Cum vrea Guvernul Cioloș să rezolve criza sanitară cu același ministru USR, Ioana Mihăilă

0

Biroul Național al USR și Comitetul Politic al partidului au agreat, duminică, lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare. Luni, 18 octombrie, acestea vor fi depuse în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloș.

Lista Guvernului:

  • Prim ministru – Dacian Cioloș
  • Ministerul Finanțelor – Dragoș Pîslaru
  • Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica
  • Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna
  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – George Cățean
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mihai Goțiu
  • Ministerul Justiției – Stelian Ion
  • Ministerul Apărării Naționale  – Nicu Fălcoi
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Ionuț Moșteanu
  • Ministerul Energiei – Cristina Prună
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Oana Țoiu
  • Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă
  • Ministerul Culturii – Iulia Popovici
  • Ministerul Tineretului și Sportului – Tudor Pop
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Monica Berescu
  • Ministerul Educației – Corina Atanasiu

USR a publicat și programul de guvernare, iar în acest articol vom discuta despre măsurile pe care acest guvern intenționeză să le ia în criza sanitară.

Ioana Mihăilă va reveni la Ministerul Sănătății. Iată cum este prezentată Ioana Mihăilă în propunerea de guvernare a USR:

„Ioana Mihăilă este medic, antreprenor, fost secretar de stat și ministru al Sănătății. Este absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și profesează ca medic endocrinolog în Cluj și în Oradea.

A coordonat caravane medicale prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din județul Bihor, a pornit de la zero un mic cabinet medical care s-a transformat în câțiva ani într-o clinică de specialitate cu zeci de angajați, implicați în tratarea pacienților din județ. Din februarie 2021, a fost numită secretar de stat, din acest rol a coordonat activitățile de gestionare a investițiilor în sistemul medical românesc din fonduri externe și elaborarea componentei de sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Ca ministru al Sănătății, între lunile aprilie-septembrie 2021, Ioana Mihăilă a transparentizat toate contractele de achiziții de la Ministerul Sănătății și a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcțiilor de manageri în spitale, a aprobat lista medicamentelor esențiale și a extins vaccinarea gratuită anti-HPV pentru adolescentele între 11 și 18 ani.

CV-ul Ioanei Mihăilă, aici.

Pentru a clarifica situația Ministerului Sănătății pe timp de pandemie, precizăm că au fost mai mulți miniștri implicați în gestionarea coronavirusului, după cum urmează: Victor Costache, ministru în Guvernul Orban, a stat în funcție până pe 26 martie 2020. Acesta a fost urmat de Nelu Tătaru, ministru până în decembrie 2020, tot în guvernul Orban.

Din decembrie 2020, Vlad Voiculescu USRPLUS, preia ministerul Sănătății în Guvernul Cîțu, iar din 21 aprilie 2021 Ioana Mihăilă, USRPLUS îi urmează lui Vlad Voiculescu până pe 8 septembrie 2021. Putem spune că PNL și USRPLUS au gestionat ministerul Sănătății în proporție aproximativ egală pe timp de pandemie. De asemenea, perioada de vaccinare și pregătirea pentru valul patru au stat sub semnul ministerului gestionat de USRPLUS.

Acum, Guvernul USRPLUS propus de Cioloș vine și ne vorbește despre „greaua moștenire”: „Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake-news-urile – toate au contribuit la un cocktail exploziv. Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze științifice și raționale și să aibă curajul de a sancționa refuzul de vaccinare și de a lua toate măsurile ca cei vaccinați să revină la o stare normală a lucrurilor. Propunem mai jos măsurile de gestionare a epidemiei, pe termen scurt și mediu.”

Prin urmare, după aproape un an de guvernare USRPLUS la Sănătate, aceiași oameni ne spun că nu s-a dat dovadă de curaj, că lucrurile sunt ieșite de sub control și că de vină sunt militarizarea campaniei de vaccinare și fake-news-urile pentru că acum mor oameni pe capete în spitale. Oare cine era la Sănătate în vară când ar fi trebuit lucrat la suplimentarea personalului și paturilor ATI, la obținerea de stocuri de medicamente folosite pe planetă pentru tratarea COVID-19, la convingerea oamenilor să se vaccineze? Același ministru propus în guvernul Cioloș, Ioana Mihăilă.

Acum se dă ca soluție solicitarea de sprijin extern pentru ATI și medicamente, după ce aproape 1 an de zile nu s-a făcut nimic: „Urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și nu numai. Solicitare asistență: personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI; task force pentru combaterea informațiilor false. Urgentarea solicitării ajutorului – fiecare zi care trece cu zero paturi libere în țară înseamnă sute de pacienți care nu primesc tratament adecvat care le-ar putea salva viața.”

Se mai propune un fel de lockdown total, cu limitarea drastică a deplasărilor, a evenimentelor, inclusiv închiderea școlilor pentru 2 săptămâni.

De asemenea, guvernul Cioloș vrea să condiționeze actul muncii de certificatul verde, inclusiv în sistemul privat, să dea bani publici pentru promovarea vaccinării, pentru sondaje și combaterea fake-news-ului.

Se vrea scoaterea politicienilor din promovarea vaccinării și apelarea la artiști și influenceri (și ei, la fel de pricepuți ca politicienii în epidemiologie?!).

Va începe și o vânătoare de vrăjitoare în rândul medicilor care îndrăznesc să emită opinii (influencerii au voie să vorbească despre vaccin, contracost, deși nu au studii în domeniu): „Sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare.

Un aspect grav pare a fi următorul și arată a discriminare: „Eliminarea indemnizatiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate.” Ce se întâmplă dacă o persoană este alergică la vaccin? Nu se spune.

Partea bună este că, în sfârșit, se vorbeste despre testare. De ce nu s-a făcut testare până acum, în mandatul doamnei Mihăilă, nici acest lucru nu se precizează.

Mai multe măsuri în domeniul sănătății pe termen lung pot fi citite mai jos, în programul de guvernare propus.

Vă rugăm să vă exprimați opiniile în comentariile acestui articol cu privire la modul în care dorește Guvernul Cioloș să rezolve criza sanitară din România. Pentru o corectă informare, Ioana Mihăilă a făcut câteva declarații aici – click.

După audierile miniștrilor propuși, pentru a fi învestit, guvernul Cioloș are nevoie de 234 de voturi în plenul reunit. USR are 80 de parlamentari.

PG_final

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate