„Dansul popular poate fi însuşit doar cu inima”

1

 

Coordonatorul cursului de dans popular al Şcolii de Vară se numeşte Claudiu Luchian şi este cunoscut ca un împătimit al folclorului coregrafic din Neamţ.

A deprins primele taine ale dansului străbunilor încă din anii copilăriei, în satul natal, Drăgăneşti. A urmat, în perioada anilor 1985 – 1986, cursurile de specialitate ale Şcolii Populare, pentru ca ulterior să absolve, în cadrul studiilor universitare, Facultatea de Artă Scenică – Specialitatea Artele Spectacolului Muzical – din cadrul Academiei ,,Gheorghe Dima” Cluj Napoca.

Claudiu Luchian este un dansator cu multă experienţă. A dansat, între 1990 şi 1992, în cadrul formaţiei de dans Brăduleţul, pentru ca din 1992, activitatea sa profesională să se confunde cu dansurile populare din cadrul ansamblului (iniţial de amatori, ulterior, profesionist) Floricică de la munte, acolo unde a fost dansator, iar ulterior şi asistent-coregraf şi coregraf. A evoluat pe scene din cele mai diverse locuri – cam toate comunele judeţului, multe localităţi din ţară, ajungând să demonstreze, alături de colegii săi, lumii întregi frumuseţea dansului românilor.

Cu folclorul în sânge, Claudiu Luchian desfăşoară în prezent, în cadrul Şcolii Populare de Artă a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, o muncă de iniţiere, în rândul copiilor şi tinerilor, de instruire şi promovare a folclorului, a datinilor româneşti.

Membru, din 1995, al A.C.A.F.R. (Asociaţia Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România), cu atestat de maestru de dans obţinut în anul 2009, Claudiu Luchian poate fi văzut zilele acestea în Ştrandul municipal, predând celor mai mici dintre elevii Şcolii de Vară, primii paşi în arta dansului popular.

„Consider că principala trăsătură pe care trebuie s-o îndeplinească cineva care predă dansul, este dragostea faţă de folclor, respectul faţă de tradiţie, de acei oameni care păstrează, conservă şi promovează dansul şi muzica populară, tradiţiile şi obiceiurile populare autentice. Toate acestea pot fi însuşite şi transmise doar cu inima!”

 

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor ) spune

    Felicitari,lacrimi de admiratie,pentru tot angajamentul in slujba viitorilor ocrotitori de folclor nemtean. Va imbratiseaza cu dor, o Roznoveanca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate