De la plagiat la tembelizat

0

Am văzut o mare dispută în Parlament pe tema plagiatului.

parlamentDin start treaba miroase a prostie, deoarece nu intră în atribuțiile Parlamentului modul în care acordă diplome sau titluri instituțiile de învățământ. Țările cu tradiție în educație superioară râd acum de noi și cu fundul. Ca să nu mai comentăm faptul că Parlamentul, care este plin de incompetenți și licențiați cu diplome cumpărate, nu are calitatea morală și legitimitatea profesională să se bage în așa ceva.

Intrând pe fondul problemei, escaladarea discursului pe marginea lucrărilor de licență, doctorat sau masterat este o mare gogomănie, deoarece mulți dintre cei care își dau cu părerea nu au făcut în viața lor nici măcar o amărâtă de lucrare de licență ca să înțeleagă că distanța de la plagiat la cercetare bibliografică este foarte subțire.

Este o inepție să susții că o lucrare de diplomă, de exemplu, trebuie să fie originală 100%. Poate în domeniile vocaționale da, dar în rest toate aceste lucrări au bibliografii foarte stufoase unde autorul notifică toate cărțile, documentele, publicațiile și alte surse de unde s-a inspirat sau, cum ar spune unii care nu au făcut niciodată o astfel de lucrare, a copiat.

Din curiozitate, am dat la o parte kilogramul de praf de pe propria lucrare de licență și am văzut că am la bibliografie 49 de cărți și 14 documente și publicații din care m-am inspirat sau am citat. Desigur ca sunt unii care omit sa specifice sursele de unde au copiat sau s-au inspirat dar aceasta formalitate numita Bibliografie nu schimba cu nimic esența faptului că s-a copiat din alte părți. Aici granița între copiat corect și plagiat devine deja foarte subțire.

Mai mult de atât, în mai toate domeniile de activitate s-a spus cam totul, s-a inventat cam totul și s-a patentat cam totul. Cel care face o lucrare de genul celor puse în discuție obligatoriu va lucra pe baza scrisă sau inventată de alții, pe care-i va cita cu note de subsol, îi va aminti la bibliografie etc..

Așadar, discuțiile pe tema plagiatelor nu trebuie lăsate în gura celor care nu au făcut măcar o lucrare de diplomă și nici în mâna celor din Parlament unde incompetența, prostia, lipsa de educație și analfabetismul se găsesc la tot pasul.

Deci, domnilor parlamentari, nu vă mai permiteți să votați nici pro, nici contra unor lucruri care sunt peste legitimitatea voastră, iar cei care comentați acest subiect nu o faceți decât dacă aveți în bibliotecă măcar o lucrare de diploma scrisă de voi.

I.R.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate