Despre spital cu vicepresedinta Consiliului Judetean Neamt , doamna Emilia Arcan

8

emilia-arcan

Pana la urma sunteti hotarata sa mergeti la concurs ? De ce vreti sa candidati la functia de manager la spitalul judetean Neamt?

Da sunt hotarata sa fac acest pas. Din pozitia pe care o detin la aceasta data in calitate de vicepresedinte al Consiliului judetean Neamt, am reusit sa ma familiarizez aproximativ cu toate problemele cu care se confrunta Spitalul judetean de urgenta Neamt, si cred ca solutia pentru a iesi din situatia de fata este ca acest spital sa fie condus de o persoana din exterior , exact cum ar fi condusa o societate comerciala privata.
Pentru a face performanta si un management de calitate , spitalul trebuie rentabilizat si cred ca eu sunt omul potrivit care poate sa faca acest lucru.

Faptul ca nu sunteti medic, credeti ca acest lucru constituie un handicap?

Avem exemplul spitalelor judetene din Bacau, Suceava, spitale care au invins criza economica, s-au dezvoltat frumos, si aceste spitale sunt  conduse de economisti.
Cred ca o echipa cu un manager economist bine pregatit , cu un director medical profesionist si cu abilitati manageriale, au toate sansele sa imbine armonios calitatea actului medical si cu necesitatea de a rentabiliza spitalul judetean de urgenta Neamt.

Ce va propuneti sa realizati daca castigati concursul si veti lua mandatul de manager
In primul rand urmaresc cresterea calitatii actului medical si diversificarea serviciilor medicale oferite.
Nu putem cere calitate …decat oferind conditii de munca mai bune, cat si aparatura de ultima generatie.
Nu-mi propun ca la spitalul judetean de urgenta Neamt sa facem cercetare , ci imi propun sa dezvolt serviciile de chirurgie , de neurologie , cardiologie si pe cat posibil sa adaptam structura spitalului la patologia specifica zonei judetului Neamt.
De exemplu:Intalnim in judetul Neamt multe cazuri de accidente vasculare cerebrale sau cazuri de infarcte, cazuri pentru care cred ca ar trebui spatii special amenajate in sectiile de profil unde pacientul sa fie monitorizat continuu, cu tehnica moderna nu ca acum si sa fie ingrijit de personal calificat si in numar suficient.
Ca prioritate voi avea in vedere copii , batranii , mamele, insa despre toate aceste lucruri si nu numai le veti vedea ca obiective in planul meu de management, apoi le voi pune in aplicare cand voi merge la spitalul judetean de urgenta Neamt.

In ultima vreme articolele de presa ne arata ca situatia spitalului este dezastruoasa .. Nu va sperie sa veniti manager intr-o unitate divizata si asupra careia planeaza atatea suspiciuni?
Cunosc multi profesionisti adevarati care lucreaza in spitalul judetean Neamt si mai stiu ca rezultatele ultimelor controale nu sunt chiar atat de tragice cum lasa unii sa se inteleaga.
Stim cu totii ca in guvernarea trecuta, subfinantarea a sugrumat sistemul de sanatate si multitudinea de probleme si datorii vin de acolo , din subfinantare.
Guvernul USL are un plan coerent de masuri , prin care fiecare unitate sanitara va fi finantata astfel incat sa asigure cele mai bune servicii in limita competentelor medicale .
Spitalul judetean de urgenta v- a redeveni unitatea medicala cu care locuitorii orasului Piatra Neamt se vor mandri.

Toata lumea vorbeste despre acreditarea spitalului judetean si despre faptul ca startul a fost pierdut, nu va este teama ?
Acreditarea spitalului judetean presupune un set de masuri care trebuiesc implementate in acest sens. Realitatea este ca, multe din procedurile impuse de procesul de acreditare sunt folosite de multa vreme in sectiile spitalului pentru ca, asa cum am mai spus de mai multe ori – Omul sfinteste locul, iar sefii de sectie in majoritatea lor stiu sa-si organizeze activitatea cu responsabilitate, incercand pe cat posibil sa respecte standardele in vigoare .
Cu mobilizarea medicilor sefi cat si a asistentilor sefi cred si sper ca vom reusi nu doar sa trecem de acreditare , ci sa aspiram la o categorie mai buna de incadrare pentru spitalul judetean Neamt.
Sa se inteleaga clar ca o categorie de incadrare superioara inseamna finantare superioara si investitii pe masura.

De unde veti obtine finantare, cunoscute fiind animozitatile din Consiliul Judetean Neamt?
Mare parte a finantarii  unui spital vine de la casa de asigurari de sanatate, mai mult de atat suntem la guvernare cu un ministru USL la sanatate, avem parlamentari si oameni dispusi sa ajute nemtenii.
Pentru mine usile ministerului sunt deschise, iar cand voi merge acolo voi avea sprijin de la deputatii si senatorii nostrii care si-au obtinut mandatul prin votul majoritar al nemtenilor ,oameni puternici, care dau dovada de seriozitate , credibilitate si ne reprezinta cu suces in parlamentul Romaniei.
De asemenea un sprijin evident il am si din partea Consiliului Judetean Neamt, unde noi consilierii judeteni USL detinem majoritatea si sunt convinsa ca se va acorda o atentie deosebita in acest sens.

Nu credeti ca sunt prea multi angajati la spitalul judetean Neamt?
Normativul de personal ne arata ca spitalul functioneaza la limita inferioara cu lipsa de personal ,dar cu profesionalismul medicilor si asistentilor care au depus eforturi deosebite sa nu apara in judet grozavii precum cele din alte spitale. Activitatea de ingrijire si actul medical in sine pot fi imbunatatite , dar asta nu inseamna ca le voi spune eu medicilor si asistentilor cum sa-si faca treaba.
Le voi oferi conditii de munca mai bune, o dotare corespunzatoare cu aparatura mai buna,abia apoi vom vedea daca activitatea corespunde sau nu standardelor.
Nu sunt persoana care sa faca generalizari , stiu foarte bine ca pentru fiecare reclamatie sunt altii o mie care au fost multumiti .
Voi analiza fiecare problema punctual si voi cauta sa nu nedreptatesc pe nimeni, voi cauta sa am alaturi si intr-o buna colaborare institutiile profesionale , respectiv colegiul medicilor si ordinul asistentilor medicali, astfel incat sa readucem in prim plan cel mai important actor din sistemul sanitar , acesta fiind pacientul.

Se stie ca e greu de patruns in corpul medical , cum credeti ca veti reusi sa va impuneti un stil managerial, puteti lasa deoparte finetea si diplomatia?
Eu respect fiecare profesie , fiecare persoana, si daca urmare a concursului care va avea loc in urmatoarea perioada voi reusi , vin la spitalul judetean cu incredere in mine sa aduc un stil nou de a manageria aceasta unitate, fara tipete, fara injurii si dictate, fara a plati polite unora sau altora, fara partipriuri , si sigur ca in aceste conditii vom avea si rezultate pe masura.
Daca va fi necesar voi arata si o alta parte ca pot sa fiu si severa cand este cazul.
Principala dorinta este ca toata lumea sa-si faca treaba cu seriozitate si cu simt de raspundere si atunci nu voi avea decat prieteni in Spitalul Judetean Neamt.

Si sa incheiem cu o intrebare mai dificila .  De ce v-ati unit cu PPDD la consiliul judetean pe care l-ati blamat in campania electorala?

Pot sa va spun ca noi USL am desfasurat o campanie electorala destul de eleganta si pasnica, fara atacuri la competitorii nostrii de la celelalte partide politice.
Referitor la intrebarea dvs. ca ne-am unit cu PPDD , este evident ca exista intelegeri si negocieri politice care sunt normale , firesti si deloc de neglijat.

8 Comentarii
 1. albertina spune

  De la comert textil la management spitalicesc,este o discrepantza teribila! Si sunt convinsa ca Doamna Emilia ar putera face lucruri extraordinare insa am o retinere privind adeziunea politica! Cand spunem USL si asociere PPDD,deja se intrezareste naoncrederea.Ar fi nemaipomenit daca politicul nu s-ar mai regasi in viata si existenta cetatenilor.Sunt trei categorii care au distrus destinele omenirii dintotdeauna…politicul,preotii si bancile,ideal ar fi ca fiecare cetatean in periplul vietii sa isi croiasca un drum drept ,corect si onest,si va asigur ca politicul nu ar avea ce cauta intr-o societate.Ii doresc Doamnei reusita deplina cu discernamant uman si nu politic.

 2. George spune

  Cred că spitalul are nevoie de un manager bun, nu neapărat medic. Poate că un economist este ceea ce ne trebuie acum la județean.

 3. Claudia spune

  Ar fi bine daca ar ocupa functia de manager d-na Arcan, dar dupa cum este sustinut politic dr.Lazar nu prea are sanse d-na. Dr.Lazar ,,tine cu dintii de scaun,, ca salariul ii place enorm.

 4. AnaM spune

  Sa vedem fapte ce de vorbe suntem satui .

 5. Marius spune

  E prima oara cand o vad pe doamna aceasta , recunosc ca nu citesc ziarele si poate a mai aparut sa vedem acum daca poate sa faca macat un sfert din ce isi propune la spital .
  Subscriu la celalalt comentariu si sa vedem ce mai auzim de ea .

 6. Livia H. spune

  Ar trebui promovata mai mult aceasta femeie dar cred ca partidul ei o tine sub tejghea pentrru ca o stiu pe doamna Arcan si daca apuca sa faca imagine se ridica mult peste nivelul tuturor colegilor de partid si ei stiu asta .
  Damna Arcan nu mai stati ascunsa . Iesiti . Avem nevoie de oameni ca dumneavoastra .

 7. Florin Constantin Roca spune

  Succes d-na Arcan si sper sa rezolvati cat mai repede, macar o parte din problemele stringente ale Spitalului.Sper sa puteti aplica cateva masuri inovative in managementul Spitalului prin care sa imbunatatiti activitatea curenta, cu economii de resurse financiare,cheltuirea banului public cu bun simt,atragerea de investitii.Nu uitati ca scopul final este ca cetatenii din Piatra-Neamt, sa simta imbunatatirea climatului din Spital printr-o primire a pacientilor cu respect,profesional si fara a fi nevoiti sa dea mita,atentii sau a-si procura singuri anumite echipamente medicale sau medicamente.Nu neglijati nici personalul medical,stimulati profesionistii si tinerii medici prin pachete stimulative in vederea stabiliri la Spitalul nostru.

 8. oana spune

  bafta multa , speram sa achizitionati si un tomograf nou pentru spital .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate