De ce a pierdut PNL alegerile la Neamț?

1

În urma unui studiu făcut de publicația ziarpiatraneamt.ro putem să tragem primele concluzii legate de motivele pentru care PNL a pierdut într-un mod falimentar, alegerile la Neamț.
– 26% dintre cei care nu au votat PNL au reclamat faptul că PNL este acum noul PDL
– 23% dintre cei care nu au votat PNL au reproșat comportamentul ”dictatorial” al președintelui Klaus Iohannis zugrăvit de presa centrală
– 20% dintre cei care nu au votat PNL au reproșat ”aroganța” președintelui PNL, Alina Gorghiu, ”aroganță” recepționată în special din zona presei centrale
– 14% dintre cei care nu au votat PNL au reproșat faptul că la nivel județean PSD-ul, prin Ionel Arsene, vrea să facă treabă și PNL-ul nu face decât scandal și nu vine cu proiecte concrete
– 9% dintre cei care nu au votat PNL au reclamat faptul că listele PNL Neamț au fost făcute cu tot felul de necunoscuți și oameni de prin alte partide aduși în ultimul moment.
– 8% Alte motive pentru cei care nu au votat PNL ar fi: tolerarea în PNL Neamț a unor politicieni care sunt prea mândri de ei înșiși și cred că merită voturile și se declarau câștigători categorici înainte de a fi votați; colonizarea PNL Neamț de PSD-iști renegați, cum ar fi Vlad Marcoci, Aurelia Simionică, Radu Secuiu; minciuni ale liberalilor care au fost demontate de mai multe ori în presa locală; alte motive subiective legate de atitudini, gesturi, sau declarații neinspirate, în special ale președintelui Iohannis, ale lui Gorghiu și mai puțin ale liberalilor locali.

Din studiul nostru reiese că în proporție de aproximativ 70% vina pierderii alegerilor la Neamț aparține PNL-ului la nivel național, 25% se datorează ”muncii” conducerii PNL Neamț și doar 5 procente se poate imputa activiștilor locali ai PNL.

Ca influență media în pierderea alegerilor la Neamț de către liberali, presa centrală a jucat un rol determinant cu un procent de 70%, restul de 30% venind din partea presei locale, dar surpriza pe zona media vine din Roman, unde presa locală în proporție de 99% a fost pro PNL și pro candidatul Leoreanu ceea ce a contrastat foarte mult cu restul mediei locale și naționale creând repulsie în rândul romașcanilor.

Manipularea prin media este clar la alt nivel, cu mesaje bine gândite și puternic subliminale care creează emoție negativă. Victimizarea este de asemenea un concept cu grijă folosit și inoculat populației receptoare. O nouă etapă se deschide în ceea ce privește manipularea electorală prin media. Dacă în SUA mesajele subliminale au fost de mult interzise prin lege, în Europa succesul fulminant obținut de François Mitterrand în 1988, când a fost reales președintele Franței în urma unei campanii pline de mesaje subliminale, a deschis noi orizonturi grupurilor politice bine consiliate și nici nu se aduce măcar în discuție problema moralității acestui gen de campanie.

Dincolo de rezultatele concrete ale acestui studiu, apreciem că rezultatele acestor alegeri sunt în marea lor parte efectul unor manipulări media profesionist executate care par o noutate pentru România fiind introduse prima oară mai serios la alegerea lui Iohannis, dar nu sunt o noutate pe plan internațional, acest tip de campanie fiind practicată de mult timp în alte țări europene.

Așadar campaniile electorale nu mai sunt ce au fost. Nu mai primează proiectele, declarațiile, promisiunile, echipele, ci modul în care transmiți mesajele, cheia în care interpretezi acțiunile contracandidaților, modul în care creezi emoția și profesioniștii pe care-i angrenezi în campanie, căci orice greșeală de manipulare poate avea efect de bumerang.

Câteva opinii de la nemțeni:

-Nu mai au repere, nu mai sunt acele nume „grele” în partid, oamenii şi-au pierdut încrederea, visurile, reperele! Suntem debusolaţi, dezamăgiţi, uneori chiar scârbiţi de ce vedem şi auzim. Indiferent de culoarea politică noi îi percepem pe cei ce ne conduc şi pe cei din opoziţie ca pe o gaşcă de hiene care-și scot ochii pt ciolan, dar în acelaşi timp fac front comun când e vorba de apărat penalii, de votat pt ei pensii speciale şi multe alte avantaje că, de, muncesc, dorm mai bine zis, mult săracii!

-Pentru că la consiliul județean nu fac decat sa incerce sa il incurce pe Arsene care vine cu proiecte bune.

-Pentru ca a pierdut legatura cu alegătorii. PNL a împărțit lumea in EI si NOI. De aceea a pierdut mare parte din electoratul de dreapta. In acelasi timp, mulți dintre reprezentanții acestui partid au o calitate umana si profesională îndoielnică!

-Cel mai mult a contat obsesia Ciolos/PM, promovata pana la paroxism, in meciul Gorghiu-Dragnea, castigat la scor de al doilea care a fost foarte retinut! Si nemtenii au televizoare!

-PNL ca partid a disparut, figureaza acelasi PDL, portocaliii spalacindu-și culoarea in galben. „Sunt cei care au distrus o tara, o natie”!!!

-Pentru ca au iesit la lupta cu palmele goale (vezi calitatea oamenilor cu care au vrut sa ajungă in parlament), pentru ca i-au lipit pe Ciolos si pe Iohannis de PNL, cunoscând slaba lor prestație la carma țării, pentru ca au ales sa fie condusi de un om străin comunității si nu in ultimul rand pentru aroganță si ifosele lor de… partid istoric, condus in realitate, din umbră, de rechinii PDL care au secatuit 12 ani judetul Neamt.

-PNL=PDL…..concedieri, taieri salariale si hotii.

-In mod normal as fi votat cu PNL, imi place competitia si nu „egalitatea” tip PSD care incurajeaza statul degeaba. Nu zic sa lasam oamenii mai putin norocosi sa moara de foame, dar nici ajutoarele sociale sa nu fie prea aproape de salariul minim, pentru ca a avea un job inseamna si cheltuieli, cu transportul, cu mancarea, etc. PNL nu este inca reformat plus ca MAREA lor prostie a fost ca s-au unit cu PDL-ul. Am votat cu USR din cauza criteriilor de integritate ale candidatilor.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Maria Trofin spune

    Au pierdut nu pentru ca nu au nume grele ci pentru ca nu s-au impus la nivel local si au lasat pe cei de la nivel central sa le creeze imaginea.Eu cred ca in toate partidele sunt nume grele( adica unii traseisti , fosti de vaza in alte partied) care ar cam trebui sa se retraga si sa lase pe cei seriosi care vor sa faca politica si care se pricep sa faca politica, sa-i lase pe cei tineri sa se formeze fara a fi setati si indoctrinati cu vechile procedure si idei.Si PSD-ul a castigat ca nu a avut contra candidat un alt partid coerent, serios si unit, pornit sa faca ceva, asta nu inseamna ca PSD-ul face mai mult , dar sunt mai multi.Atat.Daca ar fi ceva de comentat este ca toti s-au perindat numai cu promisiuni si au facut cate ceva numai ca sa aminteasca alegatorilor ca merita votati, ca apoi totul sa adoarma dupa vot.Sper ca dl Chitic nu este asa si va termina proiectele incepute si poate va mai incepe si altele.Vorbesc de dumnealui ca om nu ca reprezentant politic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate