Despre medicii falși- ce ne spune Ministerul Sănătății

0
Sursa: Mediafax

În urma cazurilor intens mediatizate despre care am scris și noi cu privire la medicii impostori ( respectiv Matteo Politi și Raluca Daniela Bîrsan ) precum și după suspiciunile care au planat asupra celor 8 fizicieni despre care s-a vehiculat ideea potrivit căreia ar practica fără o pregătire corespunzătoare, Ministerul Sănătății a lansat public următoarele comunicate de presă :

„ În urma verificărilor demarate la DSPMB dupa ce s-a constatat că a fost eliberat un cod de parafă în mod ilegal, a fost indentificat un al doilea  caz asemănator. 

Pentru că există în desfășurare o anchetă demarată de Poliție și Parchet, nu putem face publice alte date legate  de acest caz.

Ministerul Sănătății continuă verificările la DSPMB și va pune în continuare la dispoziția organelor de anchetă toate informațiile  obținute în urma acestor verificări.

Facem precizarea că cele doua persoane care au obținut cod de parafă în mod ilegal nu mai prestează  servicii medicale.

Ministerul Sănătății  va întreprinde toate măsurile  necesare pentru a asigura pentru pacienți servicii medicale în condiții de maximă siguranță, în concordanță cu reglementarile legale în vigoare ” (comunicatul din data de 08.02.2019).

„ Ministerul Sănătății nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unitățile sanitare fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei medicale.

În data de 18 decembrie 2018, Ministerul Sănătății a primit doar din partea domnului Marin Bodale o solicitare prin care cer informații despre modul de desfășurare a unui concurs pentru ocuparea unor funcții contractuale într-un departament din Ministerul Sănătății.

De altfel, Ministerul Sănătății i-a solicitat domnului Bodale să retransmită sesizarea pe care pretinde că a trimis-o către MS la începutul anului 2017 sau 2018, conform declarațiilor domniei sale, dar până la această ora nu s-a primit nimic.

În ceea ce privește cazurile de falși fizicieni care profesează fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei, Ministerul Sănătății atrage atenția că astfel de informații transmise în spațiul public fără o verificare temeinică aduc mari deservicii sistemului medical, precum și pacienților care se află în prezent sub tratament medical.

Din primele verificări, comunicarea Colegiului Fizicienilor Medicali conține o serie de inexactități și neadevăruri.

Astfel, conform legislației în vigoare, respectiv Ordinului 1272/2006 pentru aprobarea Normelor privind expertul în fizică medicală,

“Art. 7 – Educaţia şi pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele:

– Primul nivel. Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puţin licenţa în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.).

– Al doilea nivel. Fizicianul medical are pregătire în fizica medicală pe care o dobândeşte prin cursuri teoretice, seminarii, lucru sub supravegherea unui expert în fizica medicală şi practică clinică. Pentru acest nivel este necesar un minimum de 2 ani de lucru ca fizician medical debutant.

– Al treilea nivel. Pentru a deveni expert în fizică medicală, fizicianul medical trebuie să aibă pregătirea clinică sub supravegherea unui expert în fizica medicală minimum 3 ani în plus faţă de cei 2 ani ca fizician medical debutant, să aibă un grad universitar sau echivalent superior, masterat sau doctorat, în domeniu, să aibă absolvit un curs de radioprotecţie postuniversitar avizat de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, de nivel 3, potrivit unuia sau mai multor domenii, şi să fie posesor al unui permis de exercitare nivel 3, emis de CNCAN pentru expert în fizică medicală pentru domeniul corespunzător.”

Ministerul Sănătății a verificat situația persoanelor prezentate și nu a identificat nereguli în ceea ce privește pregătirea și activitatea acestora.

Majoritatea persoanelor sunt posesoare de premise CNCAN cu diferite nivele de exercitare.

Mai mult, unele dintre aceste persoane nu mai lucrează din diferite motive în unitățile sanitare, așa cum fals s-a prezentat (ex concediu de maternitate, contracte pe perioade determinată).

Unul dintre inginerii menționați, care lucrează într-unul din spitalele bucureștene nu este angajat pe post de fizician medical, și nu lucrează cu pacienții, așa cum fals s-a prezentat. Este inginer specializat pe parte tehnică și asigură raportările în relația cu CNCAN.

Subliniem încă o dată și solicităm verificarea temeinică a oricăror informații apărute în spațiul public pentru a nu induce nesiguranța și neîncrederea pacienților în sistemul de sănătate și profesionalismul celor care practică” ( comunicatul din data de 13.02.2019) .

Sursa: Ministerul Sănătății

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate