Curtea Supremă din India a respins legea care permitea arestarea în baza comentariilor de pe rețelele sociale

0

indiaCurtea Supremă din India a decis că Secțiunea 66A din legea privitoare la tehnologia informației este neconstituțională.

În ultimii ani, mai multe persoane au fost arestate în India după ce unele comentarii postate pe Facebook sau Twitter au stârnit valuri de nemulțumiri.

Guvernul a susținut legea, deoarece a considerat că va limita răspândirea acțiunilor ofensatoare în mediul online.

Curtea Supremă, însă, a decis că Secțiunea 66A încalcă dreptul fundamental al libertății de exprimare. Textul normativ din Secțiunea 66A permitea încarcerarea unei persoane pe o perioadă de până la 3 ani pentru trimiterea unor emailuri sau a unor mesaje electronice care pot cauza disconfort sau nemulțumire.

Legea a fost contestată de un tânăr student la drept imediat după ce două femei au fost arestate în noiembrie 2012 în Mumbai pentru comentariile postate pe Facebook ulterior decesului politicianului Bal Thackeray. Cele două femei au fost eliberate pe cauțiune.

Arestările au provocat nemulțumire în rândul populației care a început să solicite modificarea textului legislativ.

Arestările au continuat să se țină lanț.

Pe 17 martie 2015 un tânăr student a fost arestat pentru criticarea pe Facebook a ministrului Azam Khan.

În octombrie 2012, un om de afaceri de 46 de ani din India a fost arestat pentru o postare pe Twitter în care îl critica pe Karti Chidambaram, fiul ministrului de finanțe al Indiei.

În septembrie 2012, un caricaturist a fost arestat în Mumbai, fiind acuzat de distribuirea unor desene cu mesaje anticorupție. Acuzațiile au fost ulterior retrase.

În aprilie 2012, un profesor a fost arestat pentru că a trimis prin email prietenilor său o caricatură care îl ironiza pe primul ministru.

Atât oameni ai legii, cât și jurnaliștii și simplii cetățeni din au aplaudat respingerea Secțiunii 66A și promovarea dreptului la liberă exprimare în India.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate