Decizie halucinantă a guvernului: Medicii de alte specialități care tratează COVID-19, exonerați de malpraxis dacă respectă protocolul național

1

Un nou ordin de ministru ar urma să reglementeze mai multe aspecte în activitatea de management al crizei COVID-19 în sănătate. În cadrul conferinței de presă de la guvern în care s-au anunțat noile restricții impuse, secretarul de stat Andreea Moldovan a prezentat ceea ce ar urma să conțină noul ordin al ministrului Sănătății.

Structura ordinului a fost realizată în colaborare cu medici din mai multe specialități: ATI, pneumologi, medici de familie etc., spune Andreea Moldovan. Principala modificare pe care o impune acest ordin reprezintă eliminarea sintagmelor de spital COVID și non-COVID, care ar permite internarea pacienților cu coronavirus și în spitale non-COVID pentru un tratament mai bun, mai ales în cazul celor cu comorbidități. Acest lucru se va realiza prin crearea de circuite separate. De asemenea, acest lucru ar permite și internarea pacienților non-COVID care până acum nu au avut acces la cele mai bune condiții de tratament al afecțiunor de care suferă, întrucât mai sunt și alte boli pe lângă coronaviroză.

Un alt aspect important semnalat de Andreea Moldovan este acela că se dorește protejarea medicilor de ATI, infecționiști, pneumologi, urgentiști și a altor cadre medicale foarte solicitați în ultimul an, prin colaborarea cu cadre medicale de alte specialități, într-un cadru legal.

Aceste cadre medicale care nu sunt specializate în tratarea COVID ar urma să fie exonerate de malpraxis dacă vor respecta un protocol național de tratare a acestei boli.

Ideea a fost întărită de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu:

„Am spus de multe ori și o repet pentru că în spațiul public se vorbește despre paturi ATI, despre necesitatea de a crește capacitatea în terapie intensivă. Și se vorbește despre paturi ca și cum am vorbit despre mobilă.

În fapt, limitarea principală este cea a resursei umane și aici, pe de-o parte, vorbim despre medici obosiți și asistente și infirmiere și toți cei care contribuie și, pe de altă parte, vorbim, de asemenea, despre limitări pe care le eliminăm astăzi, date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialități să se teamă de eventuale consecințe ale unui lucru pe care își doresc să-l facă, și anume să ajute în secțiile de terapie intensivă sau acolo unde, în general, sunt îngrijiți pacienți COVID-19.

Ce am făcut astăzi prin ordonanță de urgență de modificare a Legii 95, Legea sănătății: am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialități medicale decât infecționiști, ATI-iși pot veni în ajutorul colegilor lor și lucrul acesta se poate face cu respectarea protocoalelor de practică medicală, care vor fi aprobate sau au fost deja aprobate prin ordin al ministrului sănătății. Dacă aceste protocoale sunt respectate de către acești profesioniști, ei nu vor putea fi trași la răspundere.

Deci stabilim – citez: medicii prevăzuți la alineatul 1, adică medicii despre care vorbeam nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii, desfășurate în condițiile alineatului 1. Deci, repet: dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecință. Este un mesaj important pentru medici și un lucru pe care l-am discutat cu Colegiul Medicilor și în guvern este astăzi aprobat.

Au fost mai multe măsuri adoptate de către Ministerul Sănătății, dar cea mai mare parte a acestora se regăsește în Ordinul 555, care este de astăzi pus în transparență pe site-ul  Ministerului Sănătății. Este un ordin în care oricare dintre dumneavoastră ați putut găsi lista spitalelor care au contribuit la efortul masiv de anul trecut și de anul acesta pentru îngrijirea pacienților COVID-19. Acest ordin a fost adaptat și sunt extrem de multe lucruri importante care sunt reglementate, care au fost revizuite și sunt acum nou reglementate în acest ordin de ministru.”

Andreea Moldovan a spus că și până acum au fost alte specialități medicale care au îngrijit pacienții COVID, dar n-au avut un cadru legal în acest sens, care să-i absolve de repercusiuni.

Întrebată dacă justifică lipsa de medici cu faptul că vor exonera niște oameni care vor putea, la un moment dat, să fie vinovați de moartea altor oameni, pentru că nu au specializarea necesară, Andreea Moldovan a răspuns că numărul de medici specialiști în tratarea bolii COVID este limitat și că nu vor putea ”niciodată să scoată de azi pe mâine” medicii specialiști din domeniu. ”Medicilor le va da un plus de liniște. E o situație foarte serioasă”, consideră Andreea Moldovan, potrivit DCNews.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Stefan spune

    Dar, ce, pentru sutele de oameni omorati cu zile de eroii in halate albe s-a intamplat ceva?!Nu ma refer neaparat la cazurile Covid, ci, mai ales, la ce s-a intamplat prin celelalte spitale din judet !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate