Despre haterii din mediul online

0

De când cu „liberalizarea”, ca să spunem asa, a rețelelor de socializare s-a accentuat un fenomen destul de surprinzător. Dacă scopul acestor rețele era acela de a „apropia” oamenii, de a-ți face prieteni și a comunica, în realitate situația poate fi descrisă, după cum zice o vorbă românească: „unde dai și unde crapă”.

Este bine știut faptul că de câțiva ani rețelele de socializare s-au transformat în instrumente de manipulare. Viralizarea unor subiecte, naturală sau artificială, poate abate atenția de la unele probleme reale sau, dimpotrivă, să le accentueze monstruos pentru a crea stări conflictuale. Manipularea emoțională a utilizatorilor îi transformă în persoane vulnerabile care, obișnuindu-se cu acest stil de abordare, ajung să se hrănească zilnic sau să absoarbă ca un burete toate energiile negative emanate în mediul online. Cu cât conflictul e mai mare, cu atât adrenalina crește și asta le dă un sens vieții lor.

Unii ajung să se considere mici „eroi” în mediul online ce luptă pentru anumite idei care de cele mai multe ori nu le aparțin, ci le sunt livrate manipulator și le propagă cu orice ocazie prin comentarii sau postări.

Ca un mic studiu de caz, dacă ne aducem bine aminte, ziarpiatraneamt.ro a fost în 2010 prima publicație de știri din Neamț exclusiv online. Pe atunci influența rețelelor de socializare nu era atât de puternică, motiv pentru care la momentul respectiv secțiunea de comentarii din site se transforma într-un mic forum al unor comentatori fideli care, deși erau sub protecția anonimatului, își exprimau opinii, unele în contradictoriu, dar argumentat și cu bun simț.

Pe măsură ce timpul a trecut și rețelele de socializare au devenit un motor de a invita cititorii pe site prin postări ale articolelor în special pe facebook, oamenii au început să părăsească zona de comentarii de pe platforma noastră și au ales, culmea, sub prezentarea propriei identități să comenteze vrute și nevrute. Nu generalizăm, există și utilizatori cu mult bun simț și comentarii pertinente, oricine apreciază criticile constructive, însă periodic, un grup mic de persoane foarte vocale au ca scop „umplerea frigiderelor”. Nu contează ale cui.

Înțelegem foarte bine fenomenul și nu luăm personal multele injurii care ni se aduc. Dreptul la liberă exprimare e garantat prin Constituție.

Problema reală este alta și ar trebui să devină un subiect de gândit: Câți dintre „curajoșii”, „războinicii”, „haterii” din mediul online ar spune aceleași lucruri față în față oamenilor cărora li se adresează? Vă spunem noi: aproape nimeni nu va face asta. Mediul online creează impresia că ai super-puteri, că totul e permis, că poți spune orice, oricui fără consecințe. Însă trebuie să înțelegem că în mediul online sunt tot oameni, aceiași oameni pe care poate îi întâlnești pe stradă, într-un magazin sau sunt prieteni cu prietenul surorii tale, tatălui tău, vecinului… etc.

Fenomenul „hate-ului” online va lua sfârșit în momentul în care vom înțelege că ura seamănă doar ură și în loc să evoluăm spre ceva mai bun, distrugem. Poate data viitoare când intrăm pe rețelele de socializare vom face un comentariu pozitiv, vom face o critică constructivă, vom avea o opinie în contradictoriu argumentată și fără „plăcuțe suedeze”, vom da dovadă de compasiune, vom încerca să îi facem cuiva ziua mai bună. Mediul online e doar o interfață și ar trebui să nu facem pe rețelele de socializare ceea ce știm sigur că nu vom face nici în realitatea fizică unei persoane.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate