Vernisajul expoziției „De la nostalgia culorii, la desprinderea formei” la Galeria Lascăr Vorel

0

Luni, 16 noiembrie, la Galeria de Artă Lascăr Vorel a avut loc deschiderea vernisajului expoziție artiştilor ieșeni Ofelia Huţul şi Cosmin-Mihai Iațeşen (originar din Târgu-Neamț). Denumită „De la nostalgia culorii, la desprinderea formei”, expoziția a fost o îmbinare armoniosă a lucrărilor de pictură semnate Ofelia Huțul și a sculpturilor create de Cosmin-Mihai Iațeșen.
Evenimentul a debutat printr-o scurtă cuvântare a pictorului Ștefan Potop care a dorit să le mulțumească celor 2 artiști pentru implicarea în Bienala ”Lascăr Vorel”.
”Doresc să le mulțumesc în numele organizatorilor Bienalei Lascăr Vorel pentru că au promovat acest eveniment și ne-au făcut surpriza să ne aducă peste 20 de artiști ieșeni, iar pentru acest lucru am să le înmânez două diplome în semn de prețuire pentru colaborarea noastră”.
Momentul cultural a fost continuat de criticul de artă Lucian Strochi care făcut aprecieri critice despre lucrările expuse în cadrul galeriei ”Lascăr Vorel”.
”Este inedit pentru mine să prezint într-un spațiu atât de restrâns două expoziții diferite de pictură și respectiv de sculptură, ce reunesc 49 de lucrări, 30 de pictură și 19 de sculptură mică. Cine citește CV-ul celor 2 rămâne uimit de energia pe care o au, de capacitatea de risipire a celor 2 artiști, zeci și zeci de proiecte, locale, naționale, europene la care fie au participat, fie le-au coordonat.
Sunt 30 de lucrări, iar doamna Ofelia Huțul și-a propus pe de o parte să-și prezinte sufletul și pe de altă parte să facă o mică demonstrație, încercând să se prezinte: eu sunt artista, vă rog să mă receptați așa cum sunt. E multă subtilitate în pictura Ofeliei Huțul, o artistă care nu vrea să cucerească dintr-o dată  un teritoriu care îi este atât de drag, cel al artei, de aici și o oarecare dificultate în receptare, dar când a ajuns la pace, cum se spune, ne oferă peisaje aparent clasice, cum ar fi acele case și biserici.  Valoarea  lucrărilor de artă ale Ofeliei Huțul constă și în ceea ce  este cel mai specific artei, ambiguitatea, niciodată nu ești obligat să citești într-o singură grilă, într-o singură cheie, ci mereu ești împins spre sensuri noi, de aici și valoarea deosebită a picturii Ofeliei Huțul”.
În schimb, despre lucrările sculptorul Cosmin-Mihai Iațeșen, criticul de artă Lucian Strochi a declarat următorul lucru.
”Ceea ce constitue mitul personal a lui Iațeșen este zborul, iar metaforele obsedante pot fi căderea, înălțarea, rugăciunea, poate fi un Zarathustra, dar repet, mie mi se pare că zborul este mitul personal, nevoia de ascensionare”.

Expoziția se va afla la Galeria ”Lascăr Vorel” până la sfărșitul lunii, iar iubitorii de artă care vor dori să o vizioneze  îi vor putea remarca căldura , acel sentiment de acasă, de apartenență și stabilitate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate