Dacian Cioloș, desemnat de președinte drept candidat la funcția de premier

1

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă de la ora 18.10. Acesta a anunțat concluziile consultărilor avute astăzi cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui premier și formarea unui nou guvern.

„Astăzi, am avut consultări cu formațiunile parlamentare. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolovate indiferent cine guvernează: situația pandemică și situația prețurilor la energie. E foarte important să beneficiem de sumele prin PNRR. Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă și am subliniat că acestea sunt impportante, și cu certurile politice. Formațiunile au venit cu diferite abordări. Eu am reținut o propunere: Am decis să desemnez pentru candidat la premier pe Dacian Cioloș.”

Dacian Cioloș, propunerea USRPLUS acceptată de președinte, va urma să încerce să obțină o majoritate.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”, a declarat Dacian Cioloș.

1 Comentariu
  1. VLAD spune

    La Brdo-Slovenia avusese loc în perioada 5-6 octombrie 2021 reuniunea informală a Consiliului European și atenție, Summitul Uniunea Europeană– Balcanii de Vest, ședințe unde liderii UE au discutat despre jocurile politice din țările vizate, incluzând România, și nemediatizând nimic despre deciziile lor. Iohannis a venit în țară așadar cu „mutarea în plic” legată de Cioloș, fiind fezabil să credem că, pe axa Paris-Berlin, KWI a fost obligat să nu-și continue jocul preferat, cu guvernare minoritară PNL-UDMR sau cu USR inclus, dar în condițiile prezidențiale, ci să-i dea mandat noului șef al USR să alcătuiască un guvern agreat de Factorul Extern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate