Delegatie nemteana in Verbania

0

Instituţia Prefectului judeţul Neamţ are în derulare două proiecte finanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative: „Implementarea Sistemului Integrat de Management al Calităţii în Instituţia Prefectului  şi Certificarea Calităţii Serviciilor Furnizateşi   „Performanţă prin efort comun”.

Scopul primului proiect este consolidarea capacităţii administrative a Instituţiei Prefectului judeţul Neamţ, prin certificarea  unui sistem integrat de management al calităţii şi pregătirea profesională a funcţionarilor instituţiei. Activităţile  desfăşurate în cadrul proiectului sunt: implementarea şi certificarea sistemului integrat al calităţii în instituţie, implementarea sistemului informatic de management al documentelor, pregătirea profesională a funcţionarilor în domeniul managementului calităţii, conferinţe, seminarii cu privire la bunele practici în domeniul managementului calităţii în administraţia publică şi organizarea unei vizite de studiu şi de schimb de bune practici în domeniul managementului calităţii într-o instituţie dintr-o ţară UE.

În perioada 2 – 7 mai 2011, o delegaţie din cadrul Instituţiei Prefectului Neamţ, condusă de domnul subprefect Vasile Şendrea a fost prezentă în Verbania (Italia) pentru schimb de experienţă şi  încheierea de protocoale de colaborare.
În prima zi de lucru româno-italiană, delegaţia nemţeană a vizitat Prefectura din Verbania, unde a fost întâmpinată de prefectul Claudio Zanzi, după care a urmat o serie de discuţii între funcţionarii celor două instituţii.


A doua zi a fost programată o vizită la Consiliul Provinciei Verbania Cusio Ossola, al cărui preşedinte este Massimo Nobile. Aici echipa nemţeană a discutat despre modul de implementare a istemului integrat de management  al calităţii ISO 9001, precum şi despre implementarea sistemului informatic de management al documentelor şi înregistrărilor. Pe lângă aceste aspecte, s-au purtat discuţii şi cu privire la posibile colaborări între cele două judeţe, deşi în unele privinţe acestea există deja, mai multe proiecte comune aflându-se în curs de finalizare: atragerea fondurilor europene pentru amenajarea lacurilor, dezvoltarea turismului.

Dialogul început a continuat şi în ziua de vineri, când membrii echipei de proiect s-au întâlnit cu specialişti din cadrul Consiliului Provincial cu care au detaliat etapele certificării calităţii serviciilor, dificultăţile întâmpinate în obţinerea certificării, dar şi avantajele utilizării acestui sistem.

În ultimele două zile, delegaţia nemţeană a fost prezentă la Primăria din Verbania, unde  au discutat cu primarul Marco Zacchera. În cadrul întâlnirii, atât delegaţia nemţeană cât şi primarul italian  au prezentat informaţii privind  aşezarea geografică, date administrative, economice şi sociale ale zonei pe care o gestionează fiecare potrivit competenţelor sale. Oraşul Verbania, situat în partea de Nord a Italiei, are o zonă montană pitorească, cea mai mare parte a veniturilor locale provenind din turism şi servicii publice.

La final s-au semnat protocoale de colaborare interinstituţională privind schimbul de experienţă între Instituţia Prefectului Neamţ, Consiliul Provincial şi Primăria oraşului Verbania.

Activitatea delegaţiei nemţene a fost reflectată de televiziunea locală şi în presa scrisă din Verbania şi s-a regăsit pe portalul Ministerului Administraţiei şi Internelor Italian, pe site-ul Provinciei Verbania.


”Municipiul Piatra Neamţ este înfrăţit cu oraşul Verbania din Italia, între cele două oraşe existând protocoale de colaborare în diverse domenii. Un cetăţean al municipiului Piatra Neamţ, domnul Adrian Chifu este membru al Consiliului Local Verbania. Aceste aspecte au facilitat desfăşurarea vizitei de studiu, stabilirea contactelor cu autorităţile locale din oraşul Verbania, precum şi încheierea protocoalelor de colaborare şi schimb de experienţă dintre Instituţia Prefectului – judeţul Neamţ şi Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Prefectura Verbania. Protocoalele încheiate  cuprind pe lângă organizarea vizitei de studiu şi schimb de experienţă şi principiile unei colaborări în domeniul calităţii, schimburi  de informaţii, expertize, studii, participări la evenimente în domeniu, organizate de ambele părţi. Acest schimb de experienţă a fost posibil datorită  finanţării din partea Uniunii Europene.

Nu au fost doar o serie de întâlniri oficiale, ci cu adevărat un schimb de experienţă din care am avut de învăţat. Delegaţia Instituţiei Prefectului a avut ocazia să discute pe larg cu funcţionarii instituţiilor italiene vizitate. S-au analizat  aspecte privind  managementul calităţii serviciilor prestate, organizarea instituţiilor şi modului de lucru.” a declarat subprefectul Vasile Şendrea.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate