De ce partidele și UAT-urile contractează servicii de întreținere a paginilor de Facebook și promovare a postărilor?

0

De ce partidele și UAT-urile contractează servicii de întreținere a paginilor de Facebook? Aceasta este o întrebare la care multă lume nu cunoaște răspunsul și se întreabă de ce nu se ocupă de paginile de Facebook oamenii de la partide sau angajații IT ai primăriilor.

La partide și la oamenii politici situația e foarte clară. LEGEA INTERZICE în timpul campaniilor electorale ca politicienii sau partidele să își administreze singuri resursele de promovare online. Deoarece managementul unei astfel de resurse nu e ceva la care poți schimba administrarea foarte ușor, fiind nevoie de autorizări și certificări speciale pentru cel care setează reclama politică, partidele și politicienii optează și în afara campaniei la externalizarea acestui serviciu, iar în timpul campaniei îi obligă legea să facă acest lucru.

UAT-urile (primării, consilii județene) nu au angajați în IT specializați pe zona de promovare online, dar mai mult de atât LEGEA INTERZICE UAT-urilor să sponsorizeze postările, adică să facă plăți către Facebook care este o entitate din afara teritoriului României care nu are cont în Trezorerie. În actualul cadru legislativ, nicio primărie sau consiliu județean din România nu poate contracta direct serviciile Facebook.

Pentru promovarea unor postări cu plată, firmele care se ocupă cu astfel de servicii plătesc mai departe la Facebook între 80 și 90% din sumele încasate de la beneficiar.

Pentru administrarea paginii, procentual, sumele plătite mai departe la Facebook pentru sponsorizări pot fi mai mici în funcție de serviciile prestate (optimizare, moderare comentarii, promovare în grupuri, etc). Aici apare a doua mare problemă care forțează UAT-urile să externalizeze aceste servicii și anume faptul că rețeaua de socializare are cea mai mare curbă de trafic care trebuie să fie moderat seara, când nici un angajat al UAT-ului care ar putea să se ocupe nu mai este la serviciu.

Deci, din motive strict legale și apoi din motive de continuitate a serviciului de administrare a resurselor web, partidele, politicienii și UAT-urile externalizează serviciile de promovare în rețeaua de socializare Facebook.

Un lider politic sau instituțional care respectă cetățeanul plătește azi în mediul online pentru a facilita accesul cetățeanului la informație. Merge cu informația sponsorizată direct în fața cetățeanului. Nu lasă cetățeanul să cotrobăiască prin site-uri de instituții sau pagini de facebook ca să afle informații de ultimă oră. Așa funcționează lumea din cele mai vechi timpuri când ieșea în piața publică o persoană care striga anunțurile conducătorilor, chiar dacă ele erau afișate și pe poarta cetății. Apoi au apărut presa și afișajul stradal, iar acum este mediul online.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate