate în beneficiul clientelei politice și de clan;

-haos administrativ și perpetuarea de practici incorecte și înjositoare față de pacienți : condiționarea actului medical, trimiterea pacienților să se aprovizioneze cu medicamente/dispozitive medicale din afara spitalului, etc.

-lipsa dotărilor medicale de bază , a medicamentelor și materialelor medicale în multe secții, igiena necorespunzătoare, spații nerenovate de zeci de ani;

-lipsa personalului medical de specialitate în multe secții importante ale spitalului;

Soluții la îndemâna primăriei Piatra-Neamț:

– Primăria va intra în parteneriat cu Spitalul Judetean de Urgenţă Neamţ şi va finanța în fiecare an renovarea unei secţii, precum şi dotarea ei cu aparatură medicală și mobilier;

– Vom acorda facilități pentru atragerea medicilor specialiști: locuinţe de serviciu, transport gratuit pe mijloacele în comun, etc.

Acestea sunt măsuri care vor rezolva doar unele probleme punctuale. Spitalul Județean funcționează într-o clădire învechită, iar politizarea excesivă și grupurile de interese ilegale l-au adus în situația de a nu se putea reforma în sensul asigurării unei asistențe medicale performante, indiferent cât se va investi în el.

În aceste condiții, propunerea noastră este de a construi un Spital Clinic Municipal, cu o capacitate de 120 de paturi, cu accent pe acele secții deficitare în spitalul județean din punct de vedere al dotării, capacității ori calității serviciilor. De exemplu este mare nevoie de o sectie de tratament prin radioterapie.

Investiția, estimată la 35 milioane euro, se va realiza în parteneriat public –privat, primăria punând la dispoziție terenul și utilitățile, iar investitorul privat va veni cu expertiză și fonduri pentru construcție și dotări. Vor fi invitați să participe la proiect și investitori privați locali.

Managementul va fi privat, iar pacienții vor beneficia de tratamente de calitate în cadrul contractului de asigurare cu CNAS.La cerere și contra unor sume rezonabile, se vor asigura și condiții de cazare superioare ,precum și tratamente-operații care nu sunt cuprinse în contractul CNAS. Toate intervențiile și achizițiile de medicamente și dispozitive medicale se vor face prin intermediul spitalului, și se vor deconta pe bază de factură.

Medicii și personalul medical vor fi plătiți pe baza performanțelor și a satisfacției pacienților.

Proiectul „Centrelor de permanență” va trebui extins și spre alte zone mai îndepărtate de centrul orașului;

Împreună cu medicii și personalul medical care lucrează în cadrul centrelor vom stabili listă de dotări necesare și graficul asigurării lor.

Primăria va derula un program de informare a cetățenilor și de promovare a activității acestora , inclusiv prin realizarea unui site cu informații complete și a unei aplicații pentru telefonul mobil prin care aceste centre să poată fi apelate;

Se vor sprijini și programe de voluntariat în cadrul acestor centre;

În Piatra-Neamț există foarte multe persoane în vârstă și cu probleme mari de sănătate.

Există inițiative private care vin în sprijinul lor și primăria va sprijini cu prioritate activități ale centrelor de zi și de îngrijiri comunitare;

Cabinetele de medicină școlară, precum și cabinetele stomatologice școlare au fost neglijate în ultimii ani;

Se va asigura dotarea modernă și corespunzătoare a acestor facilități și se vor susțineprograme de prevenție și educație sanitară dedicate elevilor;

Acestea sunt doar principalele aspecte fiindcă, din punctul meu de vedere, sănătatea pietrenilor implică și alte măsuri legate de: calitatea aerului și apei, salubritatea, încălzirea, facilitățile pentru sport și recreere, liniștea și siguranța cetățenilor.

De asemenea, vreau să precizez că programul meu este supus permanent îmbunătățirii și că propunerile venite din partea specialiștilor și a cetățenilor orașului au fost și vor fi în continuare principala sursă pentru elaborarea și punerea lui în practică.

Aurelia Simionică, PSRO

simionica-aurelia-1024x674Problemele cu care se confruntă toți românii pe linia sistemului de sănătate sunt:

– Personal insuficient,

– Lipsa dotărilor cu aparatură medicală de investigații, diagnosticare și tratament,

– Spațiu neadecvat actului medical,

– Spațiu insuficient,

– Încălcarea jurământului lui Hipocrat,

– Incoerența legislației în malpraxis.

Soluții:
– Salarizare motivantă,
– Asigurarea unor facilități pentru personalul medical (locuință, transport gratuit etc.),
– Dotări cu aparatură medicală modernă,
– Aplicarea protocoalelor riguros,
– Îmbunătățirea spațiului existent pentru realizarea unui act medical de calitate,
– Extinderea capacității sau construirea unui spital municipal,
– Sistem strict de verificare a calității actului medical,
– Mediatizarea corectă a performanțelor și eșecurilor medicale
Andrei Ignat, independent
ignatandrei
Sistemul de sănătate din Neamț suferă  de aceleași „boli” care se manifestă la nivel național.
In plus, clientelismul politic care acaparează toate verigile sistemului local ( casa de sănătate, spitalul cu toate achizițiile sale, medicina de familie şi policlinica) a determinat o situație dezastruoasă în ceea ce privește resursa umană. Tinerii medici şi asistenți nu văd SJU Neamț decât ca o etapă de trecere  din punct de vedere profesional, de obicei spre occident. Administrația locală nu a sprijinit tinerii medici pentru a-i „lega” de oraș, iar conducerea spitalului județean a dansat în interesul mafiei politice la putere,  împiedicînd orice tentativă de primenire cu specialişti. Din aceste motive nemțenii apelează la clinici private unde profesează medici navetiști din Iași sau Tg. Mureș.
Aici este nevoie de două căi de intervenție : transparentizarea tuturor activităților sistemului de sănătate , in special cele din SJU Neamț şi transferarea deciziei manageriale oamenilor competenți din sistemul sanitar nu actorilor politici.
Administrația municipală trebuie să faciliteze stabilirea tinerilor specialişti în orașul nostru.
Laurențiu Dulamă, PMP
laurentiu dulama
Problemele în sistemul de sănătate  sunt majore, începând cu infrastructura spitalicească, lipsa aparaturii medicale, încheierea defectuoasă a contractelor de aprovizionare a unităților spitalicești cu medicamente și materiale sanitare de orice fel etc. Rezolvarea va fi posibilă când banii colectați de la populatie pentru sănătate vor ajunge acolo unde le este locul, adică doar pentru SĂNĂTATE!

Liviu Harbuz, PSD

Liviu Harbuz - Deputat de Neamț Candidat la functia de primar al municipiului Piatra Neamt

Domnule Iosub, cu tot respectul. Referitor la întrebarea pe care mi-ați adresat-o privind problemele cu care se confruntă pietrenii pe linia sistemului de sănătate, vă informez că nu am putut să respect deadline-ul dumneavoastra – ora 20:00 – pentru ca abia acum mi-am încheiat activitatea parlamentară.

Este un răspuns de o mare responsabilitate și necesită o minimă informare și documentare, dincolo de strategia pe care o propun eu în programul electoral. Nu aș vrea să mă confundați cu vreun postac de la “Primar de Piatra Neamț”. 

Mi se pare total nepoliticos să confundați un candidat cu un angajat căruia îi dați termene limită nerezonabile în condițiile în care eu îmi scriu singur răspunsurile.

În ceea ce privește punctul dumneavoastră de vedere referitor la articolul postat de dl. Bîrjoveanu, (știți dumneavoastră care, fratele candidatului de la PNL) pe pagina “Primar de Piatra Neamț”, am câteva observații: 

  1. În general, postac este acela care nu își asumă opiniile exprimate sau emise, postând de pe o identitate falsă. Nu este niciun secret că organizațiile, cum ar fi TSD, în secolul 21 comunică intern în cadrul unui grup organizat online, disciplinat, cu opinii asemănătoare, bazându-se pe o doctrină comună. Știu că sunteți obișnuit doar cu echipe de mercenari bine plătiți din banii cetățenilor, dacă se poate, pe modelul “eu scriu, eu comentez de pe o identitate falsă propriul meu articol” încercând o manipulare grosolană. Recunoașteți abordarea? 
  2. Informațiile pe care le-ați obținut, care nu sunt atât de secrete, au fost obținute prin introducerea unei cârtițe în rândul tinerilor social democrați – apucături demne de o cauză mai bună. Mult mai bună!
  3. V-ați obișnuit cu cenzura. Și dumneavoastră, și ceilalți domni care nu își asumă nici măcar pagina “Primar de Piatra Neamț”. Ba l-ați învățat și pe domnul primar interimar să cenzureze orice mesaj nu îi convine, asta dacă cumva își administrează singur contul, ceea ce mă îndoiesc.
  4. Nu vi se pare cunoscut acest sistem: un jurnalist scrie un articol critic la adresa unei persoane din administrația publică locală sau la adresa unui politician, după care se duce și negociază, ia niște bani publici pe o fundație sau asociație care, ulterior finanțează ziarul online care aproape l-a șantajat pe funcționarul public sau politicianul în cauză și asta cu foarte multe identități false, jucându-se în spațiul online? Ei bine, cu mine nu a mers.

Domnule Iosub, chiar ne luați pe toți de proști?

Tinerii de la TSD își asumă tot ce scriu cu nume, prenume, poză, cu crezuri comune. Ei nu au nimic de ascuns. Urât este că intrați așa în viața lor, în organizația lor, dar nu reușiți nimic altceva decât să vă expuneți prin tocmirea unor cârtițe. 

Am senzația că după confruntarea dintre noi, v-am creat un complex, sper să mă înșel.

Ar fi fost mai simplu să vă recunoașteți învins și să vă retrageți elegant ca să nu deveniți un element toxic în presa nemțeană. Pentru că nu ați făcut-o, din partea mea, de astăzi încolo aveți un nume: postacul lui Chitic. 

Iar eu de la postacul lui Chitic eu nu mai accept extemporale.

Dacă vreți să demonstrați că sunteți cu adevărat independent vă provoc să organizați o dezbatere publică între mine și primarul în funcție, oricând, oriunde, pe orice temă în fața publicului din Piatra Neamț în care să nu mai aveți posibilitatea să îi suflați, să îi sugerați sau să îi scrieți răspunsurile acestuia.

Dezbaterea este esența democrației iar transparența este sufletul ei.

De aceea vă rog frumos să consemnați rândurile de mai sus ca răspunsul meu la întrebarea dumneavoastră. În rest, o permanentă sănătate.

Dacă vă interesează cu adevărat starea sistemului de sănătate din Piatra Neamț, organizați o dezbatere publică transparentă pe această temă sau vă aștept într-o emisiune televizată împreună cu mine, că tot dați senzația că dumneavoastră sunteți cel care îi scrie răspunsurile primarului interimar.

Și pentru a vă arăta cât de mult vă respect activitatea, afișați și link-ul conferinței de presă din data de 12.02.2016, organizată de primarul interimar împreună cu doctorul Ioan Lazăr, director la vremea aceea (2013 – 2016), ulterior demis pentru abateri grave în activitatea sa – în mandatul căruia au fost achiziționați dezinfectanți de la Hexi Pharma, dacă mă iau după lista prezentată de Ministerul Sănătății.

http://www.ziarpiatraneamt.ro/conferinta-de-presa-primaria-piatra-neamt-12-02-2016

Iar apropo de faptul că nu ați văzut proiectul PNL din tiparniță, pot să vi-l dau eu. A ieșit din tiparniță acum aproape 3 săptămâni dar și-au dat seama că în încercarea de a-mi copia programul, au făcut niște greșeli și au amânat distribuirea materialului. 

Iar acum, pentru revenire, v-au pus să pregătiți reapariția lui, sugerându-vă să îl invocați într-un articol de presă. Asta da manipulare!

Background: Comentariu Robert Iosub, Pagina de Facebook – Primar de Piatra Neamț

Robert Iosub Cam nasol moment … mai am si eu niste chestii de astea dintr-o aplicatie mult mai secreta dar am sa fac tot ce pot sa ma abtin si sa le dau dupa alegeri … asa ca sa vada ”desteptii” ca puteam sa le stric jucaria oricand.

RĂSPUNS IOSUB ROBERT:
Nu știu ce vreți să spuneți cu privire la cârtițe în rândul tinerilor social democrați, nu înțeleg ce legătură am eu cu pagina ”Primar de Piatra Neamț” sau cu modul în care își administrează primarul contul de Facebook.
Nici aspectul legat de comentarii și șantaj nu îl înțeleg și ar mai fi multe detalii legate de suflatul răspunsurilor, dezbateri în care să îl aduc eu pe primar, ca și când primarul s-ar afla în sertarul redacției mele și multe alte lucruri care mă îngrijorează, pentru că există și varianta în care dumneavoastră chiar să credeți tot ceea ce spuneți.
Nu pot decât să vă mulțumesc pentru că după această campanie, cu ajutorul dumneavoastră, toată lumea va crede că voturile primite de domnul Chitic și de PNL mi se datorează în mare parte. Chiar fără nicio urmă de ironie, vă mulțumesc pentru toate aprecierile, fie ele și negative.
Și țin să menționez că este o onoare pentru mine că principalul candidat al unui mare partid de la Neamț comentează  comentariile mele personale de la articolele altor publicații, chiar dacă o face la modul negativ.
Cu tot respectul, vă rog, totuși, să ne concentrăm pe ce trebuie să afle pietrenii de la candidați și să lăsăm bălăcăreala. Pietrenii vor să afle acum părerea dumneavoastră și mai ales viziunea dumneavoastră despre problemele lor. Nu cred că sunt foarte interesați despre părerea dumneavoastră despre mine sau invers.

Florin Roca, PRU
florin roca piatra neamtDin păcate, pe acesta problemă a sistemului sanitar local sunt multe lacune, dar Primăria nu are pârghii la îndemână pentru a influența in vreun fel.
Personal imi doresc pe viitor o schimbare, astefel incat Primaria sa fie coproprietar la Spitalul Judetean alaturi de Consiliul Judetean Neamt,deoarece circa 40 de procente din bolnavi sunt din Piatra-Neamt,deci este normal si firesc ca Primaria sa faca parte din forul decizional. Deocamdata Primaria pune la dispozitie locuinte pentru specialisti si cam atat.
Pe moment ,mingea este in terenul Consiliului Judetean, care singura centreaza si tot singura da cu capul,iar rezultatele si neputintele trebuie sa si le asume.

URMEAZĂ:

Următoarea întrebare este pentru candidații de pe locurile 1 de pe listele pentru Consiliul Județean Neamț și va fi transmisă pe adresele acestora de e-mail în cursul dimineții de marți, 10 mai.
Întrebare: Care considerați că sunt problemele cu care se confruntă nemțenii pe linia sistemului de sănătate și cum vedeți rezolvarea lor?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate