De gustibus non est disputandum vs. Worldometer 8,034,182,900+

0

Vom fi în curând 10 miliarde de locuitori ai aceste planete, bazându-ne în continuare pe aceleași tipuri de resurse generale. Satira distopică „ The Space Merchants” de Frederik Pohl & Kornbluth publicată în 1952, prezintă un personaj principal adunând alge pentru alimentarea prin țevi a „Puișorului”- o formulă salvatoare creată din celule cultivate pentru a hrăni o lume săracă în resurse. Romanul prezintă individul afectat de cultura de masă sub aparența anxietăților contemporane față de progres și tehnologie. Astfel societatea industrială poate fi privită ca instrument de dominație și control social, iar autonomia interioară a oricăruia dintre oameni redusă de tehnologie, modificând entitatea individuală proiectată dimensional. Vizionarismul autorilor pare materializat în prezent sub unele aspecte.

Un exemplu actual, concret, îl reprezintă compania Upside Foods care, alături de peste alte 100 de firme, produce și distribuie carne cultivată. Unii activiști de mediu, dar și mulți investitori, văd carnea de laborator ca revoluționară. Se pare că totul a început de la o probă de țesut dintr-un pui viu care a și supraviețuit nevătămat procedurii. Celulele obținute prin biopsia respectivă au fost utilizate pentru formarea unei linii celulare care a avut capacitatea de a produce carne similară cu cea de consum. Produsul obținut, din prisma aspectului, mirosului și gustului a devenit similar cu al unei bucăți de pui dezosate.

Cererea de carne și pește este mărită deoarece se află în sincron și cu o creștere a clasei medii a populației din diferite zone. Producția clasică folosește multe resurse și produce giga tone de gaze cu efect de seră. O mare parte dintre peștii consumați nu sunt capturați durabil, iar unii provin din specii pe cale de dispariție. Înlocuitorii pe bază de plante pot satisface o parte din cererea ridicată, dar în prezent concurează doar cu produse prelucrate. Cultivarea cărnii direct din celule animale oferă o modalitate de a penetra sfera convențională, satisfăcând cerințele morale ale consumatorilor neliniștiți de substanțele chimice din agricultură sau suferința animalelor sacrificate. Aplicațiile ar putea fi extinse și în sfera medicală. Celulele Stem pot da naștere la diferite tipuri de celule, iar ideea de a fi injectate în inima umană pentru ajutarea regenerării mușchiului după un atac de cord aparține unor cardiologi.

Această carne artificială nu a făcut parte niciodată din viața unui animal și pentru majoritatea dintre noi nu pare nici proaspătă și nici naturală, cu atât mai mult imposibil de încadrat în cerințele Kosher sau Halal. Totuși un filet de pește obținut în bioreactor nu poate conține microplastic, mercur sau alți poluanți care se găsesc adesea în produsele de mare pescuite; în același timp, carnea constituită nu intră niciodată în contact cu agenții patogeni. Spre deosebire de carnea fabricată din soia sau alte ingrediente vegetale, carnea produsă în laborator conține exact aceiași nutrienți și proteine ca vita, carnea de porc sau pui crescuți în mod convențional. Acest lucru permite la masă opțiunea de a consuma carne reală fără a ne îngrijora de probleme etice sau de mediu

Deocamdată procesul tehnologic al acestui nou tip de aliment este costisitor și nu poate fi vorba prea curând de luarea în calcul ca alternativă la varianta tradițională. Ultimul cuvânt în privința comercializării acestor produse în Uniunea Europeană îl are Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) care este totodată și umbrela unui angrenaj procedural exact.

Dacă putem considera partea materială a unei mese carnea și pe cea intelectuală vinul, proteinele artificiale cu ce ar putea fi asociate? O singură concluzie: „Nice to meat you!”…

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate