CYCLOPS, un ajutor în implanturile oculare

0

Ultima invenţie a unor cercetători din Institutul de Tehnologie din California (Caltech) este un robot controlat de la distanţă care a fost dezvoltat pentru a simula vederea unei persoane oarbe care are o proteză vizuală implantată la nivel ocular, spre exemplu o retină artificială (proteză retinală). Aceasta din urmă este compusă dintr-un cip din silicon care dispune de electrozi multipli care stimulează în mod direct celulele nervoase aflate în retină.

Oamenii de ştiinţă cred că ultima lor invenţie, numită CYCLOPS, ar putea oferi persoanelor oarbe posibilitatea să se deplaseze în diverse spaţii, să evite posibile obstacole. CYCLOPS reprezintă o platformă mobilă robotizată şi este considerată a fi prima din lume care poate simula vederea unei persoane oarbe care dispune de o retină artificială. Descrierea dispozitivului şi posibilele utilizări ale acestuia au fost publicate în jurnalul Computer Methods and Programs in Biomedicine.

Pentru a fi capabilă să obţină imagini, retina artificială utilizează o cameră video internă sau externă. Imaginile obţinute sunt procesate şi transmise prin electrozii din cipul din silicon, care la rândul lor stimulează celulele ganglionare ale retinei din ochiul pacientului. Aceste celule poartă informaţia imaginii in centrul vizual al creierului.

Aceasta ultimă invenţie poate fi utilizată pentru a ajuta cercetătorii să determine nivelul rezoluţiei pe o rază de 50 sau 16 pixeli dintr-o proteză retinală şi să identifice care este mai eficientă. Procesarea imaginii in timp real este obţinută cu ajutorul unui computer din robot. Utilizând  un mecanism platforma poate fi controlată din orice parte a lumii utilizând o conexiune wireless la Internet.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate