Deși au venituri peste medie, stau sub cerul liber, riscând viitorul a trei copii superbi

17


Un caz cutremurător în Piatra-Neamț! Un bărbat doarme pe drumuri într-un cort improvizat împreună cu trei fetițe minore și asteaptă ca primăria să-i ofere locuință, deși acumulează din indemnizația de însoțitor pe care o ia, pentru că soția are un handicap, și din alocațiile pentru copii 3.500 lei pe lună.

Chiar și în aceste condiții în care veniturile acestei familii sunt de 3.500 lei, municipalitea le-a acordat o locuință absolut gratuită în cartierul social Văleni 2, locuință care a fost abandonată de familia în cauză pe motiv că aveau probleme cu rromii din zonă. De atunci mama fetițelor minore s-a internat în spital, iar tatăl locuiește cu micuțele într-un cort improvizat în zona fostei fabrici de lapte din Piatra-Neamț.

Din păcate, ca de obicei, asistența socială din Piatra-Neamț se dovedește a fi incompetentă și lasă în stradă o fetiță de sub doi ani și alte două copile minore care au abandonat deja școala. Tatăl de etnie rromă se plânge că deși are 3.500 lei pe lună nu îl primește nimeni în chirie pentru că este rrom și are și trei copii.

Ce face asistența socială în acest caz? Din păcate nu ceea ce trebuie. Ca de obicei, îl amenință pe părinte că dacă nu este ”cuminte” îi va lua copiii și cam atât.

Ce soluții s-ar putea aplica? Multe. Vorbind de o persoană cu venituri de 3.500 lei pe lună, din acestea ar putea fi redirectionate o parte automat în plata unei chirii și a utilităților, cineva de la asistența socială ar putea găsi o variantă de cazare cu chirie pentru această familie, ar putea urmări familia să nu distrugă locuința, să frecventeze copiii școala, să condiționeze primirea unor ajutoare de un comportament responsabil al părinților etc. Dar din păcate asistența socială la noi se face cum se face.

Acum că un individ care are bani nu e capabil să își ia o locuință și sta sub cerul liber e problema lui, dar ce vină au acei copii?

Ce vor ajunge aceste fetițe?

Cine răspunde pentru toate aceste lucruri?

Ce să facem cu cei care sunt cazuri sociale fără venituri din Piatra-Neamț dacă nu suntem în stare să consiliem și să îi scoatem la lumină pe cei care au venituri?

Chiar nu cere nimeni nici un fel de performanță de la asistența socială din Piatra-Neamț?

I.R.

P.S.: Când am vizitat acest caz social am fost însoțiți de doamna consilier local Claudia Moroiu, care s-a confruntat cu problematica rromilor din Văleni și care va face tot posibilul să se implice în rezolvarea acestui caz cu toate că aceste lucruri fac obiectul activității celor de la asistența sociala, nu a presei, a unui consilier sau a primarului.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
17 Comentarii
 1. Dana-Elena spune

  După opinia publicului vă dați seama cît de competent este articolul scris de dumneavoastră cu privire la ” incompetența” asistenței sociale. Vă recomandăm înainte de a publica un text trebuie să aveți puncte de vedere a fiecărei părți stimate „autor”.

 2. Porcusor Lili Elena spune

  Așa s-au invatat sa stea degeaba si sa se plângă,sa le fie mila altora de ei

  1. Elena Bianca spune

   Elena omul asta chiar nu sta degeaba il cunosc foarte bn fiind vecina cu el din contra este foarte muncitor nu ii mai bagati pe toti in aceiasi oala

 3. Serban Carmen spune

  Sunt familii in care lucrează amândoi și nu obțin astfel de venituri. E bun sistemul social din Romania. La banii ăștia vor locuință socială în centru. De folosesc de copii.

 4. Celentano spune

  Credeam ca din munca câștiga peste medie!!! Dacă ii dai o bucata de teren sa l muncească si o vaca, ce zici ? Le vinde sau muncește?!!

 5. Vicu Vicu spune

  3500…e lucs.

 6. Vasile Vlad spune

  O „lipitoare”… A facut copii pe banda rulanta si acum are pretentii de casa, bani, etc. Nu a muncit o zi pana la varsta asta si a avut probabil case in care a locuit si pe care le-a distrus. „Are probleme cu tiganii” cat tupeu!!! El o fi vreun ” blond”…

 7. Smau Maria spune

  Cu 3 500 ron venit lunar si dorm pe strada ???? CEVA nu se leagă …Copiii nu au nici o vina dar ….

 8. Elena spune

  Din 200 euro se poate plati o chirie decenta si le mai raman bani si pentru traiul zilnic! Dar e mai bine sa astepti cu mana intinsa ca poate iti mai da cineva ceva ! Sunt familii care au mult mai putini bani si nu se pling!

 9. Stefan spune

  Solutia este ca cei trei minori sa fie luati de la familia care, in mod clar, nu poate avea grija de ei.Personal, credca ii si exploateaza trimitandu-i la cersit!De acord ca asistenta sociala doarme in papuci pe lefuri bunicele!

 10. Cristi Mihaila spune

  Sant garsoniere goale in Speranta,apartamente….Cum a scazut acum chiria,se poate lua usor ceva in chirie cu 150-200 roni.Va ramane doar un articol ,sau se poate mai mult?

 11. Marcela Scurtu spune

  Saraci de ei ….ce vina au ei daca sunt rromi nu sunt tot oameni???

 12. Andreea Deea spune

  Ei văd doar ce le convine …

 13. Radu spune

  Frumos articol,deci din aceasta familie nu munceste nimeni,in primul rand,nu de alta dar unii,majoritatea,traim cu 1500ron,mai primesc si casa gratis si o refuza…da,imi doresc sa ajungem si noi romanii o minoritate,poate atunci o sa avem mai multe drepturi.Ar trebui dusi la puscarie si copii la casa copiilor,asa ar fi corect.Evident si indemnizatiile anulate.

 14. Aiurica spune

  Astia primesc 3500 de la stat, li s-a dat locuinta si au abandonat-o, ma-sa sta la spital, copiii nu-i mai trimite la scoala…Ce mai, un om matur!
  Sa-l ajutam deci!

 15. Cez U Lici spune

  Cei care se ocupa de copii ce fac? Dorm ?

 16. Ando spune

  Ce sa le mai faca statul, pana unde sa se implice institutiile statului? O chirie in municipiu este de maxim 1200 lei cu utilitati. Din 3500 lei mai ramai cu 2300, care totusi sunt niste bani. I s-a oferit o locuinta si nu a acceptat-o din diverse motive.. aici nu e hotel sa ti se faca toate mofturile. Mai scutiti-ne cu cazuri de acest gen, care au venituri mai mari decat familiile unde ambii soti lucreaza si numai ei stiu ce sacrificii fac sa se descurce. Chiar suntem ipocriti acuzand o institutie a statului ca ju s-a ocupat. La munca cu toti jegosii nu la cersit, sa li se dea pe tava totul!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate