De astăzi, fără animale sălbatice în circuri în România! Camera Deputaților a votat!

0

Astăzi, Camera Deputaților a votat legea prin care se interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacolele de circ de pe tot cuprinsul țării.

Legea inițiata de Remus Cernea și Vier Pfoten în 2015 a fost relansată anul acesta, dupa ce în ianuarie 11 animale, printre care si doi tigri siberieni, au murit în incendiul ce a cuprins Circul Globus din București. Deși inițial a primit vot negativ de la senatori, legea a trecut cu vot pozitiv în toate comisiile de specialitate în Camera Deputaților și azi a fost votată de plen.

Proiectul de lege care prevede interzicerea folosirii animalelor în circuri, cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice, a fost adoptat marţi, 13 iunie, cu 201 voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” şi 58 de abţineri, de Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă.

E un pas mic înspre ce încercăm cu toții să realizăm, dar unul foarte important. Deși atâția încearcă să ne țină pe loc, blocați în niște tradiții care presupun cruzime, ură și izolare, România face pași înainte, odată cu omenirea, înspre un viitor mai senin pentru toți locuitorii planetei, indiferent de specie.

Astfel, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă şi folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Art. 17 din legea 2015/2004 modificată „(2) Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncreng ăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. (3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de ren ă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.”

Animalele aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate